Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Pantelimon, cel intru totul milostiv

Pantelimon, cel intru totul milostiv

Email Imprimare

Acest nume, odinioara foarte raspandit la noi, sub diferite forme, este astazi intalnit destul de rar ca prenume. La fel ca multe alte nume, este tot o creatie crestina. Biserica Ortodoxa il cinsteste in data de 27 iulie pe Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon. Dintre personalitatile romane care au purtat un nume derivat din Pantelimon se remarca Pintea Viteazu. Acest haiduc vestit, unul dintre cei mai cunoscuti haiduci romani, pe numele sau real Grigore Pintea, a trait in Tara Lapusului. S-a nascut in anul 1670 la Magoaja, in fostul comitat Cluj, la granita dintre actualele judete Cluj si Maramures, intr-o familie de mici nobili romani. Strabunicii lui au fost voievozii Cupsa, care au ajuns si in Moldova odata cu Dragos Voda. Pe domeniul familiei Cupsa din Maramures a fost fondata comuna Cupseni, care exista si astazi.

Pintea devine haiduc in momentul in care se cearta cu nobilii locali si se hotaraste sa lupte impotriva nedreptatilor din societatea vremii. Le face mari greutati bogatilor din zona, care incearca sa-l prinda, dar nu reusesc nicicum. Avand origine nobila, el ajunge sa lupte cu rang de capitan in armata principelui Francisc Rakoczi al II-lea, care declanseaza lupta de eliberare nationala de sub autoritatea tot mai impovaratoare a Imperiului Austriac condus de imparatul Leopold I. Rakoczi se bazeaza pe taranii iobagi, dar si pe sprijinul regelui Frantei si al tarului Rusiei. Pintea stia mai multe limbi straine si era instruit in tehnicile militare. Era un bun negociator si diplomat, incheind un protocol cu comandatul militar al cetatii Satmar, in anul 1700. Nicolae Densusianu il considera drept unul dintre cei mai insemnati romani din secolul al XVII-lea.
In anul 1703, razvratitii reusesc sa cucereasca mai multe cetati din nordul Transilvaniei. Pintea ataca si asediaza Baia Mare. In cursul unei ambuscade, pe 14 august, este impuscat mortal in apropiere de Bastionul Macelarilor, la poarta de sud a orasului.

Povestea Sfatului Pantelimon
Biserica Ortodoxa il cinsteste in data de 27 iulie pe Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, numit si doctorul fara de arginti. Este unul dintre cei mai iubiti sfinti crestini. S-a nascut in cetatea Nicomidiei, in anul 284, dintr-un tata pagan, senator la curtea imparatului Maximilian Galeriu, si o mama crestina, Evula, care ii vorbea in taina despre Hristos si nemurirea sufletului. Primul sau nume a fost Pantoleon, adica cel in toate puternic ca un leu. Dupa ce mama lui a murit, Pantoleon a abandonat invataturile crestine, urmand scoli pagane. A studiat medicina si, fiind foarte priceput, a ajuns sa fie numit chiar medic al imparatului. Inima tanarului s-a inflacarat din nou de iubire pentru Dumnezeu atunci cand un crestin batran, Ermolae, a inceput sa-l invete ca doar Hristos poate vindeca sufletele si trupurile, prin oameni sau mai presus de oameni. Venind de la Ermolae, intr-o zi, a gasit un copil mort, muscat de o naparca. A invocat numele lui Hristos, iar copilul s-a ridicat. Pantoleon a dorit botezul crestin si a fost botezat, primind numele de Pantelimon, care inseamna cel intru totul milostiv. Din acel moment, a inceput sa vindece si mai multi bolnavi, unii dintre ei cu boli considerate incurabile. Deoarece avea un succes atat de mare, medicii din cetate l-au parat imparatului ca este crestin. Imparatul a incercat sa-l ucida in nenumarate feluri, dar nu a reusit. In final, Pantelimon a fost decapitat. Se spune ca in momentul mortii sale din cer s-a auzit un glas care a anuntat ca portile cerului sunt deschise pentru el si ca din trupul lui nu a curs sange, ci lapte. De la Sfantul Ioan Damaschin aflam ca moastele Sfantului Pantelimon au fost duse la Constantinopol. In secolul al XII-lea, se pare ca ar fi fost luate de acolo de cruciati. Astazi, particele din moastele Sfantului Pantelimon sunt raspandite in toata lumea crestina. Capul sau se afla la manastirea ruseasca Sfantul Pantelimon de pe Muntele Athos. Multe locase de cult, biserici si manastiri, cabinete si asociatii medicale il au ca ocrotitor pe Sfantul Pantelimon. Atat in Romania, cat si in alte tari, moastele Sfantului Pantelimon aduc neincetate bucurii si tamaduiri.

