Inaltarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii

Imprimare

Inaltarea Sfintei Cruci, cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant, este praznuita pe 14 septembrie, cand sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:
- aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;
- aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului din Ierusalim.

Una dintre cele mai importante sarbatori ale toamnei – Ziua Crucii, la 14 septembrie – se inscrie in sirul obiceiurilor si datinilor. Toamna pentru tarani, incepea la 14 septembrie, de Ziua Crucii. In unele zone, sarbatoarea este cunoscuta sub denumirea de Ziua Crucii, in timp ce in alte zone etnofolclorice ale tarii mai poarta denumirile de Carstovul Viilor, Ziua Sarpelui si Inaltarea Sfintei Cruci.
In aceasta zi, taranii din satele noastre se abtineau de la consumul unor alimente care aveau simbolul crucii pe ele, precum ar fi: ceapa, usturoiul, nuca si pestele. Oamenii din satele hunedorene posteau saptamana intreaga, iar in zonele viticole, preotii faceau rugaciuni in vii si la pivnite. Aceasta zi declansa culesul porumbului si viilor, fiind cea care da garantia coacerii acestora.
In Tinutul Padurenilor, de Ziua Crucii se dau de pomana colaci si lumanari, un pahar cu tuica, iar la copiilor li se dau bomboane si mere. In aceasta zi se culeg plantele folosite ca remedii de leac si necesare pentru practicile magice de combatere a spiritelor malefice.

Colacul crucii
Ingrediente: 650 g faina de grau, 1,5 pahar lapte, 2 oua, 1 lingurita zahar, 2 lingurite sare, 20 g drojdie, 1 ou.
Mod de preparare: Se amesteca 20 g de drojdie cu jumatate de pahar de lapte, apoi se adauga putina faina, se face plamadeala si se lasa sa se odihneasca timp de 25-30 de minute.
Se adauga 2 oua, 1 pahar cu lapte, sare, zahar si faina ramasa, se amesteca totul si se pune la loc cald pentru o ora, acoperind aluatul cu panza. Aluatul trebuie sa fie elastic pentru a putea fi impletit.
Colacul poate avea doua forme: cerc plin, alcatuit dintr-o bila ornamentata prin aplicari de aluat, sau colac in forma rotunda, alcatuit din fasii impletite. Zonal se mai intalnesc si colaci formati din doua sau trei cercuri concentrice.
Dupa ce se impletesc sau se formeaza colacii, se ung cu galbenusul unui ou amestecat cu 3 linguri de lapte. Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute si se pun colacii in cuptorul incalzit la 175-180 de grade, timp de 35-40 de minute.
Secretul bucatarului: La impletirea colacului, pentru a i se pastra forma rotunda, se poate pune un pahar in mijlocul fiecarui colac inainte de a se pune tava in cuptor.
Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online Cultura si tainele painii, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.