Sambata, 15 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Muzici de Cincsor: stagiune de concerte si evenimente muzicale la biserica fortificata din Cincsor

Muzici de Cincsor: stagiune de concerte si evenimente muzicale la biserica fortificata din Cincsor

Email Imprimare

Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor are placerea sa va invite sambata, 1 septembrie 2018, ora 20.00, la biserica evanghelica fortificata din Cincsor, la concertul Zece Psalmi (op. 99 pentru mezzosoprana si orga) de Antonin Dvorak (1841-1904), care inaugureaza seria de evenimente organizate in cadrul proiectului Muzici de Cincsor. Intrarea este libera.

Cele zece compozitii de psalmi, interpretate de Elisa Gunesch (mezzosoprana) si Ursula Philippi (orga), se numara printre capodoperele compozitorului ceh, fiind lucrari de maturitate. Piesele vor fi impartite in trei sectiuni, intre care se vor intercala doua lucrari pentru orga solo: variatiunile pe tema coralului „Was Gott tut, das ist wohlgetan” de Johann Pachelbel (1653-1706) si Toccata Sexta de Georg Muffat (1653-1704). Orga din Cincsor dispune de sonoritati potrivite acestui repertoriu, fiind construita de mesterul Samuel Maetz in anul 1805 si recent restaurata.
Elisa Gunesch se afla in plina ascensiune artistica, avand deja o bogata experienta atat in domeniul muzicii solistice sacre, cat si camerale, clasice si moderne.
Ursula Philippi a activat timp de trei decenii la Sibiu, in calitate de organista a Bisericii Evanghelice. Numeroase inregistrari radio, TV si CD stau marturie unei activitati concertistice intense. Dupa 1990, Ursula Philippi a dat curs invitatiei Academiei de Muzica Gheorghe Dima din Cluj de a reinfiinta, dupa o intrerupere de zeci de ani, clasa de orga din cadrul acestei institutii. Interesul special al artistei il constituie astazi preocuparea pentru salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania. Este consultant pentru probleme de restaurare si salvare a patrimoniului orgilor istorice pe langa Episcopia Bisericii Evanghelice din Romania.
Proiectul Muzici de Cincsor isi propune promovarea patrimoniului cultural muzical al sasilor cincsoreni si are ca activitate principala cercetarea, sistematizarea si conservarea arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincsor si a colectiei de instrumente muzicale vechi.
O serie de cinci evenimente muzicale – inclusiv unul dedicat copiilor si familiilor, care transforma o poveste clasica in pretext muzical – vor avea loc pe parcursul lunilor septembrie si octombrie 2018 in biserica fortificata din Cincsor. Alaturi de concerte, amenajarea unei expozitii permanente interactive dedicate istoriei muzicilor cincsorene, precum si o serie de cinci programe educative si ateliere de creatie cu tematica muzicala dedicate copiilor din sat vor completa proiectul. Asa cum atat informatiile istorice, cat si memoria colectiva o demonstreaza, muzica si fanfara au jucat un rol esential in viata comunitatilor sasesti. Prezenta la slujbe si la toate ceremoniile importante din viata individului, punct central al sarbatorilor si serbarilor comunitatii, muzica devine un mijloc, prin proiectul propus, de a omagia istoria unei comunitati aproape disparute si de a o apropia pe cea actuala de biserica fortificata.
Colectia muzicala istorica a parohiei evanghelice Cincsor este compusa din aproape 100 de volume de partituri tiparite intre prima jumatate a secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului XX si peste 500 de partituri manuscrise si manuscrise muzicale din anii 1850-1880. Acestora li se adauga cateva zeci de instrumente de suflat si de percutie produse in primele decenii ale secolului XX care au apartinut membrilor fanfarei sasesti din sat si care au fost lasate in urma de proprietari in momentul emigrarii in Germania. Materialul de arhiva va fi curatat, sistematizat, conservat si depozitat in conditii care sa-i asigure continuitatea pentru generatiile urmatoare, iar intreg acest patrimoniu muzical urmeaza a fi valorificat atat stiintific, cat si in scop turistic si integrat in conceptul de biserica culturala implementat pentru biserica fortificata Cincsor.
Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor este un ONG infiintat in anul 2008 pentru a sprijini biserica evanghelica fortificata din satul Cincsor si comunitatea locala de aici. Impreuna cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor a reusit sa acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii intre anii 2011 si 2013. In anii 2014-2015, in colaborare cu partenerii sai institutionali, Asociatia Moritics si WWF Romania, asociatia a reusit sa atraga finantari suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea partiala a fortificatiei bisericii si deschiderea unui centru turistic de importanta zonala in incinta fortificatiei. In decurs de doi ani, centrul turistic Cincsor a reusit sa creasca numarul vizitatorilor bisericii fortificate la peste 3.500 anual si sa contribuie la dinamizarea comertului cu produse locale traditionale sau de inspiratie traditionala, in beneficiul producatorilor locali.
Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor a fost organizator si co-organizator al unui numar important de evenimente culturale gazduite de biserica fortificata Cincsor in efortul de revitalizare a acesteia si transformare, conform unui concept inovativ si inedit, in biserica culturala. O strategie proprie, bazata pe trei piloni (traditie si spiritualitate, natura si arta contemporana), este motorul principal al transformarii acestui monument care, in buna parte, si-a pierdut functia cultica si care trebuie sa se reinventeze pentru a supravietui pe termen lung. Biserica evanghelica fortificata din Cincsor este cea mai bine si complet conservata biserica fortificata saseasca din zona Fagarasului si una dintre cele mai pitoresti din toata Transilvania.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.