Joi, 4 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Furca cu aripi, expozitia-atelier a mesterului Jorj Dimitriu

Furca cu aripi, expozitia-atelier a mesterului Jorj Dimitriu

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta marti, 13 octombrie 2020, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei-atelier Furca cu aripi, dedicata mesterului Jorj Dimitriu.
Sunt oameni care isi cauta menirea, asa cum o face de o viata si Jorj Dimitriu. De la fotograf la olar, la cioplitor in lemn, este un drum lung, anevoios, cu multa truda, cu nereusite, dar in final cu satisfactia lucrului bine facut. Si poate ca drumul acesta lung nu este unul intamplator, caci fiecare obiect lucrat de „mester” surprinde prin frumusete, gingasie si ne poarta spre o alta lume. O lume in care furca de tors avea valente multiple: unealta de munca, obiect cu valoare estetica, obiect daruit ca semn al logodnei, obiect cu radacini in lumea mitico–magica.
Furcile de tors, lucrate in lemn de nuc, de cires si "scrise" cu motive ornamentale care definesc un limbaj cu o vechime ce se pierde in negura timpului, vadesc gustul estetic si migala pe care Jorj Dimitriu o transmite in lucrarile sale. Acestea nu sunt lucrate la intamplare, ele vin la timpul lor si sunt facute atunci cand ma cheama, cu drag si bine. Lemnul are tainele sale, pe care le destainuie doar celor care il indragesc cu adevarat si celor care au curajul necesar sa il insufleţeasca. Inspirandu-se din ambianta artistica a ţaranului roman, mesterul realizeaza furci cu aripi, in care incrusteaza ornamente romboidale, patrate, zigzaguri, x-uri, linii zvelte si armonioase, unda apei, roti solare, cercuri, vartejuri, cruci, capete de cai, dinti de lup, motive antropomorfe stilizate. Sunt motive nesfarsite pe care le combina, folosind tehnici variate, precum crestarea, cioplirea, incizia, realizand astfel obiecte de o rara frumusete.
De-a lungul timpului, furcile de tors au scris povesti cu fete si flacai, care isi puneau tot dorul si toata dragostea in aceste bijuterii. Fiecare ornament avea rolul de a sensibiliza fata iubita, iar oferirea ei in dar si acceptarea reprezentau un gest cu valoare de logodna. Nu stim daca astazi un asemenea gest va castiga inima tinerei, dar stim sigur ca vom admira si vom asculta povestile spuse de furcile cu aripi lucrate de Jorj Dimitriu.
Expozitia poate fi vizitata la Sala Acvariu, pana in 18 octombrie 2020, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si canalul media online www.accmediachannel.ro si revista online www.daciccool.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.