Colacii Sfantului Nicolae (Turtele lui Sannicoara)

Imprimare

Conform Calendarului Crestin Ortodox, Sfantul Nicolae (numit si Sannicoara in Transilvania) este sarbatorit in fiecare an pe 6 decembrie ca o buna vestire a Craciunului.
In acelasi timp, in mitologia romaneasca, Mos Nicolae apare ca o reminiscenta a cultului mosilor si stramosilor, fiind reprezentat drept un batran cu barba alba, care apare in noaptea de 5 spre 6 decembrie, calare pe un cal, aducand cadouri copiilor cuminti si nuieluse celor obraznici.

De-a lungul timpului, obiceiurile crestine s-au suprapus peste cele precrestine, astfel ca in prezent, in ajunul Sfantului Nicolae (si in ziua urmatoare) intalnim atat ritualuri magice, farmece si pronosticuri meteorologice, cat si ofrande aduse mortilor sau colinde pentru cei vii, in functie de fiecare regiune. Insa cele mai raspandite obiceiuri din aceasta perioada presupun pregatirea cadourilor pentru copii (in noaptea Sfantului Nicolae) si impartirea ofrandelor pentru morti (in ziua de Sfantul Nicolae).
Desi preluate din traditia precrestina, obiceiurile referitoare la ofrandele pentru morti s-au impletit cu obiceiurile crestine. De aceea, pentru a respecta Postul Craciunului si Dezlegarea la peste, de Sfantul Nicolae se impart colacei de post (Turtele lui Sannicoara) si peste.

Colacii Sfantului Nicolae - reteta
Ingrediente: 1 kg faina alba Gold Maya BL00, 0,5 l de apa calduta, 60 g de drojdie, 1 lingurita sare
Mod de preparare: Se dizolva drojdia in o cana de apa calduta. Intr-un castron se pune faina Gold Maya, se face o groapa si se pune drojdia inmuiata amestecandu-se cu putina faina si se lasa la crescut aproximativ 30 minute. Dupa ce s-a umflat destul, se amesteca bine cu faina, sare si restul de apa calda pana ce se obtine un aluat potrivit de tare. Se framanta bine pana ce se dezlipeste de maini, apoi se netezeste si se lasa la crescut aproximativ 1 ora, langa o sursa de caldura.
Apoi se taie din aluat 12 bucati din care se modeleaza 12 turte rotunde sau se impletesc 12 colacei. Pe fiecare colacel se formeaza semnul crucii prin crestarea aluatului sau prin aplicarea a doua fasii de aluat. Se pun cele 12 turtite in tavi se lasa la crescut inca 15 minute. Se coc la cuptorul bine incins, timp de 30 de minute, apoi se incearca daca sunt coapte (cu o scobitoare). Cand sunt gata se scot tavile cu colacei din cuptor si se acopera cu un prosop sa se abureasca.
Secretul bucatarului: Pentru a obtine o culoare frumoasa, colaceii se ung cu putina apa calduta, inainte de a fi introdusi la cuptor. Pentru a obtine un gust mai bun, se pot adauga diferite tipuri de seminte in aluat.
Campania de comunicare online Cultura si tainele painii este derulata de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada iunie 2014 – mai 2015. Printre partenerii media, se numara si revista noastra, Dacic Cool.