Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Tatiana, printesa sau zana

Tatiana, printesa sau zana

Email Imprimare

Prenume feminin des intalnit astazi, Tatiana este la origine un vechi nume roman, folosit destul de frecvent in epoca imperiala tarzie. Pe 12 ianuarie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Mucenita Tatiana. Una dintre cele mai importante personalitati din cultura romana care a purtat acest nume este cantareata de muzica folk Tatiana Stepa. Nascuta la Lupeni (judetul Hunedoara), pe 21 aprilie 1963, Tatiana Stepa a fost cea mai cunoscuta voce feminina a folkului romanesc. Inconjurata de muzica inca din copilarie, Tatiana Stepa a studiat vioara si pianul, debutand in calitate de cantareata de folk la cenaclul Flacara, in septembrie 1982, la Fagaras.

Cantecul ei de debut a fost Si-am sa-mi fac o doina. Artista a facut parte din cenaclul infiintat de poetul Adrian Paunescu pana in anul 1985, iar intre 1992 si 1996 a fost membra a cenaclului Totusi iubirea. De-a lungul carierei, incheiata odata cu trecerea artistei in eternitate, pe 7 august 2009, Tatiana Stepa a sustinut peste doua mii de spectacole, atat in tara, cat si in strainatate. A compus nu numai pe versuri proprii, ci si pe versurile unor poeti precum Lucian Blaga, Adrian Paunescu, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian, Federico García Lorca sau Serghei Esenin. Tatiana Stepa se odihneste in Cimitirul Bellu din Bucuresti, pe Aleea Artistilor.
Pe 12 ianuarie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Mucenita Tatiana, ale carei moaste se pastreaza in Catedrala mitropolitana Sfantul Dimitrie din Craiova. Sfanta Tatiana s-a nascut la Roma, in secolul al III-lea, intr-o familie instarita. Parintii, oameni credinciosi, au educat-o in spiritul iubirii crestine. A refuzat sa se casatoreasca, alegand sa traiasca pentru Hristos. Fiind dusa in templul zeului Apollo pentru a-i aduce jertfe, Sfanta Mucenita Tatiana s-a rugat Mantuitorului Iisus Hristos, iar in urma rugaciunii sale a avut loc un cutremur, prin care o parte a templului si statuile zeului au fost distruse. Pentru ca nu s-a lepadat de credinta crestina, Sfanta Mucenita Tatiana a fost supusa la chinuri groaznice, fiind, in cele din urma, decapitata. Sfanta Mucenita Tatiana este considerata patroana spirituala a elevilor si studentilor.

Etimologie
Prenumele Tatiana provine de la latinescul Tatianus, initial un derivat adjectival cu sufixul -anus, folosit drept cognomen (al treilea nume al unei persoane, asa cum era acesta folosit la romani) si devenit apoi nume independent. Numele latin are la baza un vechi nume gentilic, Tatius (cu varianta feminina Tatia), a carui origine se pierde in epoca legendara a fondarii Romei. Traditia romana vorbeste despre un rege sabin, Titus Tatius, asociat cu Romulus la conducerea Cetatii eterne dupa celebrul episod al rapirii sabinelor. Unii cercetatori traduc numele Tatiana prin printesa sau zana din basme.

Derivate de la prenumele Tatiana:
Tania, Tatian

Personalitati cu numele Tatiana sau cu nume derivate:
Tatiana Stepa (1963-2009)
Tatian Asirianul (120-180), Marea Ducesa Tatiana Nikolaevna a Rusiei (1897-1918)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Tatiana:
Extravertite si simpatice, persoanele cu numele Tatiana se pare ca sunt inzestrate cu o mare usurinta in a se exprima. Le place sa vorbeasca si sa aduca zambetul pe chipul celor din jur, a caror afectiune este insasi hrana lor spirituala. Firi deosebit de sensibile, pot trece prin stari emotionale intense. Intuitive, se adapteaza repede in orice situatie. In plan afectiv, se dovedesc a fi senzuale si seducatoare. Tind sa fie atrase de tot ce tine de stiintele umaniste, dar si de medicina sau drept. Pentru persoanele cu numele Tatiana, contactul cu ceilalti este foarte important, de aceea se pot indrepta catre profesii din sfera comerciala sau catre un alt domeniu in care isi pot valorifica calitatile de bun orator. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfintei Mucenite Tatiana (12 ianuarie). Promotie dedicata celor cu numele Tatiana

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 10-12 ianuarie 2017. Toate persoanele cu numele Tatiana sau cu nume derivate, precum Tania, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 10-12 ianuarie 2016. Toate persoanele cu numele Tatiana sau cu nume derivate, precum Tania, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 8-12 ianuarie 2015. Toate persoanele cu numele Tatiana sau cu nume derivate, precum Tania, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 8-12 ianuarie 2014. Toate persoanele cu numele Tatiana sau cu nume derivate, precum Tania, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si lavanda 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 8-12 ianuarie 2013. Toate persoanele cu numele Tatiana sau cu nume derivate, precum Tania, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea valorii comenzii. Astfel, toate persoanele cu numele Tatiana sau cu nume derivate vor primi cadou, gratuit, de o valoare egala cu produsele comandate, produse din zona lor de interes (dupa produsele achizitionate, adaugate in cos) sau alte produse din magazinul online Dacic Cool, care le vor placea, cu siguranta. Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 8-12 ianuarie 2013 de catre persoanele cu numele Tatiana si de persoanele cu nume derivate, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Dublarea nu se aplica pentru produsele achizitionate de la sectiunea Cadouri, produsele din aceasta sectiune fiind deja la preturi promotionale. 

Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.