Vineri, 18 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Culese din Balkani, Festival International de Film Antropologic, la MTR

Culese din Balkani, Festival International de Film Antropologic, la MTR

Email Imprimare

Culese din Balkani, Festival international de film documentar antropologic, aflat la a treia editie, revine in perioada 3-5 noiembrie 2017 la Muzeul National al Taranului Roman (Cinema Muzeul Taranului & Clubul Taranului), cu multe filme documentare din Balcani (Romania, Grecia, Croatia, Serbia, Bulgaria, Muntenegru) si extra-Balcani (Brazilia, Noua Zeelanda, SUA, Germania, Iran, Norvegia, UK, Israel), realizate de regizori, antropologi, etnologi, studenti si adolescenti. Festivalul are parte si de tot felul de evenimente speciale: concerte, party, dezbateri, povesti, povestiri si degustari. 

Intrarea e libera.
Programul il gasiti pe www.culesedinbalkani.ro.
Toate filmele au subtitrari in romana.
Sectiunile de anul acesta sunt: Balcanika, Ethnologica, AntRO, DocuForm, Student Showcase, Ateliere pentru adolescenti, Media Documentaries, Evenimente speciale.
Balcanika aduce impreuna filme din zona Balcanilor (Grecia, Romania, Croatia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria), care prezinta subiecte actuale si diversificate ale Balcanilor, cum ar fi problema refugiatilor, a comunitatilor marginale, a muzicii contemporane (hip hop), a turismului ca fenomen social, a post-socialismului sau trateaza aspecte ale ritualurilor magico-religioase, a vietii cotidiene si de familie dintr-o perspectiva intima si curajoasa.
Sectiunea Ethnologica prezinta filme sau materiale filmate pe teren de catre cercetatori etnologi. Filmele trateaza obiceiuri traditionale inedite precum Ruptul Sterpelor din Ieud (MM), Masura vacii din Galautas (HR) sau Nunta Cornilor din Bania (CS). Filmele trateaza obiceiurile fie din perspectiva filmarilor de teren ca instrument de cercetare fie intr-o maniera jucausa precum in filmul Nunta pe dos.
Sectiunea AntRO este dedicata unor regizori romani de film documentar, care au urmat cursuri de antropologie si/sau etnografie vizuala sau antropologilor straini care au facut filme in Romania. Majoritatea filmelor din aceasta sectiune au fost realizate ca parte a cercetarilor din cadrul programelor universitare pe care le-au urmat. Filmele din acest an povestesc despre cai care vindeca, problematici ale discursului, barbati singuri sau familii aflate intr-o relatie de apropiere cu natura sau povestea unuia dintre cele mai notorii cartiere din Marea Britanie.
Documentarul si expresiile lui variate sunt prezentate in sectiunea DocuForm care exploreaza multiplele forme pe care le poate lua documentarul in relatie cu cercetarea antropologica. In cautarea expresiei originale, autorii acestei sectiuni exploreaza forme noi de discurs antropologic si filmic. Acestia vorbesc despre refugiati printr-o voce tacuta, despre copiii din Egipt printr-un ecran dublu, despre femei care ne arata cum vad ele lumea in timp ce sunt spalate pe cap, despre monumente uitate sau povesti epice inventate si, nu in cele din urma, despre mituri periculoase ale societatilor traditionale asa cum este cea din Papua Noua Guinee.
Media Documentaries prezinta filme documentare realizate de jurnalistii de la Digi World si de la Agerpres despre Tinutul Buzaului si despre Taramul dintre ape.
StudentShowcase. In Romania, se desfasoara in prezent trei cursuri de antropologie vizuala ce au ca rezultat filme realizate de catre studenti. Aceasta sectiune prezinta rezultatele cursurilor practice realizate de catre Bogdan Iancu si Ileana Gabriela Szasz la SNSPA si Universitatea Bucuresti (Bucuresti) si de catre Marius Lazar si Mihai Andrei Leaha la UBB (Cluj-Napoca).
Ateliere pentru adolescenti. In aceasta sectiune, sunt filme documentare scurte realizate de catre adolescenti, fie in echipa, fie in format colaborativ. Asociatia Vira lucreaza cu adolescentii din diverse comunitati din Romania si Moldova inca din 2012, pentru a ajuta liceenii sa realizeze primul lor film documentar. Asociatia CEVA va prezenta rezultatul proiectului docT (documentare prin tehnologie) desfasurat timp de 5 luni in Fagaras pentru liceenii orasului. Nosso Morro (Dealul nostru) este un proiect colaborativ Big Tree Collective prin care adolescentii din Rio de Janeiro isi prezinta comunitatea.
Evenimentele speciale aduna la Clubul Taranului concerte, un party balcanic, un laborator muzical, un laborator antropologic, povestiri si degustari si multa voie buna.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.