Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Pavel, cel mic

Pavel, cel mic

Email Imprimare

Pavel este forma slava si bizantina a numelui roman Paul. A cunoscut o larga raspandire in lumea crestina datorita Apostolului Pavel, pomenit in calendarul ortodox in data de 29 iunie.
Una dintre personalitatile autohtone care au purtat acest nume a fost Paul Constantinescu. Compozitor de origine evreiasca, acesta s-a nascut in anul 1909, la Ploiesti. A urmat Conservatorul din Bucuresti, avandu-i ca profesori pe Mihail Jora, Constantin Brailoiu si Dimitrie Cuclin, iar intre 1933 si 1935 s-a perfectionat la Viena.
A fost profesor de armonie, contrapunct si compozitie la Academia de Muzica Religioasa, la Scoala de Muzica Militara si la Conservatorul din Bucuresti. A fost, de asemenea, compozitor, violonist si dirijor. A alcatuit culegeri de folclor si a sustinut conferinte si prelegeri. Compozitiile sale sunt cunoscute pentru influentele bizantine psaltice. A compus in toate genurile muzicale clasice, de la lied si opera pana la simfonie, balet, oratoriu si muzica de film.

Biserica crestina Ortodoxa il cinsteste (alaturi de Apostolul Petru), in data de 29 iunie pe Apostolul Pavel (5-67), numit si Pavel din Tars, considerat, pe drept cuvant, cel mai influent dintre Apostolii lui Iisus Hristos, caci a raspandit crestinismul si printre "neamuri", adica alte popoare decat evreii. Initial se numea Saul si era un dusman al crestinilor, pe care ii persecuta, insa dupa minunea petrecuta pe drumul catre Damasc, cand Domnul Iisus Hristos i-a aparut intr-o viziune si l-a convertit, si-a spus Paul, un nume roman, iar viata i s-a schimbat radical, caci a devenit unul dintre cei mai importanti misionari crestini. Nu este clar daca numele de Paul/Pavel il avea de la inceput, dar e foarte probabil, caci multi evrei aveau doua prenume: unul evreiesc si unul roman. A predicat crestinismul in numeroase locuri, din Iudeea pana in Grecia si din Asia Mica pana in Cipru. A ajuns si in Roma, unde a fost bine primit de catre comunitatea crestina. Sunt cunoscute epistolele sale, iar unul dintre discipolii sai, Luca, este autorul uneia dintre cele patru Evanghelii.

Etimologie
Paul provine dintr-un vechi cognomen roman, Paul(l)us, a carui semnificatie era legata de a adjectivului paul(l)us, care insemna mic (cuvant indo-european inrudit cu latinescul paucus, pauper sarac si cu grecescul pauros, „mic"). Paul, alaturi de Petru, e unul dintre cele mai frecvente si vechi nume europene. Dupa o perioada de uitare, a revenit incepand din secolul al XVI-lea, cu forme derivate, precum Paulina si Paulinus. La noi a venit pe filiera catolica, astfel ca forma sa este greco-slava, Pavel. Si la noi are o multime de derivate.

Personalitati cu numele de Pavel/Paul
Paul Constantinescu (1909-1963), Paul Goma (n. 1935)
Peter Paul Rubens (1577-1640), Paul Cezanne (1839-1906), Paul Verlaine (1844-1896), Paul Gauguin (1848-1903), Paul Valery (1871-1945), Pablo Casals (1876-1973), Paul Klee (1879-1940), Pablo Picasso (1881-1973), Jean-Paul Sartre (1905-1980), Papa Ioan Paul al II-lea (1920-2005), Paul Newman (1925-2008), Paul Simon (n. 1941), Paul McCartney (n. 1942)

Predispozitii ale persoanelor cu numele de Pavel
Au o personalitate puternica, sunt activi, energici, dinamici si pasionali. In aparenta adaptabili si maleabili, isi impun incet-incet ideile si vointa, uneori cu o doza de siretenie – o mana de fier intr-o manusa din catifea... Au multe proiecte, insa trebuie sa fie in stare sa le si puna in aplicare. Au uneori o nervozitate excesiva si pot fi violenti. Au insa un ideal de fraternitate, se intereseaza de ceilalti si intra in grupuri si asociatii cu scopuri sociale si politice. Desi afiseaza un spirit logic, sunt mai mult intuitivi. Pot oscila intre o posesivitate absoluta si un anumit altruism. Sunt muncitori, activi, uneori prea perfectionisti, chiar maniaci intr-un anumit domeniu si in acelasi timp indisciplinati in altul, care nu ii intereseaza. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (29 iunie). Promotie dedicata celor cu numele Pavel/Paul

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 25-29 iunie 2017. Toti cei cu numele Pavel, Paul sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 24-29 iunie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Pavel, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 25-29 iunie 2016. Toti cei cu numele Pavel, Paul sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 24-29 iunie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Pavel, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 24-29 iunie 2015. Toti cei cu numele Pavel, Paul sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 24-29 iunie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Pavel, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 24-29 iunie 2014. Toti cei cu numele Pavel, Paul sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 24-29 iunie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele Pavel, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 19-29 iunie 2013, toate persoanele cu numele Pavel sau cele cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, o sticla de vin Cabernet Sauvignon/Merlot Jirov de la Corcova.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 19-29 iunie 2013 de catre sau pentru persoanele cu numele Pavel, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.