Miercuri, 6 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Zilele Filmului Memoria Holocaustului, la Muzeul Taranului

Zilele Filmului Memoria Holocaustului, la Muzeul Taranului

Email Imprimare

In data de 27 ianuarie 2020 se implinesc 75 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz, locul in care milioane de vieti au fost distruse pe criterii arbitrare. Cu prilejul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel, in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, organizeaza in perioada 24-26 ianuarie 2020, la Cinema Muzeul Taranului, programul Zilele Filmului Memoria Holocaustului. Cea de-a treia editie a proiectului aduce in atentia iubitorilor de film si istorie documentare premiate cu Oscar, filme artistice si de animatie care ne prezinta un trecut ce si-a pus amprenta asupra celor care au supravietuit Holocaustului, asupra familiilor lor si generatiilor care le-au urmat.

Vineri, 24 ianuarie, incepand cu ora 18.00, la Cinema Muzeul Taranului, va avea loc deschiderea evenimentului la care sunt asteptati sa participe reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Corpului Diplomatic. Seria ecranizarilor incepe cu L’Origine de la violence/Originea violentei, o drama franco-germana inspirata din fapte reale, in regia lui Elie Chouraqui. Productia artistica aduce in prim-plan aventura cautarii asidue a trecutului de catre tanarul Nathan Fabre, personajul principal. Un trecut pe care familia refuza sa i-l dezvaluie pentru ca uitarea este cea mai buna varianta pentru a supravietui.
Ziua de sambata, 25 ianuarie, este rezervata documentarelor si filmelor de animatie pentru copii. Desi un subiect greu de inteles si cu atat mai dificil de explicat copiilor, Holocaustul reprezinta o realitate pe care toti trebuie sa o cunoastem. The Star of Andra and Tati/Steaua Andrei si a lui Tati, o productie italiana in regia lui Alessandro Belli si Rosalba Vitellaro, prezinta povestea surorilor Andra si Tatiana Bucci. La varsta de patru si sase ani, cele doua surori au fost luate prizoniere la Auschwitz. Animatia ne aduce, astfel, mai aproape de experienta copiilor evrei din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial si mai aproape de a introduce subiectul in sfera de intelegere a tinerelor generatii. Filmul ruleaza sambata, 25 ianuarie, de la ora 16.00. Tema supravietuirii si a modului in care viata a continuat dupa Holocaust, pentru supravietuitori si pentru familiile lor, este prezentata prin intermediul documentarelor care ruleaza in cadrul editiei de anul acesta.
In The Lady in Number 6: Music Saved My Life/ Doamna de la numarul 6: muzica mi-a salvat viata, productie canadiana in regia lui Malcom Clarke, Alice Sommer Herz, fosta prizoniera a lagarului de la Theresienstadt, vorbeste despre supravietuire, despre cum si-a gasit un punct de sprijin in muzica si cum percepe viata: „Fiecare zi in care traim este frumoasa. Este frumoasa!”- Alice Sommer Herz. Sambata, 25 ianuarie, de la ora 16.45. Despre cicatricele care raman pe viata si cat de mult contau sau cum erau redusi oamenii la simple numere in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial ne impartasesc supravietuitori ai lagarului de la Auschwitz in documentarul Numbered/Numerotati, o productie israeliana regizata de Dana Doron si Uriel Sinai. Sambata, 25 ianuarie, de la ora 17.45.
Duminica, 26 ianuarie, incepand cu ora 16.00, documentarul Dor de tine, produs si regizat de Mireille Abramovici, ne prezinta povestea de dragoste dintre Sylvia si Isaac Abramovici, evrei romani aflati la studiu in Franta, si drama prin care trec in perioada razboiului. Mireille descopera corespondenta parintilor si porneste pe urmele tatalui pe care nu l-a cunoscut niciodata, acesta murind intr-un lagar nazist cu zece zile inainte ca ea sa se fi nascut.
Sobibor, o productie ruseasca in regia lui Konstantin Khabenskiy, incheie seria ecranizarilor pe tema Holocaustului, duminica, 26 ianuarie, de la ora 17.30. O naratiune de impact care aduce in prim-plan istoria singurei revoltei reusite din lagarul de exterminare Sobibor, din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ofiterul sovietic Alexander Pechersky, simbol al rezistentei, face imposibilul, organizand in 1943 o revolta si o evadare in masa a prizonierilor din Sobibor.
Accesul la eveniment este liber, dar cu rezervarea locurilor pe eventbook.ro.

***
Zilele Filmului Memoria Holocaustului este un proiect cultural initiat de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel si se afla la a treia editie.
Editia de anul acesta este realizata in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman. Filmele sunt ecranizate cu sprijinul: Federation Entertainment, Reed Entertainment, Cinema Production & Alexander Pechersky’s Memory Foundation (Federatia Rusa) si prin bunavointa doamnei Mireille Abramovici si a domnului Elie Chouraqui.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.