Luni, 25 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Sanziana, nume de poveste... romaneasca

Sanziana, nume de poveste... romaneasca

Email Imprimare

Sanziana este un nume vechi, revenit in moda sub influenta liricii populare si a incarcaturii poetice mai degraba decat din traditia onomastica. Cu toate ca e un nume crestin, sarbatoarea Sanzienelor, din data de 24 iunie, de la care provine, este o sarbatoare crestina care s-a suprapus peste un ritual mult mai vechi, pagan, similar altora din mitologia altor popoare. Sarbatoarea se mai numeste Dragaica. In noaptea de Sanziene, considerata magica, se obisnuia sa se culeaga flori, cu care se impodobeau ferestrele si portile, si ierburi de leac. Cununa din spice impletite, numita cununa de Sanziene sau cununa de Dragaica, era utilizata pentru a afla cat de mult va trai o anumita persoana. Exista cateva specii de flori numite sanziene: Galium mollugo, Galium rotundifolium, sanzienele de gradina (Solidago canadensis), numite si dragaica, salcioara, navalnicul-al-mare, si sanzienele de padure (Asperula odorata), numite si vinarita sau mama-padurii. Sanzienele sunt, in acelasi timp, un alt nume pentru iele, fiinte fantastice care danseaza si le iau mintile celor care le vad. Dintre personalitatile romane care poarta acest nume o putem aminti pe Sanziana Pop, scriitoare si publicista, care in anul 1990 a initiat un proiect media cu totul deosebit in peisajul presei romanesti, revista Formula AS. Succesul acestei reviste se datoreaza mixului inteligent de subiecte legate de sanatate si de terapii naturale si subiecte de actualitate (inteviuri cu personalitati etc.). In timp, in jurul acestei reviste s-au format o serie de jurnalisti de valoare, Sanziana Pop fiind cea care i-a initiat pe acest drum al presei de calitate.

Sanziana Pop s-a nascut in data de 24 iunie 1939, la Cluj-Napoca, exact de sarbatoarea Sanzienelor. La inceputul anilor ’60 si-a inceput colaborarea cu Gazeta literara, Scanteia tineretului si Luceafarul, iar in 1964 devine sef de sectie la Luceafarul. Este considerata unul dintre cei mai inzestrati reporteri literari ai anilor 1970 si 1980, urmand drumul unor precursori valorosi, precum F. Brunea-Fox si Geo Bogza.
A debutat editorial cu proza in anul 1966, cu volumul Nu te lasa niciodata, care a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. In 1990, a lansat proiectul editorial Formula AS, care a cunoscut un succes deosebit.
In fiecare an, pe 24 iunie crestinii ortodocsi sarbatoresc nasterea Cinstitului, Slavitului Prooroc, Inaintemergatorul si Botezatorul Ioan. Acesta a fost numit de catre Iisus Hristos cel mai mare dintre cei nascuti dintre femei. A prevestit nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, a propovaduit oamenilor ceea ce va urma si a mers in iad inaintea acestuia pentru a anunta Invierea. Este o zi plina de bucurie, deoarece Ioan, fiul lui Zaharia arhiereul şi al Elisabetei, s-a nascut in urma unor indelungate rugaciuni, caci Elisabeta era stearpa si inaintata in varsta, iar misiunea sa pe Pamant urma sa fie una mareata, deosebita. Nasterea sa a fost anuntata de inger lui Zaharia, dar si Mariei, mama lui Iisus.
Tot in aceasta zi este pomenit soborul dreptilor Zaharia si Elisabeta si sunt pomeniti Sfantul nou Mucenic Panaghiot Chesarineanul (din Cezareea) si Sfantul Niceta de Remesiana (in Dacia).

Etimologie
Cuvantul Sanziana vine din latinescul sanctus dies Johannis, ziua sfantului Ion, caci numeste sarbatoarea nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, celebrata pe 24 iunie. La fel cum s-a intamplat si la celelalte popoare, numele sarbatorii a fost preluat ca nume personal, cam din secolul al XVI-lea, cand incepem sa regasim in acte oficiale forme precum Sinzioana, Simzeana, Sanziana. Totusi, se poate considera ca numele a fost preluat de la plantele care infloresc in acea perioada. Numele se regaseste in mitologia romaneasca, sub forma zeitei Iana Sanziana, sora Soarelui, care s-a transformat in Luna, conform anumitor legende, pentru ca Soarele sa nu o poata vedea.
Mircea Eliade, in schimb, considera ca numele de Sanziana provine dintr-un cult roman dedicat zeitei Diana preluat de daci, din sintagma Sanctae Dianae.

Derivate de la numele Sanziana
Simziana, Sanzioana.

Sanziana si Sanzienele in literatura si in folclor
Zana buna Iana Sanziana din basmul Sora Soarelui si din balada Soarele si Luna, personajul Sanziana din feeria Sanziana si Pepelea de Vasile Alecsandri, romanul Noaptea de Sanziene de Mircea Eliade. (Foto: BJBraila)

Cadouri Dacic Cool de sarbatoarea Sanzienelor (24 iunie)

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 20-24 iunie 2017, cand toate persoanele cu numele Sanziana vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-24 iunie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Sanziana, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 20-24 iunie 2016, cand toate persoanele cu numele Sanziana vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-24 iunie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Sanziana, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 20-24 iunie 2015, cand toate persoanele cu numele Sanziana vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-24 iunie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Sanziana, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 20-24 iunie 2014, cand toate persoanele cu numele Sanziana vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-24 iunie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele Sanziana, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada perioada 17-24 iunie 2013, cand, cu ocazia sarbatorii Sanzienelor, magazinul online Dacic Cool ofera cadou tuturor celor care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un lapte pentru ingrijirea corpului Hof.Viodana de la Hofigal, in limita stocului disponibil. Daca stocul se epuizeaza, ne rezervam dreptul sa oferim cadou, in locul laptelui pentru ingrijirea corpului Hof.Viodana, un alt produs similar, de aceeasi valoare. Promotia se va aplica pentru o singura comanda lansata in perioada 17-24 iunie 2013. 

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!

Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.