Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni O zi dedicata personalitatii lui Ioan Caianu la Festivalul de Muzica Veche Bucuresti

O zi dedicata personalitatii lui Ioan Caianu la Festivalul de Muzica Veche Bucuresti

Email Imprimare

Ioan Caianu a fost culegator de muzica, compozitor, botanist, fondator de tipografie, constructor si reparator de orgi din Transilvania secolului al XVII-lea, care a avut o contributie insemnata la intocmirea codicelui care ii poarta numele – Codex Caioni. Culegerea elaborata intre 1634 si 1671 contine motete, parti de mise, muzica ecleziastica, parti din lucrari baroce instrumentale si dansuri, toate fiind notate cu tabulaturi de orga. Anul acesta se implinesc 390 de ani de la nasterea sa, motiv pentru care Festivalul de Muzica Veche Bucuresti va invita la doua evenimente importante dedicate acestei personalitati plurivalente.

Miercuri, 20 noiembrie 2019, de la ora 17.30, va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman vernisajul expozitiei Ioan Caianu 390. Expozitia va contine fotografii realizate de fotograful Gyula Adam, sub indrumarea profesionala a muzeografei Erzsebet Muckenhaup, care si-a legat numele si cariera de redescoperirea comorilor ascunse de calugarii franciscani de la Sumuleu-Ciuc. La eveniment vor lua cuvantul Laurentiu Constantin, director al Festivalului de Muzica Veche Bucuresti, si Angela Ferencz, director al Festivalului de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc.
Expozitia Ioan Caianu 390 poate fi vizitata la Muzeul National al Taranului Roman in perioada 20 noiembrie - 4 decembrie 2019.
Institutia realizatoare a expozitiei este Centrul Cultural Judetean Harghita, Consiliul Judetean Harghita cu finantarea Fondului Bethlen Gabor infiintat de Guvernul Republicii Ungare. Evenimentul este realizat in parteneriat cu Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti si Muzeul National al Taranului Roman. Apoi, tot in 20 noiembrie, sunteti asteptati de la ora 19.00, la Centrul National de Arta Tinerimea Romana, la concertul Caianu 390 sustinut de Ansamblul de muzica veche Codex. Grupul a luat fiinta in anul 1996, avand in componenta sa profesori si studenti ai Facultatii de Muzica a Universitatii Transilvania din Brasov. Scopul lor principal este interpretarea muzicii culte europene din secolele XV-XIX, cu ajutorul instrumentelor de epoca, pe baza surselor teoretice ale vremii. Ansamblul cerceteaza muzica culta din Transilvania si din Europa de Est, precum si sursele europene care au tangenta cu aceasta. Programul concertului contine dansuri si cantece pe care le putem regasi in Codicele Caianu.
Evenimentele editiei a XIV-a a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti reprezinta un cadou oferit publicului care ne-a fost alaturi in toti acesti ani. Accesul la evenimente se face in baza unei rezervari realizate la numarul de telefon 0771.747.918, prin email, la adresa Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , sau pe pagina de Facebook Bucharest Early Music Festival.
Festivalul de Muzica Veche Bucuresti este organizat de Asociatia Antiqva si Medieval Praxis in parteneriat cu: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Institutul Cultural Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National al Taranului Roman, CNA Tinerimea Romana, Muzeul Municipiului Bucuresti, Institutul Francez din Romania, Institutul Balassi din Bucuresti, Centrul Cultural Judetean Harghita, Festivalul de Muzica Veche Miercurea Ciuc, Bio Terra Med, Mediatrust.
Sponsorii evenimentului sunt: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Kvint, Apriori, Delicatese Florescu, Apidava.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.