Luni, 25 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Marcu, cel nascut in luna lui Marte

Marcu, cel nascut in luna lui Marte

Email Imprimare

Numele Marcu provine de la latinescul Marcus, prenume specific roman, vechi si foarte frecvent in epoca imperiala. In data de 29 martie, Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste pe Sfantul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor. Una dintre cele mai faimoase personalitati ale istoriei care a purtat acest nume este Imparatul roman Marc Aureliu (161-180). Veritabil simbol a ceea ce istoricii numesc epoca de aur a Imperiului roman, Marc Aureliu a fost si un reprezentant de seama al stoicismului, cea mai cunoscuta lucrare a sa fiind Meditatiile, profund marcata de doctrina stoica.

Originar din Spania, Marc Aureliu (Marcus Aurelius, in latina), membru al dinastiei Antoninilor, a fost adoptat de Imparatul Adrian, apoi de catre mostenitorul acestuia, Antonin. Educat la palat, Marc Aureliu a deprins atat exercitiul puterii, cat si filosofia, in care indrumator i-a fost filosoful stoic Epictet. In timpul celor nouasprezece ani cat a durat domnia sa, in ciuda dezgustului sau fata de razboi, Marc Aureliu a continuat sa apere Imperiul in fata atacurilor permanente din partea barbarilor. In politica interna, Marc Aureliu a condus afacerile Imperiului in stransa colaborare cu Senatul si a initiat o serie de reforme in problemele administrative si de drept, a construit scoli, spitale si orfelinate. Marc Aureliu s-a stins din viata in anul 181, la Vindobona (Viena de astazi), rapus de ciuma, lasandu-i tronul lui Comodus, fiul sau. Marc Aureliu este considerat unul dintre cei mai mari imparati romani. Singura sa lucrare, Catre sine insusi, a fost redactata in limba greaca, fiind tradusa mai tarziu in limba latina cu titlul Meditationes (Meditatiile), in 12 volume. Lucrarea are un caracter moral, fiind o filosofie practica pentru viata de fiecare zi. Potrivit lui Marc Aureliu, numai o viata morala dupa legile naturii iti poate aduce linistea interioara, marinimia si, in cele din urma, perfectiunea. Omul trebuie sa tinda catre ceea ce este util siesi si comunitatii. Important este prezentul, nu viitorul si nici trecutul care ne impovareaza. In viziunea lui Marc Aureliu, moartea face parte din Natura, pentru ca totul este in continua transformare.
Pe 19 ianuarie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Marcu, Mitropolitul Efesului (1392-1444). S-a nascut intr-o familie de crestini instariti, la Constantinopol, pe vremea cand partea de rasarit a Imperiului Roman era asediata de turci. Dupa asediul nereusit al sultanului otoman Murad al II-lea asupra Constantinopolului, in 1422, Imparatul Ioan al VIII-lea Paleologul a reluat negocierile cu noul papa, Eugen al IV-lea, pentru a organiza un sinod ecumenic in vederea unirii celor doua biserici (ortodoxa si catolica), urmarind sa primeasca astfel ajutor militar din partea monarhiilor vest-europene. Patriarhii Alexandriei, Antiohiei si Ierusalimului au refuzat participarea la sinod, dar au trimis reprezentanti. Asa se face ca, din partea Patriarhiei Alexandriei la sinod a fost trimis ieromonahul Marcu, faimos in intregul Imperiu Roman de rasarit pentru lucrarile sale teologice. La varsta de 46 de ani, Sfantul Marcu a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Efesului. La sinodul organizat la Florenta, in 1439, Sfantul Marcu al Efesului a fost singurul marturisitor al ortodoxiei. Numit si stalp al ortodoxiei sau constiinta ortodoxiei, Sfantul Marcu al Efesului a trecut la cele vesnice in anul 1444. In data de 29 martie, Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste pe Sfantul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor.
   
