Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Legende, datini si obiceiuri Vartolomeu' Graului

Vartolomeu' Graului

Email Imprimare

Ca sa fie siguri ca Dumnezeu ii va ajuta si va da rod bun spicelor (graul fiind ingredientul de baza al alimentului sfant – painea), taranii au transformat zilele a doi dintre Sfintii marunti in doua sarbatori pentru grau, una in ziua Sfantului Apostol Vartolomeu - Sarbatoarea Graului sau Vartolomeu' Graului, si alta de Sfantul Proroc Elisei - Eliseul Graului. Vartolomeu’ Graului este o sarbatoare estivala mai putin practicata in prezent, fiind semnalata in calendarul crestin-ortodox pe 11 iunie drept Sfintii Apostoli Vartolomeu si Varvara, cand locuitorii satelor ziceau ca vara se intoarce cu fata la iarna.

Cu timpul, in lumea traditionala, acesti sfinti au fost "convertiti" de biserica ca protectori ai domeniilor agrare si ai animalelor, iar Sfantul Apostol Vartolomeu a devenit Sarbatoarea Graului, o sarbatoare vegetala respectata. Taranii credeau ca 11 iunie este o zi a "invartejitului" (invartirii) lucrurilor, ca urmare a scaderii zilei astronomice, cand ziua se invartea catre noapte, considerand ca este o zi cand soarta recoltelor, a celor paioase in general, depinde de invartoseala bobului de grau, a coacerii plantelor.
Conform informatiilor culese de etnograful Marcel Laptes, atunci venea popa in holda si sfintea semanaturile de grau ca sa nu ramana boabele seci, iar in holdele de porumb sa nu se suceasca frunzele. Din acest motiv Sarbatoarea Graului cuprindea o serie de interdictii de munca care se adresau in egala masura barbatilor si femeilor. Barbatului i se interzicea cositul, injugarea vitelor la plug, transportul cu caruta, prasitul, baterea parilor in pamant, cioplitul si ziditul, munca la padure.
Femeile aveau interdictii casnice: tors, cusut, tesut si alte activitati in gospodarie ca li se vor suce gatu' si manurile. La fel, conform credintei populare, cei care vor lucra la camp or avea holdele batute de grindina de Sfantul Vartolomeu. In satele de pe Valea Muresului, femeile se fereau de lucrul de mana, pentru a nu se intoarce bolile de vara in casile unde-or mai fost si ca sa nu aiba holdele de cucuruz uscate de arsita si vant.
Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online Cultura si tainele painii, derulate de Russenart Communications si Gold Maya. (Foto: www.crestinortodox.ro)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.