Etimologie
Pantelimon vine din grecesul Panteleemon, cuvant compus din pant- (din pantos, genitivul lui pan = tot) si eleemon = milos, binefacator. Numele s-a raspandit in intreaga Europa datorita Sfantului Pantelimon, facator de minuni si tamaduiri, dar si protector impotriva trasnetelor si arsurilor. La noi in tara, sarbatoarea Pantelimonul sau Pintelei calatorul este exact in mijlocul verii, atunci cand tunetele si trasnetele provoaca, de multe ori, pagube in campurile cultivate. La noi, numele a ajuns pe filiera slava si maghiara, in secolele al XIV-lea si al XV-lea, in diferite forme. Este prezent in multe toponime. Astazi, doar Pantelimon si Pandele sunt prenume, dar sunt intalnite extrem de rar. In italiana, numele este Pantaleone (printre altele, patronul orasului Venetia), in germana, Pantaleon, in maghiara, Pantaleon si Fentele, in bulgara, Panteleimon, Pantelei, Pandeli, iar in ucraineana, Pantelii, Palii, Panko.

Nume derivate
Pandele, Pinte si Pintea, Pintilie, dar si multe toponime: Pancea, Panciu, Pancota, Pancu, Pandea, Pandelimon, Panta, Pantea, Pantes, Pentelei, Penteleu, Pintelei, Pinta, Telea si Telesti, Teliuc, Tilica; Fentele, Palii, Pandeli, Panko, Pantaleon, Pantaleone, Pantelei, Panteleimon, Pantelii.

Personalitati cu numele Pantelimon si derivate
Pintea Viteazu (1670 – 1703), Olimpia Panciu (n. 1953), Adrian Pintea (1954 – 2007).

Predispozitii ale celor cu numele de Pantelimon
Cei care poarta acest nume sunt in copilarie misteriosi si un pic stranii, fiind foarte introvertiti si ascunsi. Timizi si nu foarte comunicativi, pot fi hipersensibili, ascunzandu-se insa in spatele unei aparente de insensibilitate si distantare fata de lucrurile din jur. Din aceasta cauza, cei din jur nu ii prea inteleg in profunzime. Ei cauta mai mult pacea si linistea, vor sa mediteze, sa reflecteze. Am putea spune ca Pantelimon este o trestie ganditoare, mai mult cerebral si intelectual, decat activ sau pragmatic. Este sceptic si uneori ironic, poate analiza lucrurile cu acuratete si rafinament, putand ajunge om de stiinta. Poate fi deschis lumii spirituale si psihologiei. La el nu exista jumatati de masura: fie este ateu, fie este un credincios fervent. Personalitatea lui se desavarseste la varsta maturitatii, prin dobandirea intelepciunii. Putem spune ca Pantelimon este un copil intelept. Uneori prea intelept, inhibat si solitar. Prefera sa se ascunda in spatele unei carti SF sau a computerului, pentru a nu da piept cu lumea reala, care il nelinisteste. Ar fi bine sa socializeze mai mult, mai ales ca, in profunzimea sufletului sau, este un altruist, are afectivitate si deschidere fata de cei din jur. Fiind un spirit destul de neobisnuit, va fi atras de profesii de avangarda – inginerie, tehnica, informatica, de stiintele umaniste – psihologie, pedagogie, drept sau de profesii care au legatura cu publicul – teatru, cinema, audiovizual ori cu strainatatea – relatii internationale, import-export, turism. (Foto: Wikipedia, crestinortodox.ro)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon (27 iulie). Promotie dedicata celor cu numele Pantelimon

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 23-27 iulie 2017. Toate persoanele cu numele Pantelimon sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 23-27 iulie 2016. Toate persoanele cu numele Pantelimon sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 23-27 iulie 2015. Toate persoanele cu numele Pantelimon sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 23-27 iulie 2014. Toate persoanele cu numele Pantelimon sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 23-27 iulie 2013. Toate persoanele cu numele Pantelimon sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, o sticla de vin Cabernet Sauvignon/Merlot Jirov de la Corcova.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 23-27 iulie 2013 de catre sau pentru persoanele cu numele Pantelimon, pentru o singura comanda.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.