Vineri, 1 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni O seara de opera la Muzeul Hartilor. Bis!

O seara de opera la Muzeul Hartilor. Bis!

Email Imprimare

In urma succesului editiei din februarie a Cartografiilor sonore, cand publicul a primit o invitatie inedita de a asculta un concert de opera in saloanele cochete ale Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi, penultimul eveniment al stagiunii din acest sezon reface invitatia printr-un nou program inspirat de o harta aleasa din colectiile muzeului unic in Romania.
Marti, 9 aprilie, de la ora 18:00, programul concertului va fi alcatuit din arii de opera, arii de oratorii, lieduri si lucrari romanesti ce vor putea fi ascultate si altfel, in spatiul primitor al Muzeului Hartilor. Vor concerta: Sandra Eliza Baranescu, Andreea Plopeanu, Andreea Braila, Bogdana Iliescu, Ana Elena Ciobanu, acompaniate la pian de Marta-Claudia Tudor.

Evenimentul va avea loc in saloanele muzeului din strada Londra nr. 39, iar intrarea va fi libera, prin rezervare, direct pe site-ul Muzeului Hartilor (locurile fiind limitate), la adresa: www.muzeulhartilor.ro. Acest eveniment face parte din proiectul 100 de ani in 100 de concerte, organizat de UCIMR pentru a celebra Centenarul Marii Uniri alaturi de public si de cei mai buni artisti ai momentului, precum si alaturi de artisti aflati in plina afirmare, un proiect finantat de Primaria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.
Programul variat al concertului va cuprinde lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart, George Frideric Handel, Antonio Vivaldi, Gaetano Donizetti, Gabriel Faure, Antonin Dvorak, Charles Gounod, Tiberiu Brediceanu si George Stefanescu. Va fi adusa in atentia publicului harta Moldovei si a Valahiei, editata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, intr-o epoca in care muzica de opera se afla in plina dezvoltare. Lucrarea cartografica ce urmeaza a fi prezentata se distinge prin modernitatea sa, la alcatuirea acesteia tinandu-se seama preponderent de datele stiintifice si inregistrarile la fata locului.
Harta care a inspirat acest concert se intituleaza Charte von der Moldau und Walachey si a fost publicata de cartograful german Franz Ludwig Gussefeld in anul 1785.
In secolul al XVIII-lea, cartografia se bazeaza tot mai mult pe date stiintifice, iar hartile sunt elaborate in urma unor masuratori topografice din ce in ce mai precise. Este si cazul acestei harti a Moldovei si Valahiei, intocmita pe baza descrierilor, cercetarilor si masuratorilor la fata locului intreprinse de cartografi rusi, germani si austrieci. Cele doua teritorii sunt prezentate amanuntit – cu impartire administrativa, granite, fortificatii, localitati, drumuri etc. – iar acuratetea reprezentarii cartografice depaseste alte harti contemporane.
Mai multe detalii despre istoria acestei harti vor fi expuse de muzeograful Despina Hasegan in deschiderea evenimentului.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.