Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Gavriil, mesagerul vestilor de bucurie

Gavriil, mesagerul vestilor de bucurie

Email Imprimare

Gavriil este forma greceasca a vechiului nume propriu ebraic Gavri'el. Folosit inca de la inceputurile crestinismului, numele Gavriil, sarbatorit in calendarul ortodox in 8 noiembrie, s-a raspandit, prin intermediar grecesc si latinesc, in intreaga Europa, unde, in prezent, predomina forma Gabriel. Cea mai importanta personalitate a culturii romane cu acest nume este compozitorul, muzicologul si dirijorul Gavriil Musicescu. Nascut pe 20 martie 1847, la Ismail, in sudul Basarabiei, Gavriil Musicescu a pus bazele uneia dintre cele mai prestigioase formatii corale din Romania, Corul Mitropolitan din Iasi. Tot Gavriil Musicescu este unul dintre primii muzicologi care au pus in valoare comorile folclorului romanesc.

Personalitate polivalenta, Gavriil Musicescu a fost Director al Conservatorului din Iasi, calitate in care a initiat mai multe programe menite sa educe publicul larg din punct de vedere muzical. Creatia sa artistica include muzica corala religioasa si laica, dar si multe cantece patriotice: Cantecul lui Stefan cel Mare, Fiii Romaniei, Moartea viteaza, Osteanul roman, Hora de la Plevna (pe versuri de Vasile Alecsandri). Gavriil Musicescu s-a stins din viata pe 8 decembrie 1903, fiind inmormantat in cimitirul Eternitatea din Iasi. Gavriil Musicescu este bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu si Alexandru O. Teodoreanu (cunoscut sub pseudonimul Pastorel).
Sfantul Arhanghel Gavriil este considerat, in traditia crestina, arhanghelul vestilor de bucurie, fiind mesagerul catre oameni al marilor taine dumnezeiesti. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, Arhanghelul Gavriil poarta in mana un crin, simbol al bucuriei, chipul sau fiind de o blandete dumnezeiasca. El este binevestitorul Nasterii Domnului si al nasterii Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul. Tot Arhanghelul Gavriil le-a adus Sfintilor Parinti Ioachim si Ana vestea nasterii Fecioarei Maria. Sfantul Arhanghel Gavriil este considerat ocrotitorul fecioarelor, al mamelor si pruncilor, el inalta rugaciunile oamenilor catre Dumnezeu si ajuta neamul omenesc pe calea spre mantuire.

Etimologie
Numele Gavriil (Gabriel) este de origine ebraica. Este format din gabar – putere si -el – de la Elohim (unul dintre numele divinitatii). S-ar traduce prin Dumnezeu este puternic. Intr-o interpretare mai veche, Gavriil (Gabriel) a fost apropiat de cuvantul ebraic gheber – barbat. De altfel, in Septuaginta si in Vulgata apare expresia barbatul Gabriel. Potrivit unei alte interpretari, numele inseamna barbat-Dumnezeu, amintind de firea umana si dumnezeiasca a Mantuitorului Iisus Hristos si, totodata, de vestea adusa de Sfantul Arhanghel Gavriil, aceea ca Dumnezeu Se va face barbat, adica se va intrupa, asumandu-si firea omeneasca.

Derivate de la prenumele Gavriil (Gabriel):
Gavrila, Gavrilut, Gabriela, Gabi

Personalitati cu numele Gavriil (Gabriel) sau cu nume derivate:
Gavriil Musicescu (1847-1903), Gabriel Dorobantu (n. 1953), Gabriel Cotabita (n. 1955), Gabriela Vranceanu-Firea (n. 1972), Gabriela Szabo (n. 1975)
Dante Gabriel Rosetti (1828-1882), Gabriel Fauré (1845-1924), Gabriele D'Annunzio (1863-1938),  Gabriel Garcia Marquez (n. 1926), Gabriela Sabatini (n. 1970)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Gavriil (Gabriel):
Comunicativi, mereu cu zambetul pe buze, cei cu numele Gavriil (Gabriel) stiu, cu siguranta, sa se faca placuti celor din jur. Despre ei se se crede, in general, ca sunt firi sensibile si idealiste. Simt nevoia sa fie mereu inconjurati de frumusete, arta, confort. In viata de cuplu, se spune ca sunt persoane tandre, iubitoare, pentru care familia joaca un rol deosebit de important. Devotati, sunt capabili de sacrificii personale, insa, in acelasi timp, sunt si foarte exigenti. Pot manifesta inclinatii catre profesiile care au legatura cu exprimarea orala sau scrisa. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Arhanghel Gavriil (8 noiembrie). Promotie dedicata celor cu numele Gabriel (Gavriil)

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 4-8 noiembrie 2016. Toate persoanele cu numele Gabriel (Gavriil) sau cu nume derivate, precum Gavrila, Gabriela, Gabi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 4-8 noiembrie 2015. Toate persoanele cu numele Gabriel (Gavriil) sau cu nume derivate, precum Gavrila, Gabriela, Gabi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 6-8 noiembrie 2014. Toate persoanele cu numele Gabriel (Gavriil) sau cu nume derivate, precum Gavrila, Gabriela, Gabi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 4-8 noiembrie 2013. Toate persoanele cu numele Gabriel (Gavriil) sau cu nume derivate, precum Gavrila, Gabriela, Gabi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 2-8 noiembrie 2012. Toti cei cu nume derivat de la Gabriel (Gavriil), precum Gavrila, Gavrilut, Gabriela, Gabi etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 2-8 noiembrie de catre persoanele cu nume derivat de la Gabriel (Gavriil), pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei). Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.