Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Anton, cel demn de lauda

Anton, cel demn de lauda

Email Imprimare

Anton, nume sarbatorit in 17 ianuarie, este frecvent la toate popoarele europene. Este un nume vechi si popular in onomastica romaneasca. In cultura romana, una dintre personalitatile cele mai importante care a purtat acest nume este scriitorul, compozitorul de muzica psaltica si folcloristul Anton Pann, autorul muzicii imnului national al Romaniei, Desteapta-te, romane. Pe numele sau adevarat Antonie Pantaleon, Anton Pann s-a nascut in targul bulgaresc Sliven din Bulgaria, tatal sau fiind caldarar. Dupa moartea tatalui si a celor doi frati ai sai, Anton Pann se muta, impreuna cu mama sa, la Chisinau, stabilindu-se, in cele din urma, la Bucuresti, in 1812, pe cand baiatul avea 16 ani. Vorbea limbile turca, greaca, rusa si romana si canta frumos, acompaniindu-se cu chitara. Anton Pann a fost, pe rand, paracliser la biserica Olari, cantaret de strana si profesor de muzica, apoi s-a afirmat ca scriitor, traducator, editor (avea o tipografie proprie) si culegator de folclor.

Anton Pann s-a stins din viata in toamna lui 1854, fiind inmormantat in apropierea casei, la biserica Lucaci. Din opera sa, amintim Fabule si istorioare (1841), Culegere de proverburi sau Povestea vorbii (1847), O sezatoare la tara sau calatoria lui Mos Albu (1851-1852), Nazdravaniile lui Nastratin Hogea (1853). Despre Nastratin Hogea se spune ca ar fi fost un personaj real, identificat cu un invatat contemporan cu Timur Lenk (1336-1405), pe numele sau Nasreddin. Din Orient, unde era eroul unor povestiri turcesti de origine persana si araba, Nastratin ajunge si in Balcani, unde reprezinta omul din popor ager, mucalit si poznas. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului national, chiar daca melodia imnului era deja cunoscuta in epoca. Anton Pann a pus pe muzica versurile poeziei Un rasunet, scrisa de Andrei Muresanu in jurul anului 1842. George Calinescu numea poezia lui Andrei Muresanu Marseilleza romana, iar pe Anton Pann il considera acel Rouget de Lisle roman, comparandu-l cu Claude Joseph Rouget de Lisle (1760-1836), ofiterul francez care a compus Marseilleza, imnul Revolutiei franceze de la 1789.
Pe 17 ianuarie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Antonie cel Mare, intemeietorul vietii monahale. Despre parintele Antonie se stie ca s-ar fi nascut in anul 251, in Egipt, intr-o familie crestina instarita. La varsta de 20 de ani, dupa ce ramane orfan de ambii parinti, Sfantul Antonie urmeaza cuvintele Sfintei Evanghelii, isi imparte averea saracilor si se retrage in pustie, unde traieste in post si rugaciune, ducand lupte teribile cu demonii. Dupa 20 de ani de viata ascetica, parintele Antonie a plecat la Alexandria, stabilindu-se in desert, pe muntele Qalzam, nu departe de malul Marii Rosii. Acolo a trait pana la mutarea sa la cele vesnice, in anul 356.

Etimologie
Prenumele Anton provine de la numele gentilic Antonius (cu varianta feminina Antonia), care nu are insa o etimologie clara in latina. Potrivit anumitor cercetatori, numele latin Antonius s-ar traduce prin demn de lauda. Antonius este, probabil, un nume de origine etrusca, semnificatia lui ramanand obscura. Preluat de greci sub forma Antonios, vechiul nume gentilic roman devine nume independent raspandit si frecvent la crestinii din primele secole ale erei noastre. In Evul Mediu, Antonios a fost apropiat, prin etimologie populara, de substantivul grecesc anthos - floare.

Derivate de la prenumele Anton:
Antonie, Antonel, Antonia, Antoaneta, Antoneta, Antonela, Antonina, Toni, Tone

Personalitati cu numele Anton sau cu nume derivate:
Anton Pann (1796-1854), Anton Holban (1902-1937), Mitropolitul Antonie Plamadeala al Ardealului (1926-2005), Antonia Iacobescu (Antonia) (n. 1989)
Marc Antoniu (83-30), Antonio Allegri da Correggio (1489-1534), Anthony van Dyck (1599-1641), Antonio Stradivari (1644-1737), Antonio Vivaldi (1678-1741), Antoine Watteau (1684-1721), Antoine Lavoisier (1743-1794), Regina Maria-Antoaneta a Frantei (1755-1793), Louis Antoine de Saint-Just (1767-1794), Anton Bruckner (1824-1896), Antonin Dvorak (1841-1904), Anton Pavlovici Cehov (1860-1904), Antonio Machado (1875-1939), Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), Anthony Quinn (1915-2001), Anthony Hopkins (n. 1937), Antonio Banderas (n. 1960)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Anton:
Despre persoanele cu numele Anton se spune ca sunt firi entuziaste, comunicative, perspicace, inzestrate cu simtul umorului. Extrem de curiosi, se pare ca cei care poarta numele Anton manifesta interes pentru toate domeniile, in special pentru stiintele care pot oferi posibile explicatii asupra comportamentului uman, de tipul antropologie, istorie, filosofie, istoria religiilor. (Foto: Ipedia.ro, Greek-icons.org)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Antonie cel Mare (17 ianuarie). Promotie dedicata celor cu numele Anton, Antonia

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 15-17 ianuarie 2017. Toti cei cu numele de Anton sau cu nume derivate, precum Antonie, Antonia, Antoaneta, Antonela, Toni etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 15-17 ianuarie 2016. Toti cei cu numele de Anton sau cu nume derivate, precum Antonie, Antonia, Antoaneta, Antonela, Toni etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 13-17 ianuarie 2015. Toti cei cu numele de Anton sau cu nume derivate, precum Antonie, Antonia, Antoaneta, Antonela, Toni etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 13-17 ianuarie 2014. Toti cei cu numele de Anton sau cu nume derivate, precum Antonie, Antonia, Antoaneta, Antonela, Toni etc. vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si lavanda 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 13-17 ianuarie 2013. Toate persoanele cu numele Anton sau cu nume derivate, precum Antonie, Antonia, Antoaneta, Antonela, Toni etc. vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, dublarea valorii comenzii. Astfel, toate persoanele cu numele Anton sau cu nume derivate vor primi cadou, gratuit, de o valoare egala cu produsele comandate, produse din zona lor de interes (dupa produsele achizitionate, adaugate in cos) sau alte produse din magazinul online Dacic Cool, care le vor placea, cu siguranta.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 13-17 ianuarie 2013 de catre persoanele cu numele Anton si de persoanele cu nume derivate, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Dublarea nu se aplica pentru produsele achizitionate de la sectiunea Cadouri, produsele din aceasta sectiune fiind deja la preturi promotionale.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.