Miercuri, 6 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Concert cu ochii larg inchisi, recital de vioara in intuneric la Cincsor

Concert cu ochii larg inchisi, recital de vioara in intuneric la Cincsor

Email Imprimare

Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincsor, Kultur Project/ Cincsor Transilvania Case de Oaspeti si galeria Artera|art + medicine va invita la Concert cu ochii larg inchisi - un performance care sfideaza normele conventionale de ascultare si de interpretare a muzicii clasice - sambata, 22 iunie, ora 22.00, la biserica fortificata din Cincsor (judetul Brasov). Conceptul Concertului cu ochii larg inchisi, propus de Cristina Bobe, artist vizual, consta intr-un recital solo (60 minute) interpretat de violonistul Valentin Serban in intuneric complet si include unele dintre cele mai complexe lucrari din repertoriul violonistic (Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaye). Concertul este urmat de o discutie intre artisti si public pornind de la experientele personale de interactiune cu muzica in intuneric.

Evenimentul de fata este un prim demers al artistilor Cristina Bobe si Valentin Serban de a experimenta modalitati creative de a pune in valoare muzica clasica. Intunecarea completa a spatiului de spectacol, inlaturand astfel stimulii vizuali, incurajeaza publicul sa isi indrepte intreaga atentie asupra sunetului si sa dea curs liber imaginatiei, toate acestea intr-un mediu complet relaxat, ferit de presiunea etichetelor sociale.
Am gandit cadrul acesta pentru ca muzica sa poata fi interiorizata mai usor. Concertul e si un prilej de a retrai propriile angoase, temeri sau bucurii, pentru a ne elibera in felul acesta de ele. Cred ca procesul e unul terapeutic, iar revenirea la lumea vazuta este imbogatita pentru fiecare dintre noi de intalnirea cu el insusi - Cristina Bobe, artist vizual si initiator al spatiului Artera|art+medicine.
Concertul cu ochii larg inchisi este o provocare atat pentru public, care are ocazia sa inteleaga si sa perceapa muzica intr-un mod diferit fata de cum este obisnuit, cat si pentru violonist. Ai mai putina nevoie de ochi ca sa canti decat ti-ai imagina. Ei te ajuta sa citesti partitura, dar e important sa nu te opresti doar la ceea ce vezi, ci sa lasi mainile sa raspunda, ghidate in primul rand de auz. Pe intuneric mi-e mai usor sa cant, pentru ca pot sa vizualizez mai bine ceea ce as vrea sa aud si sa transpun ulterior in sunet. Cateodata vazul impiedica acest exercitiu - Valentin Serban, violonist, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris si concertmaestru al Orchestrei Romane de Tineret.
In programul concertului pentru vioara solo:
Johann Sebastian Bach – Partita nr. 2 in Re minor
Fritz Kreisler - Recitativ si Scherzo
Niccolo Paganini – Capriciile nr. 7 si 9
George Enescu – Lautarul
Eugene Ysaye – Sonata nr. 4 in Mi minor

Concert cu ochii larg inchisi a inceput in spatiul Artera, in Bucuresti, iar pe parcursul verii este itinerat intr-o serie de spatii alternative din Romania, printre care: Spitalul de Psihiatrie de la Capalnas, Centrul Pompadou (Petrila), atelierul Made in Rosia Montana, biserica evanghelica fortificata din Cincsor, sura unei gospodarii din satul Somartin si sediul Asociatiei Minimorum, incinta unui conac din Tara Hategului etc.
La Cincsor, concertul are loc in cadrul evenimentului Cina in natura, organizat de Kultur Project/Cincsor Transilvania Case de Oaspeti in colaborare cu Asociatia My Transylvania.
Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor este o initiativa privata destinata promovarii bisericii fortificate din Cincsor (judetul Brasov) si sprijinirii comunitatii locale. Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor se implica in strangerea de fonduri pentru restaurarea si intretinerea diferitelor componente ale ansamblului bisericii fortificate si este organizator si co-organizator al unui numar important de evenimente culturale gazduite de biserica fortificata Cincsor, in efortul de revitalizare a acesteia si transformare, conform unui concept inovativ si inedit, in biserica culturala.
Artera|art+medicine este un artist-run space creat pentru a explora conexiunile dintre arta si medicina, prin expozitii, conferinte, proiectii de film. Evenimentele desfasurate in acest spatiu reunesc medici, artisti sau pur si simplu curiosi incurabili. Artera dezvolta si promoveaza idei creative, care contribuie la o societate mai sanatoasa, mai constienta si mai empatica.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.