Vineri, 29 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Valerian, cel puternic si sanatos

Valerian, cel puternic si sanatos

Email Imprimare

Numele Valerian provine de la Valerianus (cu femininul Valeriana), aparut in epoca Romei imperiale, de la numele gentilic roman Valerius, purtat de membrii unei vechi ginte romane, Valeria. Faimos este Imparatul roman Publius Licinius Valerianus Augustus, cunoscut ca Valerian (253-259). In anul 258, Valerian a initiat o mare prigoana impotriva crestinilor, printre ale carei victime s-au num─ârat Papa Sixt al II-lea si episcopul Ciprian al Cartaginei. La un moment dat, in acei ani zbuciumati, Valerian a fost luat prizonier de regele Persiei Shapur I, dupa batalia de la Edessa, devenind astfel singurul imparat roman din istorie care a fost luat prizonier de razboi, ceea ce a dus la destabilizarea Imperiului.

Devenite nume independente si purtate de crestinii din primele secole ale erei noastre, numele Valerius, Valeria si Valerianus au patruns in onomastica sacra, raspandindu-se astfel, prin cultul unor martiri, in toata Europa. Pe 25 octombrie, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Mucenic Valerian, despre a carui viata nu se cunosc amanunte. Mai cunoscut este Sfantul Martir Valerian, sotul Sfintei Cecilia, sarbatorit impreuna cu aceasta pe 22 noiembrie. Valerian era un tanar pagan, insa a fost convertit la crestinism de Cecilia, sotia sa. Cei doi au trait in Imperiul Roman, in timpul persecutiilor impotriva crestinilor. Pentru ca inmormantau martirii crestini in catacombele din afara Romei, Valerian si fratele sau Tiburcius au fost arestati si apoi condamnati la moarte martirica.
Una dintre cele mai cunoscute personalitati ale culturii romane cu numele Valeriu, derivat de la Valerian, este Bartolomeu Valeriu Anania, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, poet si dramaturg. Bartolomeu Valeriu Anania s-a nascut pe 18 martie 1921, in comuna Glavile, din judetul Valcea si a trecut in eternitate pe 31 ianuarie 2011, la Cluj-Napoca. Este autorul dramelor Miorita (1966), Mesterul Manole (1968), Du-te vreme, vino, vreme! (1969), Paharelul cu nectar (1969), Steaua Zimbrului (1971), Poeme cu masti (1972) si al volumelor de versuri Geneze (1971), Istorii agrippine (1976), File de acatist (1981), Anamneze (1984), Imn Eminescului in nouasprezece canturi (1992), Poezie religioasa romaneasca moderna (1992). La acestea se adauga volumele de proza si de eseuri, cum ar fi Greul Pamantului (1982) si Rotonda plopilor aprinsi (1983), dar si romanul exotic Strainii din Kipukua (1979). In anul 1982, Bartolomeu Valeriu Anania a fost distins cu Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania. A fost, printre altele, membru de onoare al Academiei Romane, presedinte de onoare al Fundatiei Nicolae Steinhardt si membru de onoare al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj. 

Etimologie
Numele Valerius (cu forma mai veche Valesius) a fost explicat, inca din Antichitate, prin verbul valere, care inseamna a fi puternic, dar si a fi sanatos. Din acest punct de vedere, Valerius este inrudit cu un alt nume frecvent, Valentin. Se spune ca, in Imperiul Roman, atunci cand se faceau recrutarile sau recensamintele, primii trecuti pe liste erau cei numiti Valerius, considerandu-se ca asezarea celor puternici in frunte era de bun augur. In epoca imperiala, de la numele Valerius au fost create, prin derivare cu sufixele -anus si -inus, Valerianus (cu femininul Valeriana) si Valerinus.
La noi au existat si formele populare Velerin, Vele si Ler, binecunoscute din folclor. Interesanta este figura legendara a lui Ler imparat, de care se leaga, probabil, si Lerul Ler din colinde.

Derivate de la prenumele Valerian:
Valeriu, Valeria, Valeriana, Valerica

Personalitati cu numele Valerian sau cu nume derivate:
Imparatul Valerian (253-259)
Valeriu Gafencu (1921-1952), Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011), Valeria Seciu (n. 1939), Valeria Peter-Predescu (1947-2009), Valeriu Sterian (1952-2000)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Valerian:
Despre persoanele cu numele Valerian se crede, in general, ca sunt firi puternice, hotarate, independente, uneori chiar autoritare. Se spune despre cei cu numele Valerian ca sunt ambitiosi, creativi, dinamici si ca au un simt al umorului bine dezvoltat. Deosebit de sociabili, iubesc aventura si, in ciuda aparentelor, sunt sensibili si tandri. In plan profesional, se crede ca li se potrivesc acele profesii unde isi pot manifesta autoritatea. Astfel, pot deveni buni avocati, oameni politici, dar si jurnalisti. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Mucenic Valerian (25 octombrie). Promotie dedicata celor cu numele Valerian
In perioada 17-25 octombrie 2012, toti cei cu nume derivat de la Valerian, precum Valeriu, Valeria, Valeriana, Valerica etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 17-25 octombrie de catre persoanele cu nume derivat de la Valerian, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei). Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.