Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Pestera Sura Mare. Povestea unei explorari continue. Expozitie temporara

Pestera Sura Mare. Povestea unei explorari continue. Expozitie temporara

Email Imprimare

Din data de 21 octombrie 2020, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, in colaborare cu Institutul Roman de Speologie "Emil Racovita" (ISER), Asociatia Speologica "Focul Viu" si Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice (GESS), va invita sa vizitati expozitia Pestera Sura Mare. Povestea unei explorari continue. Expozitia este organizata cu ocazia implinirii a 100 de ani de la infiintarea Institutului Roman de Speologie "Emil Racovita" si prezinta in premiera publicului o serie de harti speologice ale Surei Mari, documente cartografice care atesta diverse etape din procesul de realizare a hartilor, fragmente de roci, fotografii si filme, obiecte specifice explorarii speologice (busola geologica, clinometru etc.).

Expozitia este deschisa in perioada 21 octombrie - 22 noiembrie 2020, iar programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.
Pret bilet: 5 lei (tarif intreg).
Ce este o pestera? Cum arata o pestera? Acestea sunt doar doua dintre intrebarile la care isi propune sa raspunda aceasta expozitie, cu ajutorul celor trei curatori: Stefan Ungureanu - speolog, Asociatia Focul Viu, Mihai Hristescu - speolog, Asociatia Focul Viu si Alexandra Hillebrand-Voiculescu - cercetator, ISER & GESS. Speologia este stiinta cercetarii complexe a pesterilor. Explorarea oricarei pesteri incepe cu cartografierea, deci cu realizarea hartii acesteia. Metodele de cartografiere sunt in continua schimbare, pe masura progresului tehnic, dar procesul de cartografiere ramane mereu laborios, adeseori periculos, necesita rabdare, rigurozitate, buna conditie fizica si, nu in ultimul rand, curaj.
Expozitia isi propune ilustrarea acestui proces, pornind de la un caz unic, Pestera Sura Mare. Situata in satul Ohaba Ponor din comuna Pui, judetul Hunedoara, Pestera Sura Mare este cunoscuta din timpuri stravechi, in interiorul ei fiind descoperite artefacte datand din perioada neolitica. Explorarea ei stiintifica a inceput insa tarziu, la inceputul secolului al XX-lea si este inca in plina desfasurare; noi si noi galerii se descopera in continuare de catre speologi profesionisti.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul si angajarea creativa.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.