Miercuri, 27 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Alexandru, protectorul omenirii

Alexandru, protectorul omenirii

Email Imprimare

Alexandru si Alexandra sunt prenume vechi, cu o larga raspandire nu numai in Europa, ci si in alte regiuni ale lumii. Popularitatea numelui Alexandru se datoreaza, in buna masura, figurii unuia dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie, regele Alexandru al III-lea al Macedoniei (336-323 i.H.), supranumit cel Mare. Viata lui Alexandru a fost iesita din comun, asa ca nu este de mirare ca a devenit un mit al lumii antice. La moartea sa, la numai 33 de ani, Alexandru Macedon era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata, care se intindea din Grecia pana in India. Prin succesele sale militare, Alexandru a contribuit substantial si la raspandirea culturii grecesti in lumea intreaga. In calendarul ortodox, Sfantul Alexandru este sarbatorit pe 30 august.

Fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei, elev al lui Aristotel si rege al Macedoniei incepand din anul 336 i.H., Alexandru cel Mare a unificat sub dominatia greaca o mare parte a lumii antice. In vechile izvoare grecesti sunt mentionate nu mai putin de 17 orase care ii purtau numele. Dintre acestea, cel mai cunoscut ramane cetatea Alexandria din Egipt, fondata in anul 331 i.H., renumita prin Farul sau (una dintre cele sapte minuni ale lumii antice) si prin impresionanta sa biblioteca.
In calendarul ortodox, Sfantul Alexandru este sarbatorit pe 30 august. Sfantul ierarh Alexandru a fost episcop al Alexandriei in secolul al IV-lea si a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a combatut erezia ariana. Sfantul Ierarh Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 328.

Etimologie
Numele Alexandru reproduce vechiul nume persan Aleksandros. In Grecia antica, cea mai veche atestare provine din Iliada, Aleksandros fiind un alt nume al lui Paris, fiul regelui Priam. Femininul Aleksandra apare prima data in Descrierea Eladei a lui Pausanias, ca supranume pentru Casandra, sora lui Paris.
Aleksandros este considerat un nume compus din verbul grecesc alexo - a apara, a proteja si andros, forma de genitiv a substantivului aner - barbat, om, element frecvent in onomastica greaca. Asadar, semnificatia numelui Alexandru ar fi care ii apara pe oameni.
De aceeasi popularitate s-a bucurat numele Alexandru si in Europa apuseana medievala, mai ales datorita lucrarii Alexandria sau Romanul lui Alexandru cel Mare, care a fost, timp de secole, opera literara cu cea mai larga raspandire. Scris in secolul al III-lea de un autor necunoscut, in Egiptul ocupat de greci, Romanul lui Alexandru a patruns in Tarile Romane in secolul al XVI-lea. In folclorul romanesc, Alexandru este un ideal de vitejie, influenta cartii resimtindu-se si in onomastica populara, in care circula, alaturi de numele original, si derivate de la el. In istoria romanilor, Alexandru a fost un nume traditional pentru domnitori. Astfel, nu mai putin de 22 de domni din Tara Romaneasca si Moldova au purtat numele Alexandru.

Derivate de la prenumele Alexandru:
Alexandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Sasa, Alessandra

Personalitati cu numele Alexandru/Alexandra:
Alexandru cel Bun (1400-1432), Alexandru Lapusneanu (1552-1561 si 1564-1568), Alexandru Ioan Cuza (1859–1866), Alexandru Macedonski (1854-1920), Alexandru Vlahuta (1858-1919), Alexandru Graur (1900-1988), Alexandru Tocilescu (1946-2011), Alexandru Arsinel (n. 1939), Alexandru (Ducu) Darie (n. 1959), Alexandru Tomescu (n. 1976), Alessandra Stoicescu (n. 1976), Sandra Izbasa (n. 1990), Alexandra Dinu (n. 1981), Alexandra Stan (n. 1989)
Alessandro Volta (1745-1827), Alexandre Dumas tatal (1802-1870), Alexandre Dumas fiul (1824-1895), Aleksandr Puskin (1799-1837), Aleksandr Soljenitin (1918-2008), Alessandro Safina (n. 1963), Sandra Bullock (n. 1964)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Alexandru/Alexandra:

Sociabile, independente, optimiste, joviale, despre persoanele cu numele Alexandru se spune ca sunt indragostite de libertate. Sunt firi energice, distinse, seducatoare, inzestrate chiar cu o anumita carisma. Mereu cu zambetul pe buze, Alexandru se face repede remarcat si indragit. Ii place sa comunice si apreciaza in mod deosebit activitatile in echipa. Tandru, sensibil si generos, Alexandru incearca sa fie mereu pe placul celor din jur.
Despre Alexandra se crede ca este puternica, ambitioasa si curajoasa. Partenerul ei de viata trebuie sa fie la inaltime! Stie sa fructifice sansele care i se ofera si poate face cariera in domenii precum finante, justitie, audiovizual, jurnalism sau sport. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Alexandru (30 august). Promotie dedicata celor cu numele Alexandru

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 27-30 august 2016. Toate persoanele cu numele Alexandru sau cu nume derivate precum Alexandra, Sandu, Sandra, Sanda, Ducu, Sandel, etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 26-30 august 2015. Toate persoanele cu numele Alexandru sau cu nume derivate precum Alexandra, Sandu, Sandra, Sanda, Ducu, Sandel, etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 26-30 august 2014. Toate persoanele cu numele Alexandru sau cu nume derivate precum Alexandra, Sandu, Sandra, Sanda, Ducu, Sandel, etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 22-30 august 2013. Toate persoanele cu numele Alexandru sau cu nume derivate precum Alexandra, Sandu, Sandra, Sanda, Ducu, Sandel, etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 22-30 august 2012, toti cei cu nume derivat de la Alexandru, precum Alexandra, Sandu, Sandra, Sanda, Ducu, Sandel etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 22-30 august de catre persoanele cu nume derivat de la Alexandru, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei).
Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin email ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.