Joi, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Dansul Soarelui, un film premiera la MTR

Dansul Soarelui, un film premiera la MTR

Email Imprimare

Premiera romaneasca a filmului Dansul Soarelui va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman, vineri, 6 octombrie, la ora 18.30. Selectat in cateva festivaluri, printre care se numara si prestigiosul Festival des Films du Monde (Montreal), Dansul Soarelui este un documentar despre Calus, mai cu seama despre desacralizarea unui dans stravechi. Urmarit in circumstantele istoriei actuale, intr-o maniera neonaturalista, calusul devine pe parcursul filmului o secventa de antropologie moderna, ilustrativa pentru relatia omului contemporan cu trecutul, cu mostenirea sa etnica.

In timpul echinoctiului de primavara, Cavalerul Trac murea si renastea. El a fost reprezentat sub doua forme rivale: Zeul Cabalin care se incarna in om si Omul care se deghiza in cal. Acesta, numit calusar, alunga spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual care dramatizeaza opozitia dintre Soare si Luna, Bine si Rau, Cunoscut si Necunoscut. Calusul se mai practica inca si astazi in ziua de Rusalii. Din 2008, Calusul face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO.
Corneliu Gheorghita este profesor la Universitatea Toulouse (Facultatea de film) si autorul mai multor filme de lungmetraj, printre care amintim Europolis (2010), Cripta (2014), dar si de documentare, difuzate in mod curent pe posturile de televiziune franceze si rulate prin festivaluri (Mascarade, Fanfaron, Fanfaron).

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.