Luni, 9 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Ciprian, din Insula Afroditei in onomastica romaneasca

Ciprian, din Insula Afroditei in onomastica romaneasca

Email Imprimare

Prenumele des intalnit Ciprian este un derivat cu sufixul -an de la numele insulei Cipru si s-ar traduce prin cel care este din Cipru, insula unde se spune ca s-ar fi nascut, din spuma marii, Afrodita, zeita frumusetii si a iubirii. Tocmai de aceea, insula Cipru este supranumita si Insula Afroditei. In latina, numele Cyprianus, cu femininul Cypriana, este atestat din primele secole ale erei noastre, numai la crestini. Este un nume frecvent intalnit pe inscriptiile crestine din Cartagina, pentru ca aici era raspandit cultul unui martir cu acest nume, Sfantul Ciprian al Cartaginei, fost episcop al Cartaginei, decapitat in anul 258. Sfantul Ciprian al Cartaginei nu trebuie confundat cu Sfantul Ciprian, cel care inlatura farmecele si vrajile, sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 2 octombrie.

Sfantul Ciprian a trait in timpul Imparatului Diocletian (284-304). A fost vrajitor, filosof si slujitor al zeului Apollo, in Antiohia Siriei. Se spune ca in orasul in care traia Sfantul Ciprian traia si Iustina, o fecioara foarte credincioasa, de care s-a indragostit un tanar pagan, Aglaid. Fiind respins de Iustina, Aglaid a cerut ajutorul vrajitorului Ciprian. Acesta a facut mai multe vraji pentru ca Iustina sa-l indrageasca pe tanar, insa farmecele lui au ramas fara efect, pentru ca Iustina le alunga prin rugaciune, post si prin semnul Sfintei Cruci. Cand si-a dat seama ca eforturile sale sunt zadarnice, Ciprian a constientizat marea putere a lui Dumnezeu si s-a botezat crestin. A fost apoi hirotonit preot, iar mai tarziu episcop al Cartaginei. Sfantul Ciprian a murit ca martir, pe 2 octombrie 304, impreuna cu Sfanta Iustina. Mana dreapta a Sfantului Ciprian se pastreaza in biserica Sfantul Ciprian - Zlatari din Bucuresti, biserica situata pe Calea Victoriei, intre strazile Stavropoleos si Lipscani.
In cultura romana, personalitatea cea mai importanta cu acest nume este compozitorul Ciprian Porumbescu, nascut la 14 octombrie 1853 in Bucovina, la Sipotele Sucevei (astazi sat resedinta de comuna in regiunea Cernauti, din Ucraina). A studiat muzica la Suceava si Cernauti, unde a condus corul Societatii Culturale Arboroasa, apoi a urmat cursurile Conservatorului de la Viena, unde a dirijat corul Societatii Studentesti Romania Juna. In 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Manastirii Putna, Ciprian Porumbescu s-a numarat printre participantii la festivitati, alaturi de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol si altii, uimind asistenta cu talentul sau de violonist. In scurta sa viata, curmata de tuberculoza la numai 29 de ani, Ciprian Porumbescu a lasat mostenire posteritatii peste 250 de compozitii, dintre care cele mai cunoscute sunt Cantecul Tricolorului, Imnul Unirii - Pe-al nostru steag, balada pentru vioara si opereta Crai Nou, pe un text de Vasile Alecsandri.

Derivate de la prenumele Ciprian:
Cipriana, Cipi

Personalitati cu numele Ciprian:

Ciprian Porumbescu (1853-1883)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Ciprian:
Despre cei cu numele Ciprian se spune ca sunt firi introvertite, misterioase, inzestrate cu un spirit fin de observatie. Rabdatori si perfectionisti, dau dovada de un stoicism rar intalnit. Se mai spune despre ei ca iubesc natura, linistea si ca le-ar placea uneori sa fie Robinson Crusoe si sa se refugieze, din cand in cand, pe o insula pustie, unde sa poata medita in liniste. In acelasi timp, au un spirit avangardist si detesta rutina. Se pare ca au inclinatii catre studii de lunga durata, sunt creativi si se simt atrasi de tot ce e nou. In plan profesional, se pot orienta catre informatica si noile tehnologii, dar si spre arta sau moda. Sunt foarte selectivi cand vine vorba de prieteni, iar aleasa inimii lor trebuie sa fie o gospodina desavarsita. (Foto: Wikipedia, Wikipedia

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Ciprian (2 octombrie). Promotie dedicata celor cu numele Ciprian

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 1-2 octombrie 2016. Toate persoanele cu numele Ciprian, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Cipriana sau Cipi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 1-2 octombrie 2015. Toate persoanele cu numele Ciprian, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Cipriana sau Cipi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 1-2 octombrie 2014. Toate persoanele cu numele Ciprian, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Cipriana sau Cipi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2013. Toate persoanele cu numele Ciprian, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Cipriana sau Cipi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 24 septembrie - 2 octombrie 2012, toti cei cu numele Ciprian, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Cipriana sau Cipi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 24 septembrie - 2 octombrie de catre persoanele cu nume derivat de la Ciprian, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei).
Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.