Joi, 4 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Andrei, curaj si barbatie

Andrei, curaj si barbatie

Email Imprimare

Cu o veche traditie la romani, numele Andrei, provine de la numele grecesc Andreas, atestat in epoca greco-romana. Numele grecesc, patruns in latina (sub forma Andreas sau Andrea) si chiar in ebraica, s-a raspandit rapid in lumea crestina datorita unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, Sfantul Apostol Andrei, praznuit in fiecare an in 30 noiembrie. Una dintre cele mai importante personalitati cu acest nume din cultura romana si, totodata, din istoria Bisericii Ortodoxe romane, este Mitropolitul Transilvaniei Andrei Saguna. Militant pentru drepturile ortodocsilor si ale romanilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Romanesc de la Brasov (1851) si membru de onoare al Academiei Romane, Andrei Saguna (Anastasie, pe numele de botez) s-a nascut pe 20 ianuarie 1808, in nordul Ungariei, din parinti aromani.

Botezat catolic, Andrei Saguna a trecut la ortodoxie in 1826. A studiat filosofia si dreptul la Budapesta, apoi teologia la Varset (Voivodina, Serbia). A intrat in monahism in 1833, primind numele Andrei. La scurt timp dupa aceea, a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah. Timp de 13 ani, a slujit in Biserica Ortodoxa a Serbiei. In anul 1846, dupa moartea episcopului Vasile Moga, primul episcop roman de la Sibiu, Andrei Saguna a fost numit vicar general al Episcopiei de la Sibiu. Ajuns episcop, Andrei Saguna s-a implicat in miscarea revolutionara a romanilor transilvaneni, fiind presedinte al Marii Adunari Nationale de la Blaj (mai 1848), care l-a ales in fruntea delegatiei ce a plecat la Viena pentru a apara interesele Transilvaniei.
Inainte de a deveni mitropolit, Andrei Saguna s-a luptat pentru restaurarea vechii Mitropolii Ortodoxe a Transilvaniei, desfiintata in 1701. Dupa ce a obtinut reinfiintarea Mitropoliei de la Imparatul Franz Josef, Andrei Saguna si-a propus intocmirea unei legi dupa care sa se conduca Biserica autonoma romana a Transilvaniei. Astfel a luat nastere Statutul Organic al Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania, statut pe care se bazeaza toate reglementarile actuale din Biserica Ortodoxa Romana. Mitropolitul Andrei Saguna a luptat neobosit si pentru luminarea poporului prin cultura. A infiintat peste 400 de scoli elementare in Arhiepiscopia Sibiului si s-a ingrijit de toate cele necesare pentru functionarea scolilor. Elevilor lipsiti de mijloace financiare, Mitropolitul Andrei Saguna le-a dat sansa sa-si continue studiile, acordandu-le burse. Prin activitatea sa, Andrei Saguna a devenit cel mai de seama ierarh din istoria Bisericii Ortodoxe din Transilvania. In 2011, Mitropolitul Andrei Saguna a fost canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind sarbatorit pe 30 noiembrie.
Tot pe 30 noiembrie, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat la apostolie, considerat Apostolul romanilor si ocrotitorul Romaniei. Originar din provincia Galileea, Sfantul Andrei era fratele lui Simon Petru. L-a insotit pe Mantuitorul Iisus Hristos pe drumurile Tarii Sfinte, fiind martor la minunile pe care le-a savarsit, ascultand cuvintele Sale de invatatura si parabolele rostite in fata multimilor. Potrivit traditiei, in urma poruncii Domnului de a vesti Evanghelia la toate neamurile, dupa Pogorarea Duhului Sfant si intemeierea Bisericii Crestine la Ierusalim, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, pe teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra (cunoscut si sub numele de Scitia), dar si in teritoriile de dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Scrierile bisericesti vechi spun ca Sfantul Apostol Andrei a plecat de la noi spre sud. A ajuns in Bizant, la Constantinopol, iar de acolo a trecut prin Macedonia si Tesalia, ajungand pana in orasul Patras din Grecia de astazi, unde a suferit moarte martirica, fiind rastignit pe o cruce in forma de X (cunoscuta pana in zilele noastre drept Crucea Sfantului Andrei).

