Luni, 23 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Dimitrie, cel care iubeste pamantul

Dimitrie, cel care iubeste pamantul

Email Imprimare

Dimitrie, cu varianta specific romaneasca Dumitru, este unul dintre cele mai vechi si mai des intalnite nume romanesti si corespunde grecescului Demetrios, cu echivalentul feminin Demetria. Numele Demetrios era raspandit in toata lumea elenica, de la Atena pana in Macedonia si Siria. Biserica Ortodoxa il sarbatoreste in 26 octombrie pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir si facatorul de minuni, iar in 27 octombrie pe Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului. Personalitatea cea mai marcanta din cultura romana cu acest nume este Dimitrie Cantemir (1673-1723), domn al Moldovei, carturar, enciclopedist, filosof si scriitor. Dimitrie Cantemir s-a nascut pe 26 octombrie 1673 la Silisteni, la sud de Husi. A studiat, impreuna cu fratele sau, Antioh, la Curtea domneasca de la Iasi, unde a invatat limbile greaca, latina si slavona, fiind inzestrat cu o memorie prodigioasa.

La varsta de 15 ani, Dimitrie Cantemir a fost luat prizonier la Constantinopol, ca zalog pe langa Inalta Poarta. In capitala Imperiului Otoman, Dimitrie Cantemir a petrecut 22 de ani, indeletnicindu-se cu studii diverse, indrumat de vestiti profesori ai epocii. Dupa moartea tatalui sau, Constantin, Dimitrie a fost ales domn al Moldovei, in 1693, fara a fi insa confirmat de Poarta. In locul lui, a fost ales domn fratele sau, Antioh, iar el a fost un timp ambasador la Constantinopol. Dimitrie Cantemir s-a casatorit cu fiica lui Serban Cantacuzino, Casandra, care i-a daruit mai multi copii. Turcii l-au inscaunat pe Dimitrie Cantemir domn al Moldovei la Iasi, in 1710. In secret, noul domn-carturar a incheiat un tratat cu tarul Petru cel Mare, in 1711, dorind sa elibereze Moldova de sub dominatia otomana. Dupa infrangerea armatelor ruso-moldovene la Stanilesti, pe Prut, Dimitrie Cantemir s-a refugiat in Rusia, impreuna cu familia si 4.000 de moldoveni, printre care si cronicarul Ion Neculce. La Moscova, a fost consilierul apropiat al lui Petru cel Mare si a ramas in Rusia pana la moarte, in 1723. In 1935, osemintele sale au fost aduse in Romania si depuse la Iasi, in biserica Sfintii Trei Ierarhi.
Opere principale: Divanul sau galceava inteleptului cu lumea - prima opera scrisa in limba romana si, totodata, prima lucrare filosofica romaneasca, tiparita la Iasi, in 1698, Istoria ieroglifica - considerata prima incercare de roman politico-social, scrisa la Constantinopol, in limba romana (1703-1705), Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor (1719-1722) - cuprinde istoria romanilor de la origini pana la descalecatul lui Dragos, sustinand originea latina comuna a tuturor dialectelor romanesti, Istoria Imperiului Otoman (1714-1716) - tradusa in engleza, franceza si germana, i-a creat lui Dimitrie Cantemir reputatia de savant european, Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei) - scrisa in latina (1714-1716), la cererea Academiei de la Berlin.
Purtat de mai multi martiri, numele Demetrius a patruns in onomastica crestina si s-a raspandit mai ales in rasaritul Europei. Cei mai cunoscuti sfinti cu acest nume sunt Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir si facatorul de minuni, din Tesalonic (azi Salonic), sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 26 octombrie, si Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului, cinstit pe 27 octombrie. Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov se gasesc in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. In fiecare an, cu ocazia praznuirii Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov, la moastele sale are loc un pelerinaj.

