Marti, 29 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Concert in memoriam Speranta Radulescu la Muzeul Taranului Roman

Concert in memoriam Speranta Radulescu la Muzeul Taranului Roman

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman si Fundatia Alexandru Tzigara-Samurcas va invita sambata, 2 aprilie, ora 19.00, la o seara de muzici traditionale in memoria Sperantei Radulescu (1949-2022), distinsa personalitate a etnomuzicologiei contemporane, specialista in muzicile de traditie orala si de metisaj. Etnomuzicologia practicata de Speranta Radulescu a devenit deja un reper care se desprinde de granitele temporale ale prezentului. Muzicile si muzicienii pe care aceasta i-a indragit ne vor aminti de fiinta care si-a transformat meseria in vocatie, ideile in mostenire culturala si amintirea in inspiratie.

Programul artistic va fi sustinut de Taraful Bucurestilor si de Grupul Ardealul din Gherla, vechii sai colaboratori. Concertul va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman in Sala Horia Bernea. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile.
Speranta Radulescu a absolvit Sectia de compozitie a Conservatorului "Ciprian Porumbescu” din Bucuresti in 1973, apoi s-a consacrat cercetarii muzicilor orale din Romania, in cadrul Institutului de Cercetari Etnologice si Dialectologice. Din 1990 s-a alaturat echipei conduse de Horia Bernea si a inceput activitatea de cercetator al Muzeului Taranului Roman, proaspat reinfiintat. In 1992 a lansat colectia de muzici traditionale Ethnophonie, o alternativa veritabila in raport cu muzica folclorica oficiala si cu cele globalizante ale prezentului (de fuziune, world music). Colectia insumeaza astazi 23 de casete si 31 de CD-uri (primele zece discuri fiind distinse cu premiul Coups de Coeur din partea Academiei "Charles Cros" din Franta) si ramane un demers important de documentare a unor muzici aflate la limita supravietuirii.
In 2005, Speranta Radulescu a inceput colaborarea cu Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, ca profesor asociat, unde a coordonat teze de doctorat si a predat cursuri de muzici traditionale, antropologie si etnomuzicologie.
A fost unul dintre cercetatorii apreciati ai comunitatii stiintifice internationale, membra a Societatii Franceze de Etnomuzicologie (SFE) si a Consiliului International al Muzicii Traditionale (ICTM). Este autoarea sau coautoarea a numeroase studii si carti de referinta in domeniu, publicate atat in Romania - Taraful si acompaniamentul armonic in muzica de joc, Editura Muzicala, 1984; Cantecul liric. Tipologie muzicala. Vol. I: Transilvania meridionala, Editura Muzicala, 1990; Peisaje muzicale in Romania secolului XX, Editura Muzicala, 2002; Taifasuri despre muzica tiganeasca, Editura Paideia, 2004) cat si in strainatate - A tue-tete. Chant et violon au Pays de l’Oach, Roumanie, cu Jacques Bouet si Bernard Lortat-Jacob, Collection “Hommes et musiques”. Paris, Université Paris-Nanterre, 2002; Manele in Romania. Cultural Expression and Social Meaning in Balkan Popular Culture (cu Anca Giurchescu si Margaret Beissinger), New York-London, Rowman Littlefield, 2016; Regards sur la musique en Roumanie au XXe siecle. Paris, l’Harmattan, 2021.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.