Etimologie
Numele Andrei provine de la grecescul Andreas, explicat prin substantivul andreia, cu sensul de barbatie, curaj (caruia ii corespunde adjectivul andreios - curajos). Numele Andreas a intrat in limba romana in mai multe randuri, in perioade istorice diferite, astfel explicandu-se diversele forme sub care este cunoscut la noi. Populatia romanizata din Dacia a preluat numele din latina balcanica, unde circula printre crestini. Din acea epoca dateaza formele Indrea si Undrea, ca denumiri populare ale lunii decembrie (luna lui Andrei).

Derivate de la prenumele Andrei:
Andreea, Andra, Anda, Deea, Andi, Andreias

Personalitati cu numele Andrei sau cu nume derivate:
Andrei Saguna (1808-1873), Andrei Muresanu (1816-1863), Andrei Serban (n. 1943), Andrei Plesu (n. 1948), Andreea Raducan (n. 1983)
Andrei Rubliov (1375/80-1420), Andre Chénier (1762-1794), André Gide (1869-1951), André Maurois (1885-1967), André Malraux (1901-1976), André Rieu (n. 1949), Andrea Bocelli (n. 1958), Andre Agassi (n. 1970) 

Predispozitii ale persoanelor cu numele Andrei:
Despre persoanele cu numele Andrei se spune ca sunt placute, chiar sarmante. Pentru ca sunt mereu gata sa-si asume responsabilitati diverse, fie in plan profesional, fie in plan familial, persoanele cu numele Andrei sunt considerate firi blande, protectoare si prieteni de nadejde. Se dovedesc a fi iubitoare de frumos si de armonie. Firi adesea nonconformiste, incearca mereu sa abordeze lucrurile dintr-o perspectiva originala. Intuitiv si perspicace, Andrei este inzestrat cu spirit de analiza si cu un fin simt al detaliilor. Detesta tot ce inseamna conflict si agresivitate. Fiind firi perfectioniste, cei cu numele Andrei pot avea un gust deosebit pentru ordine, punctualitate si disciplina. In plan profesional, se crede ca se pot realiza ca medic, avocat, psiholog sau in domeniile artistice. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei si a Sfantului Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei (30 noiembrie). Promotie dedicata celor cu numele Andrei

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 26-30 noiembrie 2016. Toti cei cu numele de Andrei sau cu nume derivat, precum Andreea, Andra, Anda, Deea, Andi etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 26-30 noiembrie 2015. Toti cei cu numele de Andrei sau cu nume derivat, precum Andreea, Andra, Anda, Deea, Andi etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 26-30 noiembrie 2014. Toti cei cu numele de Andrei sau cu nume derivat, precum Andreea, Andra, Anda, Deea, Andi etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 21-30 noiembrie 2013. Toti cei cu numele de Andrei sau cu nume derivat, precum Andreea, Andra, Anda, Deea, Andi etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 26-30 noiembrie 2012. Toate persoanele cu numele Andrei, dar si cele cu nume derivate, precum Andreea, Andra, Anda, Deea, Andi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii. Astfel, toate persoanele cu numele Andrei sau cu nume derivate vor primi cadou, gratuit, de o valoare egala cu produsele comandate, produse din zona lor de interes (dupa produsele achizitionate, adaugate in cos) sau alte produse din magazinul online Dacic Cool, care le vor placea, cu siguranta.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 26-30 noiembrie de catre persoanele cu nume derivat de la Andrei, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Dublarea nu se aplica pentru produsele achizitionate de la sectiunea Cadouri, casetele cadou din aceasta sectiune fiind deja la preturi promotionale.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza )  sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.