Vineri, 1 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Saptamana Filmului Maghiar, la Bucuresti

Saptamana Filmului Maghiar, la Bucuresti

Email Imprimare

Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti organizeaza Saptamana Filmului Maghiar (SFM) in perioada 10-18 noiembrie 2019. Ajuns la a 13-a editie, Saptamana Filmului Maghiar ofera publicului o imagine ampla asupra noilor productii cinematografice maghiare, prezinta varietatea, spiritualitatea, prezentul acestei arte. Filmele maghiare au cucerit si in acest an multe trofee internationale, precum si la festivalurile din Romania (One World Romania - Tuza-Ritter Bernadett: O femeie captiva/Egy no fogsagban, Cinepolitica – Szasz Attila: Iarna eterna/Orok tel, Ceau Cinema – Reisz Gabor: Versuri pocite/Rossz versek). Mai exista filme maghiare care au menirea de a fi vazute si de publicul bucurestean.
In ultimii ani, multe filme maghiare au ajuns in cinematografele din Romania – anul acesta va avea loc in focus si o intalnire cu distribuitorii de film, se va prezenta politica de distributie de film de la Fondul National de Film din Ungaria. Este o sectiune speciala cu tematica Anului comemorativ 30 de ani in libertate, pe de alta parte, datorita Programului National de Digitizare si Restaurare a Filmului lansat, in 2017, pentru conservarea pe termen lung a resurselor cinematografice maghiare. Prin acest program, 25-30 de lungmetraje maghiare vor fi reinnoite in fiecare an datorita lucrarilor coordonate ale Arhivei de Film si ale Laboratorului de Film din cadrul Fondului National al Filmului. Se vor prezenta cateva si din aceste filme clasice restaurate la Saptamana Filmului de la Bucuresti.
Proiectiile din cadrul Saptamanii Filmului Maghiar vor avea loc la Cinema Muzeul Taranului, din cadrul Muzeului National al Taranului Roman (Str. Monetariei nr. 3), filmele fiind subtitrate in limba romana. Anul acesta, evenimentele SFM vor ajunge din nou si in alte locatii, unde vor avea loc proiectii in cadrul Anului comemorativ 30 de ani in libertate la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice (Calea Plevnei 59), Pavilion 32 @ Institutul Goethe (Calea Dorobanti nr. 32) si Point Art Hub (Eremia Grigorescu 10), o expozitie cinematografica va putea fi vizitata la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti (Str. Gina Patrichi nr 8), vor avea loc un masterclas la UNATC (Str. Matei Voievod nr. 75-77), un cineconcert la ArCuB (Str. Lipscani nr. 84-90) si Disco Retro la Hangar Gastropub (Soseaua Pipera nr. 44).
Ungaria a lansat un program de restaurare digitala a filmelor clasice maghiare, iar Institutul Balassi aduce in centrul atentiei si aceste filme printr-o sectiune speciala a editiei actuale a Saptamanii Filmului Maghiar. In aceasta idee, precum si legat de Anul comemorativ 30 de ani in libertate, se deschide cea de-a 13-a editie a Saptamanii Filmului Maghiar cu o delicatesa cinematografica, pelicula Martorul de Bacso Peter. Aceasta varianta necenzurata a filmului a fost prezentata publicului pentru prima data la Festivalul de la Cannes din acest an, in sectiunea Cannes Classics. Acum 38 de ani, in cadrul aceluiasi festival, a fost proiectat in sectiunea Un Certain Regard in prezenta regizorului. Filmul va fi prezentat de Raduly Gyorgy, directorul Arhivelor Cinematografice Maghiare.
