Duminica, 3 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Targuri si festivaluri Targul iconarilor si al mesterilor cruceri, 11-13 septembrie 2020

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri, 11-13 septembrie 2020

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sarbatori ale calendarului taranesc. Timp de trei zile, in apropierea datei de 14 septembrie, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri ofera publicului noi intalniri, ateliere si demonstratii cu artisti si mesteri iconari. Preocupat de valorificarea si revitalizarea patrimoniului cultural taranesc, Muzeul Taranului pastreaza structura targului de iconari si mesteri cruceri initiat sub forma unui act cultural cu accent pe rolul educativ, prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper in iconografia taraneasca, punand in discutie termenii canon/traditional/autentic si prin inovatii care folosesc imaginea traditionala ca re/sursa, teritoriu de explorare pentru creatiile contemporane ale artistilor si ale mesterilor iconari.

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri isi propune sa redescopere frumusetea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei traditionale si indeosebi icoanelor, urmarind calitatea tehnicii si a mestesugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitand expresiile kitsch si serializarile industriale pentru scopuri comerciale. Continua noua formula de prezentare a targului, invitandu-i pe mesterii si artistii iconari sa expuna obiectele create pentru targ in cadrul unor microinstalatii, dand astfel posibilitatea de a viziona intr-un context diferit creatiile personale si de a initia un nou dialog cu publicul vizitator si fidel actiunilor de la inceputuri.
Structura targului ramane ca intotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrand prin praznicare, sfinti protectori, sarbatorile mari, heruvimi desprinsi din cetele ingeresti - Crucea in variante ne-imputinate, toate zugravite si inchipuite pe icoane pe sticla, icoane pe lemn, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre.
Participarea iconarilor se face in urma unei invitatii nominale sau a unei selectii preliminare.

Ateliere/intalniri
Dupa experienta pozitiva a atelierelor - demonstratii din cadrul editiilor anterioare, se continua intalnirile cu cativa dintre iconarii si crucerii dedicati impartasirii tehnicii mestesugului, a caror abordare dezvaluie cautari si reconstituiri personale ale mestesugului Icoanei si o raportare adecvata la canon si traditie. Adresam astfel copiilor, dar si adultilor invitatia de a descoperi cum desenau iconarii vechi izvoadele si zugraveau icoanele, pictand pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se insemneaza si se incrusteaza pristolnicele si icoanele de vatra in cadrul unor ateliere tinute de artisti si mesteri iconari.

Vineri, 11 septembrie
- orele 11.00-13.00, atelier de pictura pe sticla cu Bogdan Herascu;
- orele 10.00-12.00, atelier de crucerit, incrustatii in lemn cu Vasile Moldoveanu, pentru copii de la 8 ani in sus.

Sambata, 12 septembrie
- orele 11.30-13.00, atelier de pictura pe lemn cu Angela Ludosanu, pentru copii de la 8 ani in sus;
- orele 10.00-12.00, atelier de crucerit, incrustatii in lemn cu Vasile Moldoveanu, pentru copii de la 8 ani in sus;
- orele 10.00-12.00 atelier de pictura pe sticla cu Nicu Muntean.

Duminica, 13 septembrie
- orele 10.00-12.00, atelier de pictura pe sticla cu Radu Dinca.

Inscrierile pentru ateliere se fac la: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza /cost atelier: 25 lei/persoana.
Pretul biletului de intrare la targ: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei. Elevii beneficiaza de intrare libera la targ, pe perioada vacantelor scolare.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si canalul media online www.accmediachannel.ro.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.