Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Romania crestina Schimbarea la Fata

Schimbarea la Fata

Email Imprimare

La 6 august, Biserica Ortodoxa praznuieste Schimbarea la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos. Evenimentul tainic petrecut pe muntele Tabor (situat in apropierea orasului israelian Nazareth) este minunea care intareste dumnezeirea lui Iisus Hristos. Sfantul Evanghelist Luca spune ca Mantuitorul a urcat pe munte impreuna cu trei dintre ucenicii Sai cei mai apropiati, Petru, Ioan si Iacob, pentru a se ruga. Cei trei apostoli devin astfel martorii uneia dintre cele mai de neinteles minuni. Sfintele Evanghelii descriu diferit ceea ce s-a petrecut pe Muntele Tabor: Luca spune ca, in timp ce Iisus Hristos se ruga, chipul fetei Sale s-a facut altul si imbracamintea Lui - alba stralucind, in timp ce Matei insista asupra transfigurarii chipului Mantuitorului - si a stralucit fata Lui ca soarele.

Potrivit Evangheliei dupa Luca, cei trei apostoli, supusi neputintelor omenesti, au fost rapiti de somn: desteptandu-se, au vazut slava Lui si pe doi barbati stand cu El. Ucenicii au vazut langa Mantuitorul Hristos pe Moise, vazatorul de Dumnezeu, cel care a primit Tablele Legii pe Muntele Sinai, si pe Ilie, cel mai mare profet al Vechiului Testament. Sfantul Evanghelist Luca marturiseste ca ambii vorbeau cu Iisus despre evenimentele ce aveau sa se petreaca, peste putin timp, la Ierusalim. Chipul omenesc al Mantuitorului Hristos a fost iluminat de catre dumnezeirea supradivina a Cuvantului lui Dumnezeu, dupa cum afirma Sfantul Ioan Damaschinul, ca o prefigurare a trupului dumnezeiesc al lui Iisus Hristos, asa cum va arata dupa indurarea Patimilor, anticipand, astfel, Invierea si biruinta asupra mortii. Sfantul Grigorie Palama sustine ca lumina ingaduita vederii ucenicilor pe Muntele Tabor este slava dumnezeirii, care va bucura privirea sfintilor in viata viitoare. In acelasi timp, transfigurarea de pe muntele sfant este dovada capacitatii de schimbare a firii omenesti prin actiunea harului divin.


Trezindu-se, Petru il priveste pe Mantuitorul Hristos in slava, vorbind cu Moise si cu Ilie. Cuprins de fericire si din dorinta de a eterniza aceasta clipa tainica, Petru se ofera sa ridice trei colibe, pentru Iisus, Moise si Ilie. Sfantul Evanghelist Matei spune ca, in timp ce Petru vorbea, un nor luminos i-a umbrit pe apostoli, din nor auzindu-se glasul Tatalui ceresc : Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in care am binevoit, pe Acesta ascultati-L. Daca epifania de la raul Iordan marcheaza descoperirea Sfintei Treimi, prin transfigurarea de pe Muntele Tabor li se ingaduie apostolilor sa perceapa insasi slava Treimii. Auzind glasul din nor, ucenicii au cazut cu fata la pamant si s-au spaimantat foarte, fiind surprinsi de prezenta divina. Insa Iisus se apropie de apostoli, spunandu-le sa se ridice si sa nu se teama. De data aceasta, in fata lor nu mai era decat Mantuitorul Hristos.
Sfantul Evanghelist Luca relateaza ca, pe când coborau din munte, Mantuitorul i-a prevenit pe cei trei ucenici sa nu spuna nimanui ceea ce au vazut inainte ca Fiul Omului sa se fi sculat din morti. Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor devine, astfel, prefigurarea Invierii, cele doua minuni dumnezeiesti aflandu-se intr-o relatie tainica, marcand clipele in care omului i-a fost dezvaluita puterea divina a Mantuitorului Hristos.
Una dintre cele mai frumoase icoane care transpune in culoare Schimbarea la Fata este atribuita pictorului Teofan Grecul, aceasta datand din secolul al XV-lea. Hristos in slava este infatisat pe munte, fara insa a-l atinge. Lumina alb-aurie este elementul central al compozitiei, Mantuitorul invaluindu-i in lumina sfanta pe Moise si pe Ilie, fiecare dintre ei pe cate un munte, deasupra caruia par ca plutesc. In partea de jos a icoanei, in planul terestru, Petru, Ioan si Iacob sunt uluiti de vederea dumnezeiasca si coplesiti de stralucirea luminii negraite.
In Bucuresti, puteti vizita Biserica cu hramul Schimbarea la Fata, monument istoric din secolul al XVIII-lea, situata pe strada Cutitul de Argint, la numarul 1. (Oana-Ilinca Moldoveanu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.