Duminica, 3 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Harta Proportiei romanesti a populatiei de la 1915, redescoperita prin muzica de percutie

Harta Proportiei romanesti a populatiei de la 1915, redescoperita prin muzica de percutie

Email Imprimare

Dupa un amplu itinerariu concertistic cu "opriri" in momente-cheie ale cartografiei si istoriei Romaniei, cea de-a saptea editie a Cartografiilor sonore incheie acest sezon printr-un concert de percutie sustinut in jurul hartii Proportia romaneasca a populatiei Ungariei, Bucovinei si Basarabiei publicata in anul 1915.
Marti, 16 aprilie, de la ora 18.00, sunteti invitati la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi la concertul sustinut de PercussionEscu, singurul ansamblu cameral de percutie din Romania din care fac parte tinerii muzicieni Irina Radulescu – marimba si Razvan Florescu – vibrafon. Concertele celor doi artisti s-au remarcat prin unicitatea stilului si abordarea tonica, aflata la confluenta sonoritatilor clasice, jazz si contemporane.

Concertul, sustinut la doua dintre cele mai sofisticate si spectaculoase instrumente de percutie, va pune in valoare harta prezentata printr-un program din care vor face parte lucrari de Bela Bartok, Anna Ignatowicz-Glinska, Emmanuel Sejourne, Jesus Salvador Chappi, Michael Taylor, Andrei Petrache, Daniel Simek.
Evenimentul va avea loc in saloanele muzeului din strada Londra nr. 39, iar intrarea va fi libera, prin rezervare direct pe site-ul Muzeului Hartilor (locurile fiind limitate), la adresa: www.muzeulhartilor.ro
Acest eveniment face parte din proiectul 100 de ani in 100 de concerte organizat de UCIMR pentru a celebra Centenarul Marii Uniri alaturi de public si de cei mai buni artisti ai momentului, precum si alaturi de artisti aflati in plina afirmare, un proiect finantat de Primaria Sectorului 1 Bucuresti prin Centrul Cultural al Sectorului 1.
Harta care a inspirat acest concert se intituleaza Proportia romaneasca a populatiei Ungariei, Bucovinei si Basarabiei /Der rumanische Anteil an der Bevolkerung Ungarns, der Bukowina und Bessarabiens si a fost realizata de unul dintre cei mai influenti cartografi ai epocii, Paul Laghans, in anul 1915. Lucrarea este considerata una dintre cele mai complexe harti etnografice ale spatiului romanesc, autorul ei propunand un nou model de prezentare a populatiei majoritare prin pete de culoare, iar a minoritatilor prin simboluri geometrice. Hartile etnografice au fost mult folosite in cadrul negocierilor purtate la Conferinta de pace de la Paris, prin care a fost redesenata harta Europei si a lumii la finalul Primului Razboi Mondial. Mai multe detalii despre istoria acestei harti vor fi expuse de muzeograful Despina Hasegan in deschiderea evenimentului.
Concertul va porni de la valorile descrise de harta evocand, pentru publicul prezent, forta instrumenteor de percutie, folosite si in timp de razboi, dar si emotia si bucuria semnarii tratatelor de pace. Prin elemente de culoare si geometrii acustice, artistii vor aborda sonoritati folclorice si culte prin lucrari adaptate celor doua instrumente inedite. PercussionEscu este singura formatie camerala de percutie din Romania, fondata in anul 2016 de catre tinerii muzicieni Irina Radulescu si Razvan Florescu. Initiativa celor doi are ca fundament pasiunea comuna pentru muzica de camera, precum si afinititatea pentru instrumentele melodice, respectiv vibrafonul si marimba, care sunt si doua dintre cele mai sofisticate si spectaculoase instrumente de percutie.
Abordarea indrazneata si originala a celor doi a fost imediat observata si apreciata inca de la debut, bucurandu-se de o notorietate din ce in ce mai mare. Printre cele mai importante realizari ale formatiei se numara reprezentarea Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la Festivalul si Concursul international Umanitaria din Milano (2017), obtinerea dublei burse Erasmus pentru anul universitar 2018-2019 la Academia de Muzica Janaček din Brno, Cehia (prima bursa Erasmus  oferita de UNMB pentru o formatie camerala) si nu in ultimul rand, debutul international ce a avut loc in luna decembrie a anului trecut, prin sustinerea unui concert in cadrul Festivalului International de Percutie din Brno. In prezent, fac parte din proiectul Connectarts, prima platforma online din Romania dedicata promovarii Profesioniste a tinerilor interpreti de muzica clasica/contemporana.
Versatilitatea, sensibilitatea, virtuozitatea si interesul permanent pentru inovatie, sunt elementele care ii definesc pe cei doi artisti, valori care se imbina perfect in dinamica repertoriilor propuse de acestia. Tocmai de aceea, directia muzicala pe care o propune PercussionEscu este unica, acestia cautand in permanenta sa impartaseasca publicului  muzica ce se afla la granitele a trei stiluri distincte : clasic, jazz si contemporan, succesul fiind garantat, astfel, in fata oricarui tip de public.
Mai multe detalii aflati pe www.muzeulhartilor.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.