Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Legende, datini si obiceiuri Sfantul Onufrie (Ziua Soarecilor)

Sfantul Onufrie (Ziua Soarecilor)

Email Imprimare

In 12 iunie, in satele de pe Valea Muresului Inferior, la mijloc de arsita, se sarbatorea Ziua Sfantului Onufrie. Conform etnografului Marcel Laptes, ziua era importanta ca apogeu al verii si energiilor faste ce patentau recoltele campului cu semnul fertilitatii, dar si pentru combaterea daunatorilor, rozatoarelor, viermilor, insectelor etc. Batranele de la sate o numeau Ziua Soarecilor, ca acum se praseau cata frunza si iarba si nici o muiere nu facea mancare, ca sa nu fie soareci multi in holda... asa se credea... si nici viermii sa nu intre in fructele livezilor, conform marturiilor culese din teren de etnograful Marcel Laptes.

Oamenii considerau ca serband aceasta zi va fi "belsug in camp", deoarece, conform calendarului popular, la Sfantul Onufrie se incheia primavara, spunandu-se ca soarele da inapoi, cu foarte putin, incepand mersul sau spre iarna. In comunitatile traditionale romanesti, era obligatoriu ca semanaturile sa fie puse in pamant cu o saptamana inaintea Sfantului Onufrie, in saptamana dinaintea acestei sarbatori, putandu-se semana numai hrisca.
In Tara Zarandului si in Moldova, oamenii credeau ca, daca in aceasta zi ploua in tot cursul anului, nu vor mai fi soareci, iar femeile tineau ziua ca sa nu le roada soarecii hainele si recoltele. Gospodarii ale caror pisici nu reuseau sa le vina de hac acestora recurgeau la tot felul de practici magice; asa se lua ata de la un sac, se legau 99 de noduri si se zicea: eu nu leg ata, ci leg gura soarecilor de la casa mea, si-i trimit la moara, unde este hrana de ajuns; altii reuseau sa-i descante in asa fel incat soarecii se adunau in carduri si porneau spre locul indicat de descantator.
Oamenii de altadata vedeau in soareci incarnarea unor spirite ale stramosilor, aceste spirite raspunzand adesea si de rodul ogoarelor; in masura in care erau respectate, ele asigurau acest rod. Potrivit mentalitatii arhaice, soarecele era opera Dracului, romanii crezand ca e facut din balele lui Scaraotchi.
Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online Cultura si tainele painii, derulate de Russenart Communications si Gold Maya. (Foto: Doxologia)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.