Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Cosma, pastratorul ordinii depline

Cosma, pastratorul ordinii depline

Email Imprimare

Numele Cosma si derivatele sale, cum sunt Cosmin si Cosmina, provin de la numele Cosmas, Cosmia, Cosmos si Cosminus, atestate inca din epoca Romei Imperiale. La randul lor, aceste nume sunt imprumuturi din onomastica greaca, fiind corespondentele lui Kosmas, Kosmia si Kosmos. In 1 noiembrie, Biserica Ortodoxa ii cinsteste pe Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian. In cultura romana, cea mai cunoscuta personalitate cu numele Cosma este muzicologul, lexicograful si criticul muzical Viorel Cosma, nascut pe 30 martie 1923, la Timisoara. Viorel Cosma si-a inceput studiile muzicale la varsta de 6 ani, la Conservatorul din Timisoara, in urma unei dispense de varsta, acordate de Regele Carol al II-lea.

Aici a studiat sub indrumarea lui Sabin Dragoi. Si-a continuat studiile la Conservatorul din Bucuresti, unde a avut ca profesori nume mari ale muzicii romanesti: Mihail Jora, Martian Negrea, Theodor Rogalski, Zeno Vancea, George Georgescu, Constantin Silvestri, Dimitrie Cuclin. Viorel Cosma este doctor in muzicologie al Universitatii de Muzica din Bucuresti. Dintre lucrarile publicate, amintim: Ciprian Porumbescu (1957), Un maestru al muzicii corale - Ion Vidu (1965), Canta la Stupca o vioara (1967), Doua milenii de muzica pe pamantul Romaniei (1977), Enescu azi (1981), Eminescu in universul muzicii (2000), Enciclopedia muzicii romanesti de la origini pana in zilele noastre (2005), Dirijorul Marin Constantin - Portret eseistic (2011). 
Dintre cele trei nume grecesti mai sus amintite, cel mai frecvent era Kosmas, care a si avut sansa sa patrunda in onomastica crestina si sa se raspandeasca, pe aceasta cale, atat in apusul, cat si in rasaritul Europei. La raspandirea numelui a contribuit si cultul Sfantului Cosma, medic si martir din secolele III-IV, care, impreuna cu Sfantul Damian, este amintit in vechi legende despre vietile sfintilor, in care se pastreaza si anumite urme ale cultului lui Asclepios, zeul medicinei in mitologia greaca (Esculap, in mitologia romana). Cultul Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian era cunoscut in Europa inca din secolul al VI-lea, atat in Imperiul Bizantin, cat si la Roma. In perioada cuprinsa intre secolele al XII-lea si al XIV-lea, se spune ca la Roma erau atat de multi artisti cu numele Cosma, incat ajunsesera sa fie desemnati, in grup, prin cuvantul cosmati, iar arta lor era cunoscuta drept cosmatesca.
          
Etimologie
Numele Cosma provine de la latinescul Cosmas, nume imprumutat din onomastica greaca. Despre numele grecesc Kosmas, unii specialisti sustin ca ar fi un diminutiv de la un nume compus vechi, provenind de la substantivul kosmos sau de la verbul kosmein. In greaca veche, kosmos avea doua sensuri: ordine si ornament, podoaba. Primul sens este continuat astazi de substantivul cosmos (de la care deriva cuvinte precum cosmic, cosmografie, cosmopolit), folosit cu semnificatia pe care o cunoastem incepand de la filosofii pitagoreeni. Cel de-al doilea sens al lui kosmos s-a pastrat in cuvintele cosmetica si cosmetologie.
La romani, numele Cosma a ajuns prin intermediar slav. Este atestat in Tara Romaneasca si in Moldova din secolul al XV-lea. A fost un nume frecvent, asa cum demonstreaza numarul mare de derivate si prezenta sa in toponimie (Codrii Cosminului, Cosmesti, Cosmeni etc.).
In prezent, in onomastica romaneasca este intalnit frecvent numele Cosmin, vechi de cel putin 500 de ani. S-ar parea ca si numele Cuza, a carui etimologie este discutabila, ar proveni tot de la Cosma.

Derivate de la prenumele Cosma:
Cosmin, Cosmina

Personalitati cu numele Cosma sau cu nume derivate:
Viorel Cosma (n. 1923), Vladimir Cosma (n. 1940)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Cosma:
Data fiind semnificatia numelui pe care il poarta, despre cei cu numele Cosma se poate spune ca sunt firi perfectioniste, meticuloase, carora le place ordinea. Din acest punct de vedere, se crede ca li se potrivesc meseriile in care este nevoie de rigoare si precizie. Astfel, cei cu numele Cosma se pot afirma pe plan profesional in farmacie, armata sau jandarmerie. (Foto: Compendium.ro, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian (1 noiembrie). Promotie dedicata celor cu numele Cosma

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 30 octombrie - 1 noiembrie 2016. Toti cei cu numele Cosma, dar si persoanele care poarta nume derivate, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 30 octombrie - 1 noiembrie 2015. Toti cei cu numele Cosma, dar si persoanele care poarta nume derivate, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 30 octombrie - 1 noiembrie 2014. Toti cei cu numele Cosma, dar si persoanele care poarta nume derivate, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 28 octombrie - 1 noiembrie 2013. Toti cei cu numele Cosma, dar si persoanele care poarta nume derivate, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 28 octombrie - 1 noiembrie 2012. Toti cei cu nume derivat de la Cosma, precum Cosmin si Cosmina, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 28 octombrie - 1 noiembrie de catre persoanele cu nume derivat de la Cosma, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei). Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!

Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.