Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Victor, invingatorul

Victor, invingatorul

Email Imprimare

Victor, cu varianta feminina Victoria, este un prenume de origine latina, des intalnit in zilele noastre. Printre cele mai de seama personalitati ale culturii romane care au purtat acest nume se numara si Victor Babes, medic, profesor, membru al Academiei Romane, considerat parintele scolii medicale romanesti moderne. Nascut pe 28 iulie 1854, la Viena, Victor Babes a studiat mai intai Arta Dramatica, la Budapesta. Evenimentul care l-a determinat sa abandoneze studiile de teatru si sa se inscrie la Medicina a fost moartea surorii sale, Alma, provocata de tuberculoza. Dupa ce a urmat cursurile Facultatilor de Medicina de la Budapesta si Viena, Victor Babes si-a luat doctoratul in medicina la Viena, in 1878.

La Paris si Berlin, unde a primit o bursa, a lucrat cu cei mai renumiti profesori ai vremii, printre care Louis Pasteur si Robert Koch. In 1885, a publicat la Paris, impreuna cu savantul André-Victor Cornil, primul tratat complet de bacteriologie din lume. In anul 1900, a infiintat la Bucuresti Societatea Anatomica, responsabila de studiile anatomo-clinice. In 1913, Victor Babes a preparat un vaccin antiholeric pentru a combate epidemia de holera care izbucnise in randurile Armatei Romane, aflata in Bulgaria, in campania din cel de-al Doilea Razboi Balcanic. Tot Victor Babes este cel care a introdus in Romania vaccinul antirabic, la numai trei ani de la descoperirea acestuia de catre Louis Pasteur. De aceea, Victor Babes este considerat al doilea rabiolog din lume, dupa Pasteur, si parintele seroterapiei - lui i se datoreaza descoperirea serului antidifteric. Victor Babes a desfasurat, de asemenea, o activitate ampla in cercetarea tuberculozei, a febrei tifoide si a leprei. A descoperit peste 40 de noi specii microbiene - denumite babesiide, dupa numele sau - si a publicat peste 1.000 de lucrari stiintifice si 25 de monografii in domeniul microbiologiei si al anatomiei patologice.
Victor Babes a fost profesor de histopatologie la Facultatea de Medicina de la Budapesta si profesor la catedra de bacteriologie de la Facultatea de Medicina de la Bucuresti. In 1919, a fost numit profesor la Universitatea din Cluj (care astazi ii poarta numele), nou infiintata in acel an. A fost membru corespondent al Academiei de Medicina franceze, fiind decorat cu cea mai inalta distinctie civila franceza, Legiunea de Onoare. In 1887, la Bucuresti s-a infiintat Institutul de Bacteriologie si Patologie, condus de Victor Babes, institutie care, peste ani, avea sa ii poarte numele. Marele savant s-a stins din viata pe 19 octombrie 1926, la Bucuresti. Mormantul sau se afla in curtea interioara a Institutului Cantacuzino.
In calendarul ortodox este sarbatorit Sfantul Mucenic Victor, soldat in armata romana in timpul domniei Imparatului Antonin (138-161). Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta crestina, Sfantul Mucenic Victor a fost supus la chinuri cumplite, fiind, in cele din urma, decapitat.

Etimologie
Numele Victor este de origine latina, fiind un derivat de la substantivul victorie, care provine de la verbul latin vinco, vincere - a invinge. Femininul Victoria este pus in legatura cu numele zeitei victoriei, Victoria Augusti (Nike, in mitologia greaca) fiind divinitatea protectoare a imparatilor romani.

Derivate de la prenumele Victor:
Victoria, Victorita, Vicki, Vica

Personalitati cu numele Victor sau cu nume derivate:
Victor Babes (1854-1926), Victor Eftimiu (1889-1972), Victor Ion Popa (1895-1946), Victor Rebengiuc (n. 1933), Victor Socaciu (n. 1953)
Victor Hugo (1802-1885), Regina Victoria a Marii Britanii (1837-1901), Regele Vittorio Emmanuele al II-lea al Italiei (1861-1878), Vittorio De Sica (1902-1974), Tori Spelling (n. 1973), Victoria Beckham (n. 1974)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Victor:
Cei cu numele Victor sunt considerati firi rezervate si echilibrate, care cauta sa traiasca in armonie cu persoanele din jur. La ei, totul trece prin filtrul sentimentelor, fie ca este vorba despre alegerea unui articol vestimentar, a unei carti sau chiar a profesiei. Sunt prieteni de incredere, generosi si mereu dispusi sa dea o mana de ajutor. Se crede despre ei ca sunt artisti innascuti, inzestrati cu un rafinament aparte. In plan profesional, se pot orienta catre domeniile din sfera artistica sau catre o cariera intr-un domeniu in care se vor simti utili celorlalti, de exemplu in medicina. (Foto: Wikipedia, Doxologia.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.