Joi, 4 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente O noua expozitie temporara la MNAR

O noua expozitie temporara la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei deschide joi, 15 octombrie 2020, expozitia Laborator II. 1989 - Restaurarea picturilor impuscate, care prezinta publicului doua destine: cel al unor lucrari restaurate, puternic avariate in timpul evenimentelor din 1989 si cel al Laboratorului de restaurare pictura de sevalet, complet distrus tot atunci. Expozitia pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui numar important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradari rar intalnite in colectiile muzeale. Din totalul de 47 de lucrari restaurate, publicul va putea vedea cu aceasta ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima data in ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851-1882), Vanat si Natura moarta de Sava Hentia (1848-1904).
Dupa trei decenii, expozitia vorbeste despre o istorie a refacerii Laboratorului in decursul anilor, detalii evocate prin imagini si fotografii de tipul inainte si dupa, curatorii mizand pe memoria vizuala si impactul imaginilor sfasietoare. Expozitia este insotita de un catalog, in care sunt prezentate in detaliu etapele restaurarii lucrarilor impuscate si povestea distrugerii si refacerii Laboratorului de restaurare pictura de sevalet al MNAR, in intregime distrus, impreuna cu o parte din patrimoniul aflat in curs de restaurare. Treizeci de picturi au fost pierdute atunci, dintre care 17 lucrari din cadrul Galeriei de Arta Europeana si 13 lucrari din Galeria de Arta Romaneasca.
Munca de restaurare a celor 47 de lucrari puternic avariate a fost sustinuta, de-a lungul anilor, de un colectiv de doar 16 specialisti ai MNAR. Prin acest demers, Muzeul National de Arta al Romaniei continua seria expozitiilor dedicate operelor de arta restaurate - Anatomia restaurarii - opere de arta din patrimoniul MNAR (decembrie 2016 - aprilie 2017) si Laborator -  restaurarea picturilor vechilor maestri (iulie - septembrie 2018), primele proiecte de succes.
Avem o datorie morala pentru salvarea si ingrijirea patrimoniului cultural national. Suntem datori fata de generatiile trecute sa facem dreptate prin restaurarea lucrarilor, sa redam adevarata fata a operelor de arta ce formeaza identitatea noastra ca natiune. Prin demersurile Laboratorului de restaurare pictura de sevalet, muzeul reuseste sa informeze, sa dialogheze deschis cu publicul si sa pozitioneze in istoria recenta episoade culturale ce vor deveni reper pentru generatiile urmatoare. Totodata, prin expozitia aceasta dezvaluim publicului etapele si munca dificila pe care restauratorii o parcurg, mii de ore petrecute in fata unei lucrari si dedicate intelegerii si restaurarii acesteia. Restaurarea este o profesie insuficient cunoscuta si inteleasa, dar deosebit de importanta pentru rolul sau de a readuce la lumina un patrimoniu mostenit si de a-l incredinta pentru sute de ani viitoarelor generatii. Din recunostinta pentru munca depusa de specialisti, dar si pentru a le deschide noi perspective adolescentilor care trebuie sa isi aleaga viitorul profesional, MNAR va lansa in perioada urmatoare o campanie de popularizare a profesiilor din lumea artistica, afirma Cristina Verona Tobi, manager interimar al MNAR.
Expozitia poate fi vizitata pana in martie 2021, de miercuri pana duminica, in intervalul 11.00-17.00, la Galeria de Arta Romaneasca Moderna, de la sediul central, cu respectarea masurilor muzeului pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus SARS-CoV-2.
Acces gratuit in baza biletului achizitionat pentru Galeria de Arta Romaneasca Moderna.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.