Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Romania crestina Sfanta Maria Magdalena, model de cainta

Sfanta Maria Magdalena, model de cainta

Email Imprimare

In calendarul ortodox, ziua de 22 iulie marcheaza data de cinstire a Sfintei Mironosite intocmai cu Apostolii Maria Magdalena, cea dintai dintre mironositele si purtatoarele de mir si primul martor al Invierii Domnului. Sfanta Maria Magdalena era originara din Galileea de Sus, din tinutul Magdala, de unde si numele ei, Magdalena. Este una dintre cele mai indragite sfinte, considerata imaginea cea mai miscatoare cu putinta a caintei, tocmai datorita extremelor din viata ei, dominate de trecerea de la pacat la sfintenie.

Despre Maria din Magdala aflam informatii din toate cele patru Evanghelii. In Sfanta Evanghelie dupa Luca, Maria Magdalena este o femeie pe care Iisus Hristos o tamaduise de chinurile la care era supusa de sapte draci si care, apoi, s-a numarat printre oamenii care L-au urmat pe Mantuitor. Tot Luca spune ca Maria Magdalena era printre femeile care unsesera trupul Domnului pentru ingropare. In Sfanta Evanghelie dupa Ioan, Maria Magdalena este amintita in doua situatii: mai intai, impreuna cu Sfanta Fecioara Maria, mama lui Iisus, la picioarele Crucii, apoi intr-o relatare mai extinsa a intalnirii ei cu Hristos in gradina Invierii. Potrivit lui Ioan, ea este cea dintai care a adus vestea Invierii lui Hristos Apostolilor. Din Sfanta Evanghelie dupa Marcu aflam ca tot Maria Magdalena este femeia careia Hristos i s-a aratat mai intai dupa Invierea Sa.
Dupa ce a fost tamaduita de Hristos nu numai cu trupul, ci si cu sufletul, Sfanta Maria Magdalena a devenit ucenita si urmatoare lui Hristos, slujindu-L impreuna cu celelalte sfinte femei, insotindu-L pe drumul Patimilor, pana la moartea pe cruce si pina la ingroparea dumnezeiescului Sau Trup.
In vremea rastignirii Domnului, se spune ca Maria Magdalena statea langa cruce, impreuna cu Sfanta Fecioara Maria si cu celelalte femei, privind la patimirea lui Hristos. Plangea si se tanguia pentru Dansul, si, pe cit ii era cu putinta, incerca sa aline durerea Maicii Domnului, al carei suflet fusese patruns de sabie, implinindu-se astfel profetia batranului Simeon. Dupa ce Hristos Si-a dat sufletul, Iosif din Arimateea si Nicodim au cerut voie de la Pilat sa coboare trupul lui Iisus de pe cruce. Sfanta Fecioara Maria, impreuna cu Maria Magdalena si cu celelalte femei au uns trupul Mantuitorului, L-au invelit in giulgiu si L-au petrecut pana la mormint. Trupul lui Hristos a fost asezat intr-un mormant nou, sapat in stanca, pe care l-au pecetluit cu o piatra mare. Dupa ce a trecut Sambata, pe cand se lumina de ziua intai a saptaminii, dupa cum scrie Sfantul Evanghelist Matei, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si Maria Magdalena au venit sa vada mormantul. Pe cand se apropiau de mormant, s-a facut cutremur mare, caci ingerul Domnului, coborand din cer, a rasturnat piatra de pe mormant si a stat deasupra ei: Chipul lui era ca fulgerul si imbracamintea lui alba ca zapada si de frica lui s-au cutremurat strajerii, ramanand ca morti. Ingerul a zis catre femei: Nu va temeti, stiu ca pe Iisus Cel rastignit Il cautati. Nu este aici, ci S-a sculat, precum a zis; veniti de vedeti locul unde a zacut Domnul; si, ducandu-va, spuneti ucenicilor Lui ca S-a sculat din morti.
Preasfanta Fecioara Maria si Maria Magdalena s-au dus, cu frica si cu bucurie mare, sa vesteasca Apostolilor Invierea Domnului, precum le-a spus ingerul. Pe drum, le-a intampinat Insusi Hristos, zicandu-le: Bucurati-va! Iar ele, cazand in genunchi, s-au inchinat Lui si, cuprinzandu-I picioarele, le-au sarutat. Ajungand la ucenici, ele le-au vestit lor si tuturor celor ce erau impreuna cu ei glasul ingerului si al Domnului si ca L-au vazut pe El. Insa Apostolii erau prea indurerati ca sa le asculte si se gandeau, in sinea lor, ca suferinta le amagea, tulburandu-le simturile.
In ziua urmatoare, inainte de a se lumina de ziua, Maria Magdalena, insotita de alte femei mironosite, s-a dus din nou la mormant, ca sa se convinga. Intrand inauntru, au fost intampinate de doi barbati, doi ingeri imbracati in alb, care au zis catre ele: Ce cautati pe Cel viu cu cei morti? Nu este aici, ci S-a sculat! Sfantul Evanghelist Luca vorbeste si de mustrarea femeilor de catre ingeri, pentru ca, desi Domnul li se aratase inviat si le vorbise, ele n-au crezut: Aduceti-va aminte, cum v-a grait, pe cand era cu voi in Galileea, zicand ca se cadea Fiului Omului sa se dea in mainile oamenilor pacatosi, sa se rastigneasca si a treia zi sa invieze... Atunci ele si-au adus aminte de cuvintele Lui.
Maria Magdalena le-a povestit cele vazute si auzite de ea lui Petru si lui Ioan si i-a condus la mormant. Desi au vazut giulgiul gol, cei doi Apostoli n-au crezut ca Hristos inviase, ci se gandeau ca cineva ii furase trupul. Dupa plecarea lui Petru si lui Ioan, Maria Magdalena ramane singura, plangand langa mormant. I s-au aratat din nou doi ingeri invesmantati in alb, care au intrebat-o: Femeie, de ce plangi? Pe cine cauti? Ea le-a raspuns: Au luat pe Domnul si nu stiu unde L-au pus... Atunci a venit langa ea insusi Hristos, pe care insa Maria Magdalena nu l-a recunoscut. Atunci, Iisus, ca un Dumnezeu, a strigat catre ea cu glasul Sau obisnuit, ca sa-L cunoasca: Marie! Iar ea, cunoscandu-I glasul, a cazut la picioarele Lui, ca la vederea cea dintii. Insa Hristos a indepartat-o, zicand: Nu te atinge de mine (Noli me tangere), ca inca nu M-am suit la Tatal Meu! Maria Magdalena, incredintandu-se acum pe deplin de Invierea Domnului, nu s-a mai indoit.
In Sfintele Evanghelii se spune ca Sfanta Maria Magdalena a mers de patru ori la mormant si ca a ramas langa Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu pana la Inaltarea lui Hristos la ceruri. Dupa Inaltare, Maria Magdalena L-a propavaduit pe Hristos, strabatand mai multe tari si ajungand pana la Roma, unde l-ar fi convertit la crestinism pe imparatul Tiberiu. La Efes, in Turcia de azi, l-a ajutat pe Sfantul Evanghelist Ioan in vestirea Evangheliei. Maria Magdalena a fost ingropata in pestera in care au trecut la cele vesnice si Cei Sapte Tineri, pomeniti de Biserica pe 4 august. Moastele Sfintei Maria Magdalena au fost asezate in manastirea Sfantului Lazar, din Constantinopol. Racla cu mana stanga a Sfintei Maria Magdalena se afla astazi la Manastirea Simonos Petra din Sfantul Munte Athos. (Foto: Wikipedia)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.