Tot in sectiunea Filme de patrimoniu restaurate se vor prezenta publicului doua filme de desen animat ale lui Dargay Attila: Szaffi si Mateias Gascarul, dar si peliculele Piata Moscova, respectiv In deriva. Filmul de cult Piata Moscova, regizat de Torok Ferenc, constituie din nou o atractie pentru public din anul 2017 de cand ruleaza in cinematografe versiunea restaurata digital. Varianta restaurata a peliculei In deriva de Gaal Istvan a fost prezentata pentru prima data publicului international, in august 2019, in programul Venice Classics de la Festivalul International de Film din Venetia, iar acum va ajunge pentru prima data si la Bucuresti.
Se va proiecta o initiativa ce merita toate laudele: Asociatia Filmtett din Cluj prezinta, cu titlul Transsylvania Film, procesul de restaurare a doua filme mute turnate la Cluj cu 101 ani in urma. Datorit lui Gyalui Jeno, dramaturgul de odinioara al studioului lui Janovics Jeno, s-au pastrat pentru un secol mai multe sectiuni de role cuprinzand sute de cadre si multe fotografii de scena din peliculele A kancsuka hazajaban (In tara cnutului, 1918) si A mately (Contagiunea, 1918). Cu ajutorul acestora, respectiv in baza scenariilor si materialelor de presa de epoca, Zagoni Balint si echipa lui au reusit reconstituirea celor doua filme.
Reflectand asupra schimbarii regimului din Europa de Est si din Ungaria din 1989, se dedica o sectiune speciala Anului comemorativ 30 de ani in libertate, in programul careia figureaza atat filme documentare, cat si lungmetraje artistice: Bacso Péter: Martorul, Torok Ferenc: Piata Moscova, Forgacs Peter: UnitateGermana @ BalatonPamant de miere, Gazdag Gyula: Cronici maghiare I-II, Schiffer Pal: Elektra Kft., sau introducere in economia politica a capitalismului, Almasi Tamas: Fara ajutor. Satira lui Bacso Peter, filmul de cult al lui Torok Ferenc, filmul documentar al lui Forgacs Peter despre urmarirea turistilor est-germani la Balaton, documentarul lui Gazdag Gyula despre momentele-cheie din istoria Ungariei din perioada 1956-1989 vazute prin prisma a patru destine personale, precum si alte doua filme documentare care prezinta distrugerea a doua perle ale industriei socialiste maghiare (Uzinele Metalurgice din Ozd si Videoton) sunt toate filme care reflecta la schimbarea de regim din Ungaria din punctul de vedere al omului mic ridicat sau doborat de valurile schimbarilor.
Bereczki Csaba, directorul pentru distributie internationala din cadrul Fondului National de Film din Ungaria, revine la Bucuresti pentru o proiectie dedicata distribuitorilor de film din Romania, organizatorilor de festivaluri de film, precum si jurnalistilor de specialitate, unde va prezenta politica de distributie internationala a filmului maghiar.
Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti doreste sa aduca in fata publicului bucurestean si productiile cinematografiei maghiare din Transilvania. In acest sens, anul acesta se vor proiecta filme despre trecutul si prezentul acesteia. Alaturi de filmele realizate in urma cu 101 ani la Cluj, reconstituite de Zagoni Balint, in program vor fi prezente si doua regizoare de origine din Transilvania: Szocs Petra, cu filmul Deva, si Moldovai Katalin, cu filmul Ca si pana acum, un film selectat pentru sectiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes in 2019. In Bucuresti ii puteti intalni personal pe Moldovai Katalin si pe asistentul de regie al filmului Deva, Bodor Balazs.
Expozitia Lucrurile care nu se vad prezinta activitatea unui scenograf de filme Damokos Csaba, recent castigator al premiului de cel mai bun scenograf la Festivalul Alexandre Trauner Art/Film de la Szolnok, pentru ultimul sa film la care a colaborat, Valan – Valea ingerilor, turnat la Balan in ianuarie-aprilie 2018.
Mai multe detalii despre Saptamana Filmului Maghiar, editia a 13-a, si programul detaliat al Saptamanii le gasiti pe site-ul: www.ccu.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.