Miercuri, 27 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Toma, de la indoiala la credinta fara de tagada

Toma, de la indoiala la credinta fara de tagada

Email Imprimare

Toma este un nume cu o larga raspandire, in lumea intreaga, sub diverse forme. Forma romaneasca provine din grecescul Thomas, numele unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Apostolul Toma, pe care traditia l-a consacrat ca martir in India, unde a predicat Evanghelia, este desemnat in Sfintele Evanghelii sub un nume grec dublu: Thomas o legomenos Didymos, adica Toma zis Geamanul. Sfantul Apostol Toma, sarbatorit in 6 octombrie, s-a nascut in orasul galileean Pansada şi a fost pescar. Ascultand cuvintele lui Iisus Hristos, a lasat totul si l-a urmat pe Mantuitorul. Potrivit Sfintei Scripturi, Sfantul Apostol Toma nu a crezut relatarile celorlalti ucenici despre Invierea lui Iisus Hristos. De aceea, el mai este numit si Toma necredinciosul.

In Evanghelia sa, Sfantul Apostol Ioan ii atribuie lui Toma urmatoarele cuvinte: Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede (Ioan 20, 25). In a opta zi de la Inviere, Domnul s-a aratat lui Toma, aflat impreuna cu ceilalti ucenici, si i-a aratat ranile Sale, iar Toma a strigat: Domnul meu si Dumnezeul meu! (Ioan 20, 28). Cand Sfantul Apostol Toma a pipait ranile Mantuitorului Iisus Hristos, nu a mai avut nici un fel de indoiala asupra Invierii. Se spune ca Sfantul Apostol Toma a infiintat bisericile crestine din Palestina, Mesopotamia, Partia, Etiopia si India. Pentru ca i-a convertit pe fiul si pe sotia guvernatorului orasului indian Meliapur, Sfantul Apostol Toma a fost intemnitat, torturat, si, in cele din urma, strapuns cu cinci sulite. Parti din moastele sale se afla astazi in India, in Ungaria si la Muntele Athos. Sfantul Apostol Toma este praznuit in calendarul ortodox in ziua de 6 octombrie.
Numele Toma s-a raspandit odata cu religia crestina, prin cultul pe care Biserica l-a consacrat apostolului Toma. La aceasta s-a adaugat, de-a lungul istoriei, celebrarea altor sfinti si martiri care au purtat acest nume.
Thomas Becket (1117-1170), cunoscut si ca Sfantul Thomas din Canterbury, a fost arhiepiscop de Canterbury. Din cauza unui conflict cu Regele Angliei Henric al II-lea Plantagenetul privind drepturile si privilegiile Bisericii, Thomas Becket a fost asasinat de partizanii Regelui chiar in fata altarului catedralei din Canterbury. Thomas Becket a fost canonizat in anul 1173.
Sfantul Toma d'Aquino (1225-1274), calugar dominican, teolog si filosof, a fost unul dintre cei mai importanti teologi apuseni si cel mai de seama reprezentant al scolasticii. Opera sa principala, Summa Theologiae, sinteza a speculatiilor filosofico-teologice din Evul Mediu crestin, incearca sa impace rationalismul cu religia, lansand principiul armoniei dintre stiinta si religie. Toma d’Aquino a fost declarat Doctor al Bisericii in 1568.
Thomas Morus (1477-1535), unul dintre cei mai importanti eruditi umanisti, a fost cancelar al Angliei in timpul Regelui Henric al VIII-lea. Autorul Utopiei (1516), lucrare care descrie societatea ideala, bazata pe comunitatea bunurilor, fraternitate si intelegere reciproca, a fost condamnat la moarte si decapitat pentru ca a refuzat sa-l recunoasca pe Rege drept cap al Bisericii Angliei. Thomas Morus a fost canonizat de Biserica Catolica in 1935.
In cultura romana, personalitatea cea mai cunoscuta cu numele Toma este marele actor Toma Caragiu. S-a nascut in Macedonia, in 1925, intr-o familie de aromani. Pe cand nu avea inca 3 ani, intreaga familie Caragiu s-a refugiat in Romania, stabilindu-se la Ploiesti. Inca inainte de absolvirea Conservatorului Regal de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti, a fost cooptat in trupa Nationalului bucurestean. La numai 28 de ani, a fost numit director al Teatrului de Stat din Ploiesti, functie pe care o va detine timp de 12 ani, pana la plecarea la Teatrul Bulandra din Bucuresti. Toma Caragiu a murit la cutremurul din 4 martie 1977, impreuna cu prietenul sau, regizorul Alexandru Bocanet.
Cateva roluri interpretate de Toma Caragiu in piese de teatru: Rica Venturiano (O noapte furtunoasa, I. L. Caragiale), Truffaldino (Sluga la doi stapani, Carlo Goldoni), Figaro (Nunta lui Figaro, Beaumarchais), Ianke (Take, Ianke si Cadar, Victor Ion Popa), Pampon (D'ale carnavalului, I.L. Caragiale), Mackie Sis (Opera de trei parale, Bertolt Brecht), Tipatescu (O scrisoare pierduta, I.L. Caragiale), Primarul (Revizorul, N. Gogol), James Tyrone (Lungul drum al zilei catre noapte, Eugene O Neill)
Filmografie: Vremea zapezilor, Seful sectorului suflete, Subteranul, Rapirea fecioarelor, Razbunarea haiducilor, Haiducii lui Sapte cai, Zestrea Domnitei Ralu, Saptamana nebunilor, Facerea lumii, Bariera, Ciprian Porumbescu, Operatiunea "Monstrul", Serenada pentru etajul XII, Buzduganul cu trei peceti, Marele singuratic si, bineinteles, filmele din seria B.D. in actiune.