Etimologie
Numele Marcu provine de la numele latin Marcus, care era purtat initial de baietii nascuti in luna martie. Marcus face parte din seria numelor romane teoforice, intrucat, la origine, este un derivat de la numele lui Marte, zeul razboiului. Raspandit in epoca imperiala in toate provinciile romane, numele Marcus a patruns si in onomastica din primele veacuri crestine. Din familia numelui Marcus fac parte Marcellus (cu femininul Marcella) - purtat de diferiti martiri si raspandit datorita cultului acestora -, Marcellinus (cu femininul Marcellina) si Marcianus.

Derivate de la prenumele Marcu:
Marcel, Marcela, Marcelina, Marcian, Marciana

Personalitati cu numele Marcu sau cu nume derivate:
Marcel Chirnoaga (1930-2008), Marcel Iures (n. 1951)
Marcus Porcius Cato (Cato cel Batran) (234-149), Marcus Tullius Cicero (106-43), Marcus Licinius Crassus (115-53), Marc Antoniu (82-30), Sfantul Apostol si Evanghelist Marcu (secolul I d. H.), Marc Aureliu (161-180), Marco Polo (1254-1324), Mark Twain (1835-1910), Marcel Proust (1871-1922), Marcello Mastroianni (1924-1996), Marc Anthony (n. 1968)
   
Predispozitii ale persoanelor cu numele Marcu:
Firi introvertite, despre persoanele cu numele Marcu se spune ca sunt hotarate, curajoase, energice, cinstite. Sunt sensibile, desi, la prima vedere pot parea distante sau, uneori, ironice. Isi doresc sa fie independente si isi mobilizeaza, in acest scop, intreaga vointa si capacitate de munca. De aceea, despre cei cu numele Marcu se crede ca, daca au ocazia, se pot orienta catre profesii in care nu sunt supusi unei ierarhii stricte. Li se potrivesc profesiile liberale, dar se pot realiza si in domenii din sfera puterii (de exemplu, in politica). (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool. Promotii dedicate celor cu numele Marcu, Marcel si Marcela

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Marcu al Efesului (19 ianuarie)

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 17-19 ianuarie 2016. Toate persoanele cu numele Marcu sau cu nume derivate, precum Marcel, Marcela, Marcelina etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 17-19 ianuarie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Marcu, pentru o singura comanda.
Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 17-19 ianuarie 2015. Toate persoanele cu numele Marcu sau cu nume derivate, precum Marcel, Marcela, Marcelina etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 17-19 ianuarie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Marcu, pentru o singura comanda.
Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 17-19 ianuarie 2014. Toti cei cu numele Marcu sau cu nume derivate, precum Marcel, Marcela, Marcelina etc. vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si lavanda 100 g de la Apiland.
Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 17-19 ianuarie 2013. Toate persoanele cu numele Marcu sau cu nume derivate, precum Marcel, Marcela, Marcelina etc. vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea valorii comenzii. Astfel, toate persoanele cu numele Marcu sau cu nume derivate vor primi cadou, gratuit, de o valoare egala cu produsele comandate, produse din zona lor de interes (dupa produsele achizitionate, adaugate in cos) sau alte produse din magazinul online Dacic Cool, care le vor placea, cu siguranta.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 17-19 ianuarie 2013 de catre persoanele cu numele Marcu si de persoanele cu nume derivate, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Dublarea nu se aplica pentru produsele achizitionate de la sectiunea Cadouri, produsele din aceasta sectiune fiind deja la preturi promotionale.

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor (29 martie)

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 23-29 martie 2017. Toate persoanele cu numele Marcu sau cu nume derivate, precum Marcel, Marcela, Marcelina etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 23-29 martie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Marcu, pentru o singura comanda.
Promotia Dacic Cool 2016
se desfasoara in perioada 23-29 martie 2016. Toate persoanele cu numele Marcu sau cu nume derivate, precum Marcel, Marcela, Marcelina etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 23-29 martie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Marcu, pentru o singura comanda.
Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 23-29 martie 2016. Toate persoanele cu numele Marcu sau cu nume derivate, precum Marcel, Marcela, Marcelina etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 23-29 martie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Marcu, pentru o singura comanda.
Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 19-29 martie 2014. Toti cei cu numele Marcu sau cu nume derivate, precum Marcel, Marcela, Marcelina etc. vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.