Sambata, 27 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Tonitza dupa Grigorescu

Tonitza dupa Grigorescu

Email Imprimare

Nicolae Grigorescu si Nicolae Tonitza, marii maestri ai artei romanesti, semneaza 12 capodopere in Licitatia de Toamna, eveniment programat pentru 22 octombrie si care concentreaza topul artistilor romani, ravnit de colectionari si pasionatii de arta. Poate cea mai inedita aparitie in Licitatia de Toamna o constituie celebra Ursareasa din Bolduri (zisa si Tiganca din Boldu), binecunoscuta capodopera a lui Nicolae Grigorescu, aflata in centrul expozitiei Grigorescu din Muzeul National de Arta al Romaniei, insa, de aceasta data, pictata de Nicolae Tonitza.

Tabloul de mari dimensiuni al Ursaresei a fost realizat de Nicolae Tonitza in perioada de formare artistica, cand gandea si crea in siajul marelui maestru Grigorescu. Desi probabil intentia sa de plecare a fost aceea de a copia lucrarea lui Grigorescu, personalitatea tanarului Tonitza razbate cu putere din varianta sa de Ursareasa, culorile mai calde si pensulatia mai vie fiind numaidecat observabile, intr-o inedita sinteza a tematicii grigoresciene si cu un tratament tonitzian al culorii.
Pe langa Ursareasa, Tonitza este prezent in Licitatia de Toamna - Top 100 Mari Maestri ai Artei Romanesti - cu alte 6 opere de arta, intre care unul dintre cele mai izbutite portrete ale Irinei, capodopera de maturitate, pe tema binecunoscuta, consacrata pentru Tonitza, a universului copilariei, surprinde figura visatoare a fiicei sale Irina (celebrizata de lucrarea cu acelasi nume din expunerea permanenta a Muzeului National Brukenthal). Portretul Irinei a fost estimat de specialistii casei de licitatie pentru o valoare de 8.000-12.000 de euro.
Nicolae Tonitza, interpretul "tristetilor luxuriant colorate", a creat opere in respectul multor artisti, intre care si Stefan Luchian, dar instaurand un alt gen de viziune cu privire la elementele florale. Doua opere de arta care reliefeaza perfect abordarea sa personala - Crizanteme albe si Gradina cu nalbe - sunt prezente in licitatie, de la preturi de pornire accesibile (15.000 de euro).
Si Nicolae Grigorescu, pictorul national, este prezent in cel mai mare eveniment al pietei de arta din aceasta toamna cu 5 opere desavarsite. Cea mai ampla dintre acestea (aproape 1 m) este Casa pictorului de la Campina, provenind dintr-o colectie australiana, din ramura unei familii romanesti ce a fost nevoita sa isi gaseasca refugiu in strainatate pentru a evita persecutiile regimului sovietic instaurat in anii ‘40.
Tot pictorul national Grigorescu semneaza si Tarancuta cu margele albastre, respectiv si Tarancuta cu fuior, estimate la o valoare conservatoare de 25.000-45.000 de euro fiecare, dar si Mocan cu turma de oi, unde regasim motivul ciobanasului dezvoltat cu precadere de artist in ultima perioada de creatie. Tot Nicolae Grigorescu semneaza si desenul La lupta, schita realizata de maestru pe frontul Razboiului de Independenta si care are in licitatie un pret de pornire de doar 1.500 de euro.
Capodoperele enuntate mai sus, alaturi de alte aproximativ 200 de opere semnate de marii maestri ai artei romanesti, pot fi vizitate, in regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racovita din str. C.A. Rosetti nr. 5, iar joi, 22 octombrie, licitate in regim online pe platforma Artmark Live.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.