Etimologie
Numele Toma provine de la cuvantul ebraic tauma, care inseamna geaman. Prezent in inscriptiile latine crestine si in numeroase documente din apusul Europei, numele grecesc Thomas, redat in latina prin aceeasi forma, insa cu accent diferit, este atestat in documentele din Moldova si Tara Romaneasca inca din secolul al XV-lea.

Derivate de la prenumele Toma:
Tomita, Tom, Tomi

Personalitati cu numele Toma sau cu nume derivate:
Toma Caragiu (1925-1977)
Thomas Becket (1117-1170), Toma d'Aquino (1225-1274), Thomas Morus (1477-1535), Tommaso Campanella (1568-1639), Tomaso Albinoni (1671-1751), Thomas Gainsborough (1727-1788), Thomas Jefferson (1743-1826), Thomas Hardy (1840-1928), Thomas Edison (1847-1931), Thomas Mann (1875-1955), Tom Jones (n. 1940), Tom Hanks (n. 1956), Tom Cruise (n. 1962)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Toma:
Adepti ai zicalei masoara de doua ori si apoi taie, despre cei cu numele Toma se spune ca sunt firi pragmatice, cerebrale, uneori chiar sceptice. Se pare ca sunt foarte atasati de familie, dovedindu-se tandri si afectuosi. Isi construiesc relatiile sentimentale caramida cu caramida si pot avea uneori dificultati in a-si exterioriza trairile. Comunicativi, inzestrati cu spirit analitic, creativi si intuitivi, se pot afirma in politica, dar si in profesii care cer o buna cunoastere a limbilor straine (traducator, interpret), in turism sau in publicitate. (Foto: Orthodoxwiki, Wikipedia, Wikipedia)  

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Apostol Toma (6 octombrie). Promotie dedicata celor cu numele Toma

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 3-6 octombrie 2016. Toti cei cu numele Toma, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Tomita, Tom sau Tomi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 3-6 octombrie 2015. Toti cei cu numele Toma, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Tomita, Tom sau Tomi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 3-6 octombrie 2014. Toti cei cu numele Toma, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Tomita, Tom sau Tomi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 4-6 octombrie 2013. Toti cei cu numele Toma, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Tomita, Tom sau Tomi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 3-6 octombrie 2012. Toti cei cu numele Toma, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Tomita, Tom sau Tomi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 3-6 octombrie de catre persoanele cu nume derivat de la Toma, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei).
Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.