Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Liviu si Livia, nume nobile stravechi

Liviu si Livia, nume nobile stravechi

Email Imprimare

La fel ca in cazul multor altor cuvinte de origine latina, numele Liviu si Livia au fost preluate la noi in secolul al XIX-lea, pe cale culta. In cultura noastra, cea mai proeminenta personalitate care a purtat acest prenume a fost Liviu Rebreanu. Prozator si dramaturg, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori romani. S-a nascut in data de 27 noiembrie 1885, in comuna Tarlisua (Bistrita-Nasaud), fiind primul dintre cei paisprezece copii ai lui Vasile (invatator) si Ludovica Rebreanu. In 1889, familia se muta in Maieru, pe valea Somesului. La 10 ani merge la gimnaziul graniceresc din Nasaud, apoi la Scoala de Baieti din Bistrita.

Din anul 1900, urmeaza cursurile Scolii Reale Superioare de Honvezi din Sopron (Ungaria), obtinand in primul an calificativul eminent. E pasionat de limbile straine, dar incalca regulamentul scolar si primeste calificative tot mai slabe. Intre anii 1903 si 1906 frecventeaza Academia Militară Ludoviceum din Budapesta, desi avea aplecare mai mult spre medicina. In 1906, sublocotenent, este repartizat in regimentul al II-lea de Honvezi Regali din Gyula, dar in scurt timp paraseste armata. Talentul la scris si-l descopera inca din liceu, iar in armata continua sa scrie si sa studieze literatura. Dupa ce paraseste armata, revine la Prislop, alaturi de parinti, si se hotaraste sa se dedice literaturii. Debuteaza in presa literara in anul 1909, in revista Luceafarul. Mai apoi este incarcerat pentru sase luni la Gyula, pentru activitatea sa publicistica. Lucreaza apoi ca functionar, ca ajutor de notar, apoi ca jurnalist. Se muta in Craiova, apoi in Bucuresti, fiind urmarit mereu de greutati materiale. Dupa razboi, se refugiaza pentru o vreme la Iasi, apoi revine la Bucuresti. Indiferent de locul in care se afla, el continua sa traduca, sa scrie jurnale, critica literara, precum si povestiri originale.
In 1929 este numit director al Teatrului National din Bucuresti, pentru un an, functie pe care o va mai avea in anul 1941. In 1930 ajunge sa conduca Directia Educatiei Poporului, dar este dezamagit si renunta. Isi cumpara o casa in Valea Mare, langa Pitesti, unde va scrie majoritatea romanelor sale. Moare la 59 de ani, la Valea Mare, la 1 septembrie 1944.
Desi Liviu Rebreanu a avut un mare succes de librarie, a fost recunoscut ca mare scriitor inca din timpul vietii si a ajuns la o siguranta materiala si la pozitii sociale importante, valoarea sa a fost recunoscuta pe deplin dupa moartea sa. Romanele Ion, Rascoala si Padurea spanzuratilor sunt considerate adevarate capodopere ale literaturii romane din toate timpurile. 

