Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui David, cel iubit

David, cel iubit

Email Imprimare

Nume foarte vechi si foarte raspandit, numele David, sarbatorit in 26 iunie, a devenit cunoscut gratie marelui rege al evreilor (al doilea rege, dupa Saul), cel care a unificat triburile israelite, cel care l-a invins pe uriasul Goliat si cel care, extrem de talentat, a compus Psalmii biblici. Steaua lui David a ramas semnul distinctiv al evreilor. Este insa un nume puternic, apreciat in intreaga cultura occidentala. Printre personalitatile romane importante care poarta acest nume se numara artistul emerit David Ohanesian. Baritonul David Ohanesian, personalitate marcanta a scenei lirice locale si internationale, a fost unul dintre cei mai mari baritoni ai Romaniei. Alaturi de Nicolae Herlea si Octav Enigarescu, a facut parte din triada de aur a baritonilor pe care i-a dat tara noastra. Interpretarea in rolul Oedip din opera omonima a lui George Enescu, in care a debutat in anul 1958, i-a adus renumele international.

David Ohanesian s-a nascut in data de 6 ianuarie 1927, in Bucuresti, fiind de etnie armeana. In anul 1948 a fost admis la conservator, avandu-l ca profesor pe Aurel Costescu-Duca. Dupa absolvire, a devenit prim solist al Operei Romane din Cluj-Napoca. Intre anii 1958 si 1977, a fost prim solist al Operei Romane din Bucuresti, iar intre anii 1968 si 1977 a fost artist invitat al Operei din Hamburg, care l-a remarcat imediat. Acolo a avut ocazia sa cante alaturi de cele mai mari numere ale operei mondiale: Mirella Freni, Montserrat Caballe, Lucia Popp, Tatiana Troyanos, precum si Luciano Pavarotti, Peter Schreier, Nicolai Gedda sau Carlo Bergonzi.
David Ohanesian s-a remarcat prin marea diversitate a rolurilor pe care le-a interpretat, fiind considerat un caz unic, prin calitatea vocii sale, precum si prin modul ardent si verosimil in care juca pe scena, caci isi pregatea rolurile cu meticulozitate. Se poate spune ca este o figura reprezentativa a artei secolului XX. A interpretat peste 40 de roluri de opera, jucand in peste 2.000 de spectacole, inclusiv pe cele mai mari scene ale lumii. A fost distins cu numeroase premii si titluri: Artist emerit, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca (1999), Doctor Honoris Causa al Universitatii "Babes-Boyai" din Cluj-Napoca, Honoris Causa al Universitatii "Ovidius" din Constanta (2006), Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor, Premiul Maestro al Uniunii Criticilor Muzicali si al Forumului Muzical Roman la Gala Premiilor Criticii Muzicale (2006). Maestrul s-a stins din viata la varsta de 80 de ani, in data de 30 septembrie 2007, fiind inmormantat cu onoruri militare.
Anual, pe 26 iunie, Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Preacuviosul Parinte David. Acest parinte, considerat a fi ca un inger in trup de om, a trait in Tesalonic, in secolul al VI-lea. Inca de mic a ales calea crucii, fiind atins de iubirea de Dumnezeu. A mers de foarte tanar la manastire, unde a aflat despre vietile si patimirile unor sfinti. Din dorinta de a-si arata dragostea fata de Hristos si Dumnezeu, si-a incropit un pat inghesuit pe creanga unui migdal, hotarandu-se sa suporte asprimea vremii fara un adapost acoperit. De acolo le vorbea oamenilor despre Dumnezeu. Multumita vietii sale fara de prihana, a primit darul minunilor, aratandu-se ca un stalp de lumina. Dupa trei ani de stat in copac, i s-a aratat ingerul Domnului, care i-a spus ca a fost miluit si ca e vremea sa coboare si sa traiasca intr-o chilie. Indurand arsita verii si gerul iernii, a ajuns sa poata tine in maini carbuni incinsi fara sa simta durerea – a facut acest lucru in fata imparatului Iustinian, cand a tamaiat intreaga curte cu ajutorul acestor carbuni, timp de peste un ceas. I s-a dat si darul vindecarii bolnavilor. Toata lumea s-a minunat si in acelasi timp s-a inspaimantat de lucrurile pe care le putea face, inchinandu-se in fata smereniei lui.

Etimologie
Semnificatia acestui nume nu este usor de stabilit. In prezent, se accepta aproape unanim faptul ca David are intelesul de iubit sau de iubit. Numele ebraic Dawidh a fost apropiat de dodh - unchi sau de jadad - a iubi, insa sensul final este acelasi, caci ambele cuvinte ar proveni dintr-o radacina comuna, dwd. O alta teorie, mai noua, bazata pe o descoperire arheologica recenta, sustine ca numele persan Dawidti ar putea proveni din cuvantul dawidum, care inseamna conducator. Prin urmare, David ar fi fost un supranume al regelui din Israel. Preluat de crestini, care considera ca Iisus Hristos este descendent al lui David, numele s-a raspandit in intreaga Europa inca din primele secole ale erei noastre. In secolul al VI-lea, un calugar pe nume David a fost sanctificat, devenind patron al Tarii Galilor. Slavii au preluat numele de la greci, iar primul lor sfant a fost tot un David. In Romania a intrat pe filiera slava, fiind intalnit in numeroase nume toponimice.

Derivate de la numele David
Davida (iesit din uz), Davidoaia, Davidel, Davidescu, Davidesti, Davideni, Detu, Deta, Daid, Daidu, Davel, Davoca

Personalitati cu numele David sau derivate
David Ohanesian (1927-2007)
David Hume (1711-1776), Caspar David Friedrich (1774-1840), David Livingstone (1813-1873), David Bowie (n. 1947), David Robert Joseph Beckham (n. 1975)

Predispozitii ale persoanelor cu numele David
Cei cu numele de David au personalitate puternica. Au un sarm care ii face atragatori pentru sexul opus, fiind si foarte sociabili. Insa acesta este doar un aspect exterior, sunt sociabili, dar nu maleabili, caci ei sunt foarte hotarati, stiu ce vor, sunt curajosi si convingatori. Pot fi orgoliosi, dorindu-si sa ajunga cineva. Sunt independenti si originali si, chiar daca se amuza si cauta uneori in joaca lucrurile superficiale, isi vad intotdeauna de telul lor, de munca si de eficienta lor. Cuvantul-cheie care ii reprezinta este motivatia. Daca este motivat, cel cu numele David isi poate implini cele mai grandioase aspiratii, la fel ca un rege. Prin urmare, va face performanta atunci cand e pasionat de ceea ce face. Stie sa acceada social, adaptandu-se usor, avand abilitatile necesare si avand rabdare. Este un constructor, de multe ori de nivel inalt. (Foto: Electrecord, Calendar Ortodox)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Preacuviosului Parinte David din Tesalonic (26 iunie). Promotie dedicata celor cu numele David

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 22-26 iunie 2017. Toate persoanele cu numele David sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 22-26 iunie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele David, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 22-26 iunie 2016. Toate persoanele cu numele David sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 22-26 iunie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele David, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 21-26 iunie 2015. Toate persoanele cu numele David sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 21-26 iunie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele David, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 20-26 iunie 2014. Toate persoanele cu numele David sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-26 iunie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele David, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 18-26 iunie 2013. Toate persoanele cu numele David vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, o sticla de vin Cabernet Sauvignon/Merlot Jirov de la Corcova.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 18-26 iunie 2013 de catre sau pentru persoanele cu numele David, pentru o singura comanda.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.