Joi, 7 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Romania crestina Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Email Imprimare

Biserica Ortodoxa praznuieste la data de 24 iunie Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Numit om ingeresc sau inger in trup, datorita puterii sale de nevointa si de asceza in pustie, cel ce L-a botezat pe Iisus Hristos in raul Iordan ofera tuturor crestinilor o pilda de smerenie absoluta si un model de comportament uman.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem (langa Ierusalim), in familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, verisoara Mariei, Maica Domnului, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea proorocului Ioan a avut loc cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus Hristos si i-a fost vestita lui Zaharia de catre Arhanghelul Gavriil, in timp ce acesta slujea in templu. Pentru ca nu a dat crezare spuselor ingerului (Zaharia si Elisabeta ajunsesera deja la o varsta inaintata si nu aveau copii), Zaharia a ramas mut pana ce  fiul sau a primit numele Ioan, care se talmaceste ca Dumnezeu s-a milostivit (din numele iudaic Iohanan, prescurtare pentru Iehohanan).

De foarte tanar, Sfantul Ioan s-a retras in pustiu, unde a dus o viata de nevointa, pana cand a primit porunca sa inceapa sa predice. El a pregatit poporul evreu pentru venirea lui Hristos si tot el L-a descoperit lumii ca Mesia si ca Fiul lui Dumnezeu. In Evanghelia dupa Marcu se spune ca Sfantul Ioan Botezatorul era imbracat in haina din par de camila, incins cu o curea de piele si ca se hranea cu lacuste si miere salbatica. Aceste elemente au o incarcatura simbolica: haina din par de camila marcheaza chemarea la Hristos atat a poporului ales, cat si a paganilor, cureaua semnifica, prin incingerea cu ea, omorarea patimilor, in timp ce albinele si lacustele, considerate in Vechiul Testament ca fiind curate, sugereaza ca Ioan Botezatorul se hranea doar cu cele bineplacute Domnului.
Despre sfarsitul Sfantului Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului, se stie ca a avut loc in timpul unui ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere a lui Irod Agrippa. Atunci, la cererea Irodiadei, regele a taiat capul Sfantului. In acea vreme, Ioan era intemnitat in castelul lui Irod, ca pedeapsa pentru ca il mustrase pe rege pentru ca acesta traia cu Irodiada, cumnata sa. La ospat, Irodiada o sfatuieste pe Salomeea, fiica ei, care ii incantase cu dansul sau pe oaspeti si mai ales pe Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului, ca rasplata.
Cultul Sfantului Ioan Botezatorul s-a dezvoltat atat in Biserica rasariteana, cat si in cea apuseana, dovada fiind sarbatorile importante ce ii sunt consacrate. Biserica ortodoxa romana i-a inchinat Sfantului Ioan sase sarbatori: zamislirea (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului (24 februarie) si a treia aflare a capului (25 mai). (Foto: Ziarullumina)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.