Sambata, 18 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Magdalena, Maria din Magdala

Magdalena, Maria din Magdala

Email Imprimare

Ca multe alte nume, si Magdalena, nume sarbatorit in 22 iulie, isi are originea la inceputul epocii crestine si s-a raspandit odata cu raspandirea acestei credinte. A devenit popular in multe locuri din Europa, mai ales dupa secolul al XIII-lea. La noi a ajuns pe filiera slava. Una dintre personalitatile culturale importante din Romania care au purtat acest prenume a fost Magda Isanos, poeta si prozatoare. Magda Isanos s-a nascut la Iasi, in data de 17 aprilie 1916, dintr-o familie de medici psihiatri. La varsta de 1 an si 6 luni se imbolnaveste de poliomielita, dar, prin grija mamei ei, scapa, ramanand doar cu o sanatate fragila si cu dificultati la mers.

Avand o mare pasiune pentru lectura si scris, debuteaza in anul 1932, ca eleva a Liceului Eparhial din Chisinau, in revista Licurici. Militeaza pentru drepturile femeilor si participa decisiv la infiintarea Societatii Culturale Iulia Hasdeu. Studiaza simultan Literele si Dreptul, dar in final renunta la Litere. Are o casnicie de numai un an cu Lev Panteleev, iar in 1933 se recasatoreste cu Eusebiu Camilar. Isi ia licenta in Drept in 1938, se inscrie ca avocat stagiar in Baroul Iasi in 1939, unde are un foarte mare succes, iar intre timp publica in reviste de literatura, participa la cenacluri si in cadrul Societatii Noua Junime. In 1941, Eusebiu Camilar fondeaza ziarul Vointa, dar, deoarece este concentrat pe front, Magda Isanos preia toate responsabilitatile legate de acest ziar. Are probleme la plamani si apoi la inima, din cauza unui reumatism, astfel ca se retrage din avocatura la sfarsitul aceluiasi an. In martie 1944, pleaca impreuna cu sotul ei in refugiu; in iunie, un bombardament asupra Iasiului distruge toate manuscrisele Magdei Isanos si ale lui Camilar, din locuinta lor. A fost salvat doar un caiet cu patru povestiri. Poeta moare in data de 17 noiembrie 1944, in Bucuresti, in casa parintilor sai.

Povestea Mariei Magdalena
In Biserica Ortodoxa, data de 22 iulie marcheaza data de cinstire a Sfintei Mironosite intocmai cu Apostolii Maria Magdalena, cea dintai dintre mironositele si purtatoarele de mir si primul martor al Invierii Domnului. Sfanta Maria Magdalena era originara din Galileea de Sus, din Magdala, un sat de pescari de pe malul lacului Ghenizaret, de unde si numele ei, Magdalena. A fost prima femeie vindecata de Iisus Hristos, apoi a devenit discipola acestuia. La Roma, l-ar fi convertit la crestinism pe insusi imparatul Tiberiu, apoi a ajuns in Efes, pentru a-l ajuta pe Sfantul Ioan sa propovaduiasca invatatura crestina. Astazi, este una dintre cele mai indragite sfinte ale crestinatatii, fiind considerata imaginea cea mai miscatoare cu putinta a caintei, tocmai datorita extremelor din viata ei, dominate de trecerea de la pacat la sfintenie.

Etimologie
Magdalena inseamna, in traducere literala, din Magdala. Vine probabil din greaca. Sintagma Mariane, kalumene Mag-dalene din Noul Testament a fost tradusa in latina Maria quae vocatur Magdalene, adica Maria, care e chemata Magdalena sau Maria, zisa Magdalena. In ebraica, Maria din Magdala (Maria Magdalena) se spune Miriam din Migdal. In aramaica, Magdala inseamna castel, turn, dar si maret, magnific, astfel ca prenumele Magdalena poate fi apropiat si de aceste semnificatii.

Nume derivate
Madalina, Madalin, Magda, Lena, Leni, Madeleine, Madeline, Alena, Alenka, Madalena, Madelene, Malena, Marilena, Marlena, Marlene, Marlyn.

Personalitati cu numele de Magdalena
Magda Isanos (1916 – 1944), Madalina Manole (nume real Anca Magdalena Mircea; 1967 – 2010), Madalina Ghenea (n. 1987), Madeleine Paulmier (bucatareasa dupa numele careia au fost numite celebrele prajituri frantuzesti madeleines – sec. al XVIII-lea sau sec. al XIX-lea), Marlene Dietrich (1901 – 1992), Madeleine Albright (n. 1937), Madeleine Stowe (n. 1958).

Predispozitii ale celor cu numele de Magdalena
Cele numite Magdalena au intuitie si sensibilitate, sarm, emotivitate si senzualitate – practic, toate calitatile feminine. Chiar daca pot parea superficiale, sunt idealiste, uneori chiar utopice, si cauta un sens al vietii pentru a simti ca traiesc din plin. De aceea, pornesc pe mai multe drumuri, fac parte din mai multe grupuri diferite, in general fiind atrase de viziunile umaniste, artistice, spirituale sau ideologice. Daca nu-si gasesc locul, pot trai o viata de fantasme, himere, creandu-si un paradis artificial, mental. Au nevoie mereu de senzatii si experiente noi, neplacandu-le rutina. Fanteziste si boeme, ele considera ca viata trebuie sa semene cu o piesa de teatru pentru a merita sa fie traita. De aceea, pot fi dezamagite de realitate, de multe ori. Sunt facute pentru fericire si pentru o viata usoara. Sunt inteligente, au umor si darul vorbirii. Le plac muzica, dansul, cantecul, arta, frumusetea, dar uneori pot fi fragile emotional si instabile. Pentru ele, iubirea e cea mai importanta, iar cariera poate trece pe planul doi. Isi aleg profesii umaniste sau umanitare – medicina, drept, invatamant, profesii artistice sau care au legatura cu cuvantul scris sau rostit, profesii care presupun un public (jurnalist, animatoare), care au legatura cu calatoriile sau cu zonele marginale (activitati sezoniere, munca in diferite cluburi sau organizatii). (Foto: Wikipedia, crestinortodox.ro)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfintei Mironosite intocmai cu Apostolii Maria Magdalena (22 iulie). Promotie dedicata celor cu numele Magdalena

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 20-22 iulie 2017. Toate persoanele cu numele Magdalena sau cele cu nume derivate, precum precum Madeline, Madalin, Madalina, Magda, Lena etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 20-22 iulie 2016. Toate persoanele cu numele Magdalena sau cele cu nume derivate, precum precum Madeline, Madalin, Madalina, Magda, Lena etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 20-22 iulie 2015. Toate persoanele cu numele Magdalena sau cele cu nume derivate, precum precum Madeline, Madalin, Madalina, Magda, Lena etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 20-22 iulie 2014. Toate persoanele cu numele Magdalena sau cele cu nume derivate, precum precum Madeline, Madalin, Madalina, Magda, Lena etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 20-22 iulie 2013. Toate persoanele cu numele Magdalena sau cele cu nume derivate, precum precum Madeline, Madalin, Madalina, Magda, Lena etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, o sticla de vin Cabernet Sauvignon/Merlot Jirov de la Corcova. Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-22 iulie 2013 de catre sau pentru persoanele cu numele Magdalena, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.