Luni, 23 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Targuri si festivaluri Targul iconarilor si al mesterilor cruceri, la Muzeul Taranului

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri, la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman praznuieste in ajunul zilei de 14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sarbatori ale calendarului taranesc. Aflat la a XX-a editie, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri ofera publicului timp de trei zile, de vineri, 10 septembrie, pana duminica, 12 septembrie 2021, intre orele 10.00 si 18.00, noi intalniri, ateliere si demonstratii cu artisti si mesteri iconari. Preocupat de valorificarea si revitalizarea patrimoniului cultural taranesc, Muzeul Taranului pastreaza structura targului de iconari si mesteri cruceri initiat sub forma unui act cultural cu rol formator şi educativ prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper in iconografia taraneasca si prin inovatii care folosesc imaginea traditionala ca re/sursa, teritoriu de explorare pentru creatiile contemporane ale artistilor si ale mesterilor iconari.

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri isi propune sa redescopere frumusetea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei traditionale si indeosebi icoanelor, urmarind calitatea tehnicii si a mestesugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitand expresiile kitsch si serializarile industriale pentru scopuri comerciale. Se continua noua formula de prezentare a targului, invitandu-i pe mesterii si artistii iconari sa expuna obiectele create pentru targ in cadrul unor microinstalatii, dand astfel posibilitatea de a viziona intr-un context diferit creatiile personale si de a initia un nou dialog cu publicul vizitator si fidel actiunilor de la inceputuri.
Structura targului ramane ca intotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrand prin praznicare, sfinti protectori, sarbatorile mari, heruvimi desprinsi din cetele ingeresti - Crucea in variante neimputinate, toate zugravite si inchipuite pe icoane pe sticla, icoane pe lemn, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre. Iconarii vor fi insotiti cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulceturi, zacusca, miere si prajituri de casa. Se scot din lada de zestre a muzeului albume, carti postale, scrieri si ziceri taranesti, revista Martor, caiete de mesteri, cataloage de expozitii - oferite spre vanzare publicului interesat.

Ateliere/intalniri

Dupa experienta pozitiva a atelierelor - demonstratii din cadrul editiilor anterioare, se continua intalnirile cu cativa dintre iconarii si crucerii dedicati impartasirii tehnicii mestesugului, a caror abordare dezvaluie cautari si reconstituiri personale ale mestesugului icoanei si o raportare adecvata la canon si traditie. Se adreseaza astfel copiilor, dar si adultilor, invitatia de a descoperi cum desenau iconarii vechi izvoadele si zugraveau icoanele, pictand pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit cum se insemneaza si se incrusteaza pristolnicele si icoanele de vatra in cadrul unor ateliere tinute de artisti si mesteri iconari.
Vineri, 10 septembrie
14.00-15.00 şi 16.00-17.00 - Ateliere de pictura cu Radu Dinca
Sambata, 11 septembrie
10.30-12.00 - Ateliere de pictura cu Angela Ludosanu
13.00-15.00 - Ateliere de incrustat in lemn cu Vasile Moldoveanu
Inscrierile pentru ateliere se fac la: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza /cost atelier: 25 lei/persoana.
Pretul biletului de intrare la targ: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei. Elevii beneficiaza de intrare libera la targ pe perioada vacantelor scolare.
Coordonator targ: Lila Passima // Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Contact/comunicare/detalii organizare: Monica Chiorpec // Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Contact ateliere: Monica Chiorpec // Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.