Joi, 13 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Targuri si festivaluri Targul iconarilor si al mesterilor cruceri 2018, la MTR

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri 2018, la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman continua si in 2018 traditia celebrarii uneia dintre cele mai importante sarbatori ale Ortodoxiei: Inaltarea Sfintei Cruci, printr-o noua serie de intalniri cu artisti si mesteri iconari, care are loc, in fiecare an, in preajma zilei de 14 septembrie, in cadrul Targului iconarilor si al mesterilor cruceri. Anul acesta sunteti asteptati in perioada 14-16 septembrie, intre orele 10.00 si 18.00, in curtea interioara si sala Acvariu a muzeului. Intrarea este libera.

Muzeul Taranului pastreaza structura targurilor de iconari si mesteri cruceri sub forma unui act cultural care pune in discutie termenii canon/traditional/autentic, prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper in iconografia taraneasca, dar si prin inovatii care folosesc imaginea traditionala ca re/sursa, teritoriu de explorare pentru creatiile contemporane ale artistilor si ale mesterilor iconari.
Targul iconarilor si al mesterilor cruceri isi propune sa redescopere si sa recupereze frumusetea icoanei, urmarind calitatea tehnicii si a mestesugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitand expresiile kitsch si serializarile industriale pentru scopuri comerciale. Se continua si anul acesta noua formula de prezentare a targului, invitandu-i pe mesterii si artistii iconari sa expuna obiectele create pentru targ in cadrul unor microinstalatii, dand astfel posibilitatea de a viziona intr-un context diferit creatiile personale si de a initia un alt fel de dialog cu publicul vizitator si fidel actiunilor de la inceputuri. Prezenta unor iconari demult consacrati in cadrul targurilor MTR si prezenti in colectii particulare si muzeale ca: Nicolae Muntean, Angela Ludosanu, Teodora Rosca, Bogdan Herascu, Camelia Dragan, Radu Dinca, Letitia Rotaru, Daniel Stancu, cat si a unor iconari nou descoperiti, asigura ca si anii trecuti, calitatea si valoarea viziunii lor asupra mestesugului.
Structura targului ramane, ca intotdeauna, mai aproape de atmosfera unei sarbatori, celebrand prin praznicare, sfinti protectori, heruvimi si Crucea in variante ne-imputinate, toate zugravite si inchipuite pe icoane pe sticla, icoane pe lemn, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre. Se adauga acestora panzaturi, stergare, scoarte, aduse in tirg de colaboratorii nostri mai vechi si mai noi. Iconarii sunt insotiti cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulceturi, miere, prajituri de casa si zacusca.

Ateliere, intalniri
Intrate deja in obisnuitul targului, atelierele de pictura pe sticla si lemn, cat si cel de insemnat si incrustat cruci, vor fi prezente in acest an cu tehnici si teme prin care copiii, dar si adultii sunt invitati sa descopere cum desenau iconarii vechi izvoadele si zugraveau sfintii si ingerii, pictand pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se insemneaza si se incrusteaza pristolnicele si icoanele de vatra, in cadrul unor intalniri cu cativa dintre iconarii si crucerii al caror mestesug prezinta atat o raportare adecvata la canon, cat si o sursa de inspiratie pentru noi creatii.

Programul atelierelor:
Vineri, 14 septembrie, orele 11.00-13.00 - atelier de pictura icoane pe sticla cu Bogdan Herascu – varsta minima 8 ani (inscrierile se fac numai la telefon 0726.237.376).
Sambata, 15 septembrie, orele 11.00-13.00 - atelier de crucerit in lemn cu mesterul Vasile Moldoveanu – varsta minima 10 ani.
orele 14.00-16.00 - atelier de pictura pe sticla cu mesterul iconar Angela Ludosanu – varsta minima 8 ani.
Duminica, 16 septembrie, orele 11.00-13.00 - atelier de pictura icoane pe sticla cu mesterul Nicu Muntean – varsta minima 7 ani.
Atelierul costa 5 lei/persoana si va avea loc langa bisericuta din lemn. Pentru inscrieri si alte informatii va rugam sa scrieti la adresa Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Pentru fiecare atelier sunt 10 locuri disponibile.
De asemenea, ca o intregire a discursului dedicat icoanei, publicul este invitat sa viziteze expozitia Colectia Musat: o geografie spirituala a icoanei pe sticla transilvanene, deschisa in aceasta perioada la Sala Foaier. Expozitia prezinta o mare parte din colectia de peste 500 de icoane pe sticla transilvanene, apartinand avocatului Gheorghe Musat si sotiei sale, profesoara universitara Carmen Musat.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista noastra, Dacic Cool.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.