Etimologie
Numele grecesc Demetrios, la origine o forma adjectivala, o evoca pe zeita Demeter (de unde provine si forma feminina Demetra). Fiica a lui Cronos si a Rheei, sora a marilor zei olimpieni si mama a Persefonei, Demetra (Ceres, la romani) este o veche divinitate a vegetatiei si a fertilitatii pamantului, considerata ocrotitoarea ogoarelor si a casatoriei, carora le daruieste rodnicie. De numele ei se leaga si misterele eleusine, cult antic secret, bazat pe stravechi rituri agricole. Numele Demeter s-ar traduce prin pamantul-mama. Este considerat un nume compus din elementele De- (care ar corespunde grecescului Ga - pamant) si -meter - mama.
La noi, numele Dimitrie, cu varianta Dumitru, a ajuns prin intermediul cultului martirilor crestini cu acest nume, care s-a suprapus peste un puternic substrat pagan. Specific romaneasca, forma Dumitru pune probleme in ceea ce priveste explicarea primului -u-. In cele mai vechi documente romanesti apar variantele Dimitru, Dimitrie, dar si diminutivul Dima.

Derivate de la prenumele Dimitrie si Dumitru:
Mitru, Mitrut, Dumitras, Dumitra, Mita, Mitana, Mitanus, Demetra

Personalitati cu numele Dimitrie, Dumitru sau cu nume derivate:
Dmitri Mendeleev (1834-1907), Dmitri Sostacovici (1906-1975)
Dimitrie Cantemir (1673-1723), Dimitrie Bolintineanu (1825-1872), Dimitrie Onciul (1856-1923), Dimitrie Brandza (1846-1895), Dimitrie Gerota (1867-1939), Dimitrie Anghel (1872-1914), Dimitrie Paciurea (1873-1932), Dimitrie Gusti (1885-1955), Dumitru Staniloae (1903-1993), Mitica Popescu (n. 1936), Dumitru Prunariu (n. 1952)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Dimitrie sau Dumitru:
Cu un temperament inflacarat, despre cei cu numele Dimitrie sau Dumitru se spune ca isi ascund sensibilitatea in spatele unei atitudini ferme, chiar autoritare. Pragmatici, ambitiosi, curajosi si combativi, Dimitrie si Dumitru sunt, in acelasi timp, in mod paradoxal, firi timide, emotivitatea fiind, in cazul lor, un veritabil calcai al lui Ahile. Odata ce le-a fost castigata increderea, se dovedesc simpatici, afectuosi si prietenosi. Se spune despre ei ca detesta minciuna si linguselile si ca sunt inzestrati cu un spirit justitiar remarcabil. Nascuti pentru a conduce, stiu sa-si asume responsabilitatile, atat in plan familial, cat si profesional. Domeniile lor predilecte ar fi cele artistice - teatru, literatura, pictura, decoratiuni interioare. Pot fi atrasi si de profesii legate de drept, politica, turism sau audiovizual. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)  

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir (26 octombrie) si de sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului (27 octombrie). Promotie dedicata celor cu numele Dimitrie si Dumitru

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 20-27 octombrie 2016. Toate persoanele cu numele Dimitrie si Dumitru, dar si cele cu nume derivate, precum Mitru, Mitrut, Dumitras, Dumitra, Mita, Mitana, Mitanus, Demetra etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 20-27 octombrie 2015. Toate persoanele cu numele Dimitrie si Dumitru, dar si cele cu nume derivate, precum Mitru, Mitrut, Dumitras, Dumitra, Mita, Mitana, Mitanus, Demetra etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 20-27 octombrie 2014. Toate persoanele cu numele Dimitrie si Dumitru, dar si cele cu nume derivate, precum Mitru, Mitrut, Dumitras, Dumitra, Mita, Mitana, Mitanus, Demetra etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 18-27 octombrie 2013. Toate persoanele cu numele Dimitrie si Dumitru, dar si cele cu nume derivate, precum Mitru, Mitrut, Dumitras, Dumitra, Mita, Mitana, Mitanus, Demetra etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.
Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 19-27 octombrie 2012. Toti cei cu nume derivat de la Dimitrie si Dumitru, precum Mitru, Mitrut, Dumitras, Dumitra, Mita, Mitana, Mitanus, Demetra etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 19-27 octombrie de catre persoanele cu nume derivat de la Dimitrie si Dumitru, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei). Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.