Vineri, 29 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Adrian, un nume cu rezonanta imperiala

Adrian, un nume cu rezonanta imperiala

Email Imprimare

Prenumele des intalnite la romani Adrian si Adriana reproduc numele latin Hadrianus / Hadriana, derivat de la numele localitatii Hadria si insemnand de la Hadria. In Italia antica existau doua localitati cu acest nume: una in regiunea Venetiei de azi (actuala localitate Adria din provincia Rovigo), care a dat numele Marii Adriatice, si alta in regiunea Abruzzo de azi (actuala localitate Atri din provincia Teramo), despre care se se crede ca ar fi locul de origine al gintei Aelia, din care descindea imparatul Adrian (Hadrian). Publius Aelius Traianus Hadrianus, cunoscut ca Hadrian, a fost un imparat roman din dinastia Antoninilor, care a domnit intre anii 117 si 138, fiind succesorul imparatului Traian. Hadrian a initiat o serie de reforme in armata si justitie; iar arta si arhitectura au inflorit in timpul domniei lui. La Roma, din ordinul lui a fost restaurat Panteonul si s-a construit Mausoleul, mormantul imparatilor romani pana la Caracalla. El insusi filosof si scriitor, Hadrian a acordat o atentie deosebita promovarii filosofiei si literaturii, manifestand o inclinate aparte pentru cultura greaca. O carte superba despre viata imparatului Hadrian si o lectura obligatorie pentru toti pasionatii de istorie si nu numai este romanul Memoriile lui Hadrian, de Marguerite Yourcenar. In primele secole dupa Hristos, numele Adrian a fost purtat de o serie de martiri, printre care si Sfantul Mucenic Adrian, sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 26 august. Impreuna cu sotia sa, Natalia (sarbatorita si ea in aceeasi zi), Sfantul Adrian a trait in cetatea Nicomidia (oras din Asia Mica, aproape de Constantinopol), in vremea imparatului Maximian, si si-a jertfit viata pentru credinta in Hristos.

Etimologie
Vechiul nume roman Hadrianus a patruns in onomastica crestina si s-a raspandit, astfel, in Europa. De greci a fost preluat din latina, sub forma Adrianos. In secolul al XV-lea, in Tara Romaneasca erau atestate formele Andrian si Andreian, explicabile prin contaminarea cu un nume mult mai frecvent in acea vreme, Andrei. Mult mai vechi, din secolul al XIII-lea, este numele satului Adrian din Oas. Cea mai veche forma a numelui Adrian la romani este Udre(a), evocata de Anton Pann (care cum venea, tot Udrea-l chema). De la Udrea s-a format un nume de familie frecvent la romani, Udriste.

Derivate de la prenumele Adrian:
Adriana, Adi, Ada

Personalitati cu numele Adrian/Adriana:
Adrian Paunescu (1943–2010), Adrian Nastase (n. 1950), Adrian Mutu (n. 1979), Adriana Trandafir (n. 1956)
Adriano Celentano (n. 1938), Adrien Brody (n. 1973), Adrienne Lecouvreur (1692-1730), actrita franceza a carei viata i-a inspirat dramaturgului Eugène Scribe piesa de teatru ce ii poarta numele, transpusa in opera de Francesco Cilea (Adriana Lecouvreur)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Adrian/Adriana:
Despre cei cu prenumele Adrian se crede ca sunt personalitati puternice, altruiste, echilibrate, inzestrate cu o sensibilitate profunda, dublata de o intuitie remarcabila. Firi idealiste, se spune despre ei ca iubesc frumosul si perfectiunea. Pentru Adrian, viata sentimentala este deosebit de importanta. Se decide destul de greu: la persoanele de sex feminin cu numele Izabela, Adrian apreciaza blandetea, la Cristina – frumusetea, iar Cecilia il va cuceri cu abilitatile ei de perfecta stapana a casei. Se crede despre persoanele cu numele Adrian ca ar avea inclinatii catre domeniul artistic, dar si pentru profesiile de dascal, sociolog sau psiholog. Se pot simti atrase si de domenii mai speciale, cum ar fi gastronomia.
Purtatorii numelor Adrian si Adriana se spune ca sunt firi deschise, comunicative, afectuoase si intuitive, aflate mereu in cautarea fericirii. (Foto: Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Mucenic Adrian (26 august). Promotie dedicata celor cu numele Adrian

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 20-26 august 2016. Toate persoanele cu numele Adrian sau cu nume derivate precum Adriana, Adi, Ada vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 20-26 august 2015. Toate persoanele cu numele Adrian sau cu nume derivate precum Adriana, Adi, Ada vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 20-26 august 2014. Toate persoanele cu numele Adrian sau cu nume derivate precum Adriana, Adi, Ada vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 19-26 august 2013. Toate persoanele cu numele Adrian sau cu nume derivate precum Adriana, Adi, Ada vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 16-26 august 2012. Toti cei cu nume derivat de la Adrian, precum Adriana, Adi, Ada etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 16-26 august de catre persoanele cu nume derivat de la Adrian, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei).
Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin email ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (2)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.