Liviu si Livia, nume imparatesti
In Roma antica au existat mai multe personalitati importante cu numele de Liviu si Livia. Amintim doar doua dintre ele: imparateasa Livia si imparatul Galba.
Livia Drusilla a fost fiica lui Marcus Livius Drusus Claudius (senator al Republicii Romane in secolul I i.H.). Tatal ei s-a casatorit cu Alfidia, a carei familie era foarte instarita. Livia a fost singurul lor copil, dar tatal ei se pare ca a mai adoptat un baiat, Marcus Livius Drusus Libo, care a ajuns consul in anul 15 i.H. Livia s-a casatorit cu varul ei, Tiberius Claudius Nero, pe la 15-16 ani, cam in vremea asasinarii lui Iulius Cezar (44 i.H.). Il nascuse deja pe viitorul imparat Nero (Tiberius Claudius Nero) si era insarcinata cu Claudius Drusus Nero cand Octavian, viitorul imparat, si-a dat seama ca are nevoie de relatiile politice ale familiei Liviei. A aranjat ca Livia sa divorteze si s-a casatorit cu ea dupa nasterea lui Drusus, in 17 ianuarie 38. Drusus si Tiberius, cei doi copii ai Liviei, au trait cu tatal lor pana in anul 33, apoi au trait alaturi de Livia si Octavian. Octavian a devenit Imparatul Augustus in anul 27 i.H. A onorat-o pe Livia ca sotie, ridicandu-i statui in locuri publice. Totusi, in loc sa-i numeasca pe Drusus si Tiberius ca mostenitori ai sai, i-a numit pe nepotii sai, Gaius si Lucius, fiii Iuliei (fiica sa din casatoria anterioara cu Scribonia). Cei doi nepoti au murit in anul 4 d.H., asa ca Augustus a trebuit sa caute alti succesori. L-a dorit pe Germanicus, fiul lui Drusus, dar acesta era prea mic. Pana la urma, a cedat si l-a numit pe Tiberius Nero, favoritul Liviei, cu conditia ca acesta sa-l adopte pe Germanicus ca mostenitor. In anul 14 d.H., Augustus moare si, potrivit dorintei sale, Livia a devenit membra a familiei sale si a primit dreptul de a fi numita Iulia Augusta de atunci inainte.
Lucius Livius Ocella Sulpicius Galba a fost imparatul roman care i-a succedat lui Nero. Ajuns imparat, numele sau a devenit Servius Sulpicius Galba Caesar Augustus. S-a nascut in anul 3 i.H., langa Terracina, sub numele de Servius Sulpicius Galba, ca nepot de pretor roman si fiu de consul. Mummia Achaica, mama lui, era nepoata lui Lutatius Catulus si stranepoata lui Lucius Mummius Achaicus. Tatal sau s-a recasatorit cu Livia Ocellina, o ruda indepartata a imparatesei Livia. Aceasta l-a adoptat in final pe Servius Sulpicius Galba, care i-a preluat numele, numindu-se Lucius Livius Ocella Sulpicius Galba pana in momentul in care a ajuns imparat. Desi era scund si cocosat, era un bun orator si avea multe alte talente. Familia lui era nobila, dar nu era legata decat intr-un mod foarte indepartat cu familiile primilor sase Cezari ai Romei. Sotia sa, Aemilia Lepida, in schimb, era legata, prin aliante ale stramosilor ei, de familia lui Iulius Claudius.
A domnit doar 7 luni (68 – 69 d.H.). A ajuns pretor, apoi consul in Germania, Galia, Africa si Hispania. La moartea lui Caligula, a refuzat sa ceara tronul si l-a servit pe Claudius. Dupa venirea lui Nero, a trait retras, pana cand acesta l-a numit consul in Hispania. In primavara lui 68, a aflat ca Nero vrea sa-l ucida. In timpul revoltei lui Iulius Vindex, afland ca are sustinatori importanti la Roma, dupa sinuciderea lui Nero a prins curaj, s-a autonumit Cezar si a pornit spre Roma.
A ajuns imparat in iunie 68. A luat o serie de masuri nepopulare, pentru a restabili echilibrul financiar al imperiului. In ianuarie 69, mai multe legiuni au cerut sa fie schimbat. A fost asasinat in aceeasi luna, fiind primul imparat din asa-anumitul An al Celor Patru Imparati. Dupa el au domnit, in anul 69, Otho, Vittelius si Vespasian.

Etimologie
Livia si Liviu au o mare traditie in lumea romana, Livia fiind o foarte veche ginta latina de plebei. Totusi, din punct de vedere etimologic, originile nu sunt clare. Apropierile de cuvinte latine nu sunt convingatoare. De aceea, multi considera ca sunt de provenienta etrusca, caci onomastica vechilor etrusci si-a pus amprenta asupra multor nume romane.

Nume derivate
Livio, Liviusz, Livii

Personalitati cu numele de Liviu si Livia
Livia Drusilla (58 i.H. – 29 d.H.), Lucius Livius Ocella Sulpicius Galba (3 i.H. - 69 d.H.), Livius Andronicus (280/260 – 200 i.H.), Titus Livius Patavinus (59 i.H. – 17 d.H.), Liviu Rebreanu (1885 - 1944)

Predispozitii ale celor cu numele de Liviu
Liviu e un tip independent, pentru care libertatea este sfanta. E un seducator, iubitor de viata si de placeri. Nu sta locului si, daca viata ii permite, este tot timpul pe drum, dintr-un loc in altul. Are nevoie de aventura, de actiune, e curios si se adapteaza rapid. E dinamic, are initiativa, e sociabil, e simpatic si entuziast, e pasionat. Defectele lui pot fi instabilitatea, nepasarea, libertinajul si superficialitatea. Are intuitie si in general e perceput de anturaj drept un tip foarte placut. Nu suporta singuratatea si este predestinat contactelor si negocierilor. E agitat, uneori nesupus si dezordonat. Este un umanist, vrea sa se faca util, se dedica altora, participa la activitati de grup, in colectivitati de care se simte apropiat ideologic. Viata amoroasa este foarte importanta pentru el – este senzual si predestinat iubirilor la prima vedere. Ii plac si partenerele exotice si experientele inedite, indiferent de riscuri. Fiind nerabdator, nu va face studii de lunga durata, ci va dori actiune, schimbarea profesiilor. Poate lucra in domeniul turismului, import-export, transporturi, calatorii, presa, gastronomie, hoteluri, dar se poate orienta si spre medicina sau drept. (Foto: Wikipedia)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.