Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Petru, piatra de temelie

Petru, piatra de temelie

Email Imprimare

Petru, sarbatorit in 29 iunie, este un nume foarte raspandit in toata lumea, in diferite variante, fiind o creatie exclusiva a lumii crestine. Una dintre cele mai importante personalitati care au purtat acest prenume la noi a fost Petru Rares, domn al Moldovei. Fiu nelegitim al lui Stefan cel Mare, se pare ca acesta ar fi fost in tinerete un prosper negustor de peste, pe care il transporta cu maje (care mari trase de 4 sau 6 boi), de unde si porecla de Petru Majerul sau Majariul. Data nasterii sale nu este cunoscuta. Mama sa, Maria, descindea din neamul boierilor Cernat, detinand mari proprietati cu lacuri si iazuri bogate in peste. A ajuns voievod din dorinta taranimii si a micii boierimi, dar si a predecesorului sau, Stefanita Voda, care, fiind bolnav, l-a desemnat drept succesor. Domn al Moldovei a fost inscaunat la 20 ianuarie 1527, pe cand avea aproximativ 40 de ani. In vremea aceea era casatorit cu Maria, cu care avea doi copii, pe langa cele doua fete dintr-o casatorie anterioara. In 1530 s-a recasatorit cu Elena-Ecaterina Brankovici, fiica unui despot sarb, cu care urma sa aiba patru copii. Petru Rares a domnit de doua ori: prima data intre 20 ianuarie 1527 si 14 septembrie 1538, iar a doua oara intre 9 februarie 1541 si 2/3 septembrie 1546.

In calitate de conducator, a urmat politica lui Stefan cel Mare, de ingradire a privilegiilor marilor boieri si de intarire a statului si a autoritatii centrale. Pe plan extern, a incercat sa ridice tara la un nivel de importanta mai mare, desfasurand o intensa activitate diplomatica, continuand, desigur, lupta cu Imperiul Otoman. Prin incursiunile sale in Transilvania, a fost un important factor politic si militar in zona. A incercat sa-i determine pe polonezi sa duca o politica antiotomana, dar nu a reusit, declansand chiar un conflict moldo-polon, astfel ca a incercat o apropiere de Rusia. In 1533 il inlatura pe trimisul Portii din Transilvania, iar in 1535 incheie o intelegere secreta antiotomana cu Ferdinand Habsburg, care insa nu s-a materializat in actiuni concrete. In 1538, Suleyman Magnificul, in alianta cu polonezii din nord, cu tatarii din est, cu Ungaria si Tara Romaneasca din vest si cu ajutorul unor boieri moldoveni importanti care au trecut de partea sa, a reusit sa cucereasca Moldova, inclusiv cetatea de scaun Suceava. Petru Rares s-a refugiat la Ciceu, in Transilvania, unde avea feuda, trecand muntii prin locuri greu accesibile. Dupa un an si ceva, a plecat la Istanbul, unde, cu ajutorul unor mari sume de bani, isi redobandeste titlul de domn, dar e nevoit sa accepte suveranitatea otomana. Revine pe tron si incearca sa redobandeasca noi teritorii ale Moldovei de la turci. Face o alianta cu habsburgii, dar nu reuseste sa-i alunge pe otomani din regiune, fiind nevoit sa renunte la lupta si sa-si trimita doi fii ca ostatici la Marea Poarta. A murit la 3 septembrie 1546, slabit de boli. Petru Rares s-a remarcat si in domeniul artelor, pe care le-a sprijinit din plin. A construit nenumarate monumente, fresce si biserici, iar pictorii sai au realizat extraordinarele picturi exterioare ale locasurilor de cult, care au ajuns celebre in toata lumea.
Biserica crestina il considera pe Sfantul Petru unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai sai. Frate al Apostolului Andrei, Simon Petru, pescar din Betsaida (in nordul lacului Ghenizaret), a fost unul dintre primii apostoli ai lui Iisus Hristos si cel mai credincios dintre ei. Alaturi de alti apostoli, a constituit prima comunitate iudeo-crestina, in Ierusalim. Spre deosebire de Pavel, considera ca doar evrei se pot converti la crestinism. A ajuns spre finalul vietii la Roma, unde a fost arestat, incarcerat si martirizat de catre imparatul Nero.
Considerat patron al pescarilor, Apostolul Petru este si patron al lupilor, in legatura cu care s-au pastrat vechi credinte si practici magice.

Etimologie
Iisus i-a schimbat numele lui Simon, numindu-l Kefa, piatra, caci a spus ca isi va cladi biserica pe aceasta piatra. De origine aramaica, kepha inseamna piatra, stanca, fiind sinonim cu grecescul petra. Un cuvant comun a devenit nume personal (grecescul petros nu mai fusese folosit ca nume propriu. In latina apare Petrus, o adaptare a grecescului Petros (latinescul petra, devenit in romana piatra, e un vechi imprumut din greaca).

Personalitati cu numele de Petru
Petru Rares (1487-1546), Petru Maior (1756-1821), Petru Popescu (n. 1944),
Petar I al Bulgariei (?- 970), Pedro I al Portugaliei (1320-1367), Petru cel Mare (1672–1725), Pierre Curie (1859-1906), Pierre de Coubertin (1863-1937)

Predispozitii ale persoanelor cu numele de Petru
Cei care poarta acest nume sunt energici, virili, curajosi si combativi, dorindu-si sa conduca. Sunt suspiciosi, impulsivi, iritabili si chiar agresivi, mai ales atunci cand nu controleaza situatia. Colerici, suporta greu autoritatea altora. Stiu sa foloseasca oportunitatile in viata, fiind practici, concreti, directi si sinceri. Au, totusi, si calitati afective, fiind foarte generosi. (Foto: Wikipedia, Atelierele Patriarhiei)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (29 iunie). Promotie dedicata celor cu numele Petru

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 25-29 iunie 2017. Toti cei cu numele Petru sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 25-29 iunie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Petru, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 25-29 iunie 2016. Toti cei cu numele Petru sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 25-29 iunie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Petru, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 24-29 iunie 2015. Toti cei cu numele Petru sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 24-29 iunie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Petru, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 24-29 iunie 2014. Toti cei cu numele Petru sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 24-29 iunie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele Petru, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 19-29 iunie 2013. Toate persoanele cu numele Petru sau cele cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, o sticla de vin Cabernet Sauvignon/Merlot Jirov de la Corcova.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 19-29 iunie 2013 de catre sau pentru persoanele cu numele Petru, pentru o singura comanda.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.