Vineri, 12 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Targuri si festivaluri Targul de Sfantul Nicolae, la Muzeul Taranului Roman

Targul de Sfantul Nicolae, la Muzeul Taranului Roman

Email Imprimare

Peste 60 de mesteri mari, cei mai priceputi olari, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, iconari, cioplitoriā€¦ vin din toate zonele tarii la Muzeul National al Taranului Roman, cu lucruri frumoase, numai bune de admirat si tocmit. Sunteti asteptati de vineri, 3, pana duminica, 5 ale lunii lui Undrea, de la ora 10 de dimineata, pana la 6 seara, la Targul de Sfantul Nicolae. Puteti admira si cumpara: jucarii, nuieluse, masti, ii, podoabe, scoarte, strachini, icoane, pristolnice, blide, marame, chimire, curele, genti, blidare, copaite, sararite, pipernite, gavane, lingurare, linguri, impletituri din panusi, oale, scaunase, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, clopotei, zurgalai.

Sambata, 4 decembrie, intre orele 11.00 si 17.00, vizitatorii targului vor putea asista la o animatie muzicala cu Fanfara Sarambel din Valea Mare. Satul Valea Mare din judetul Vaslui este recunoscut in regiune datorita fanfarelor care asigura muzica pentru petrecerile de nunta si alte sarbatori rurale. Daca in vremurile bune existau 10-12 fanfare, au ramas acum doar vreo trei, dintre care Fanfara Sarambel este recunoscuta ca fiind cea mai apreciata. Aceasta va poposi in curtea Muzeului Taranului si ii va bucura pe toti cei prezenti la targ cu hore, sarbe si batute moldovenesti.
Nu vor lipsi nici bunatatile precum prajiturile de casa, cozonacii, mierea de albine ori ierburile de leac, si nici traditionala tuica.
Vizitatorii sunt invitati, de asemenea, sa rasfoiasca, sa citeasca si sa-si imbogateasca rafturile bibliotecii cu publicatiile muzeului: carti cu teme etnologice, carti-obiect, albume, calendarul 2022 ori revista Martor.
Pretul biletului de intrare la targ: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Organizatorul evenimentului: Muzeul National al Taranului Roman/ coordonatori: Oana Constantin si Simona Hobincu (Sectia Educatie muzeala).
Sfantul Nicolae face parte dintre sfintii cu mare tinere. Iarna incepe, dupa unii, in aceasta zi. Cand isi scutura barba sfantul, incepe sa ninga.
Mai important decat toate este faptul ca Sfantul Nicolae reprezinta o geana de nadejde. Poate ca nu se sfarseste lumea, poate ca vine primavara iarā€¦
Sfantul Nicolae ajuta fetele sarace. Obiceiul de a darui copiilor dulciuri si o nuielusa este o inovatie a orasului, o prefigurare a lui Mos Craciun cel atoatedaruitor
. (Ghidul sarbatorilor romanesti, de Irina Nicolau)
Sfantul Ierarh Nicolae, San Nicoara si Mos Nicolaeā€¦ Ma mir din nou. Ce au in comun sfantul numit in carti "lacas curat al faptelor bune" cu paznicul granitei apusene de pe cer si mosul care pune in ghetele copiilor o nuia si dulciuri? Ultimii doi sunt variante populare ale sfantului recunoscut de toti crestinii. San Nicoara este o creatie a satului, si Mos Nicolae una a mediului urban. Diferentele dintre cele doua variante sunt enorme. San Nicoara este patronul soldatilor, al marinarilor, al fetelor sarace, despre el exista legende, oamenii ii adreseaza rugaciuni. Mos Nicolae doroforul anticipeaza cadourile care urmeaza sa vina de Craciun. Imageria lui este saraca si neoriginala. Se stie putin despre el. A aparut atunci cand orasul a schimbat statutul copilului, transformandu-l in personaj privilegiat. Mos Nicolae exista daca vine si, daca vine, trebuie sa aduca neaparat cadouri. Asa ceva nu poate fi imaginat in sat. Acolo nu se fac cadouri, se dau daruri. Iar darul se intoarce, reciprocitatea este obligatorie. O formula de primire a darului din Bihor spune explicit: "Multumesc pana oi intoarce". In sat, nici Mos Ajun, nici Mos Craciun nu fac daruri. Copiii sunt rasplatiti, deci platiti, pentru serviciul ritual pe care il fac gospodarilor colindandu-i. Rasplata se face in mancare: mere, nuci, alune, colaci. Banii au intrat tarziu. (Batranii de iarna, de Irina Nicolau)
Accesul la eveniment se face pe baza "certificatului verdeā€. Respectati normele de distantare si manifestati responsabilitate fata de sanatatea dumneavoastra si a celorlalti!
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.