Joi, 4 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Iacob, intemeietor al unei semintii

Iacob, intemeietor al unei semintii

Email Imprimare

Iacob este forma latinizata a unui vechi nume ebraic, Iacov. Este folosit ca prenume si ca nume de familie in amintirea patriarhului biblic Iacov. In data de 21 martie este praznuit Sfantul Ierarh Iacob Marturisitorul. Intre anii 1999 si 2012, a fost cel mai frecvent prenume masculin in SUA. Una dintre personalitatile cele mai reprezentative din cultura Romaniei care au purtat acest prenume este Iacob Negruzzi. Scriitor, dramaturg, critic, jurist, profesor, politician si presedinte al Academiei Romane, Negruzzi s-a nascut in data de 31 decembrie 1842, in localitatea Trifestii Vechi, din judetul Iasi, ca fiu al lui Costache si al Mariei. Ca elev, este trimis de tatal lui in Germania, unde studiaza alaturi de fratele lui, Leon. Din 1859 studiaza Dreptul si obtine doctoratul in 1963. Dupa aceea, vine in tara, unde preda dreptul comercial in Iasi pana in 1884, apoi in Bucuresti pana la pensie (1897). Impreuna cu Titu Maiorescu, Vasile Pogor, Petre Carp si Th. Rosetti, infiinteaza societatea Junimea si revista Convorbiri Literare, in anul 1863. Va conduce aceasta revista de atitudine in domeniile literaturii, lingvisticii, istoriei, economiei si politicii, care va promova valorile autohtone, timp de 20 de ani.

Debuteaza ca scriitor in anul 1866, cu o sceneta. Scrie apoi poezii lirice, balade, o idila (Miron si Florica), satire, epistole, schite, romanul Mihai Vereanu (1873), piese de teatru, memoriale de calatorii si un volum de amintiri (Amintiri de la Junimea - 1921). Ca membru al Partidului Conservator, a fost ales de mai multe ori deputat si senator de Iasi. In anul 1881, devine membru titular al Academiei Romane, ajungand in mai multe randuri vicepresedinte, de doua ori presedinte si o data secretar general. Iacob Negruzzi a fost un important promotor al tinerelor talente, pe care le-a lansat la Junimea. A raspandit ideile junimiste prin intreaga sa opera, contribuind la dezvoltarea culturala a Romaniei. A murit pe 6 ianuarie 1932, la Bucuresti, la 5 ani dupa sotia sa, Maria Radu Rosetti.
Biserica Ortodoxa sarbatoreste mai multe personalitati care au purtat numele de Iacob. In data de 21 martie este amintit Sfantul Ierarh Iacob Marturisitorul. Luand calea sihastriei inca de tanar, Iacob a ajuns, prin post si patimire, un om plin de credinta si virtuti. A fost numit episcop, calitate in care a suferit mult, caci s-a opus celor care luptau impotriva icoanelor crestine sfinte. In vremea imparatului Constantin Copronim (741-775), dusmanii icoanelor au incercat sa-l faca sa se dezica de icoane, insa Iacob nu s-a supus. A fost izgonit, a fost inchis in celula, a indurat sete si foame si munci istovitoare. In cele din urma, din cauza acestor suferinte, a murit.
Tot in calendarul ortodox sunt amintiti Sfantul Maritul Apostol Iacob (30 aprilie), numit si Iacob cel Mare, fiul lui Zevedeu si fratele Sfantului Evanghelist Ioan, care fost primul apostol martirizat, apoi Sfantul Sfintitul Mucenic si Apostol Iacov (23 octombrie), fratele Domnului, numit si Iacob cel Drept, care a fost primul episcop din Ierusalim, hirotonit de insusi Domnul Hristos, apoi parintele Iacob cel din Nisibe, Mesopotamia (13 ianuarie) si Sfantul Apostol Iacov al lui Alfeu (9 octombrie), numit si Iacob cel Tanar, fratele Sfantului Matei Evanghelistul.

Etimologie
Jacob si Jacobus sunt forme latinizate tarzii ale numelui ebraic Ia'acov (Ya士qob, Ya士aqov, Ya士aq艒b), care in greaca devenise Iakobos. Numele provine de la patriarhul biblic Iacov, fiul lui Isaac si al Rebecai si nepot al lui Avraam. Etimologic, este legat de cuvantul ebraic士aqeb, care in traducere inseamna calcai. Provine din radacina ebraica 士qb, care inseamna a urma, a fi in spatele, dar si a lua locul, a submina. In Cartea Genezei se spune ca, la nastere, Iacob se tinea de calcaiul fratelui sau geaman, Esau, si ca, in acest fel, el i-a furat dreptul intaiului nascut. Iacob, parinte al evreilor, a avut doisprezece fii, care au devenit stramosii celor douasprezece semintii ale poporului evreu. Dupa lupta sa cu ingerul Domnului, Iacob si-a schimba numele in Israel (care inseamna cel ce s-a luptat cu El), care a si dat numele Israel poporului sau.

Nume derivate
In romana avem nume de familie precum Iacobescu, Iacovescu, Iacobici, Iacovici, Iacovoni sau Iacovete.
In engleza, Jacob are si varianta James, precum si prescurtarea Jake (in SUA). Jacoby este o variatie mai noua a numelui, in continua crestere de popularitate.
In franceza, Iacob a devenit Jacques, dar exista si variantele Jacob, Jacobi, Jacobe, Jacope si Jacob茅e (prenume feminin).
Olandezii, germanii si scandinavii scriu numele sub forma Jakob, iar polonezii, Jakub.
In Italia, Jacobbe este nume de familie, la fel ca Iacobelli sau Iacovone.
Variante mai neobisnuite ale numelui sunt Hamish, la scotieni, Jago, la britanicii care vorbesc dialectul cornish (in Cornwall), si Jaap, la olandezi.
Patriarhul biblic Iacob este venerat si in Islam, ca profet, astfel ca numele sau este intalnit ca prenume masculin in tarile arabe si musulmane, in varianta araba Yakub sau in varianta turca Yakup.

Personalitati cu numele de Iacob si derivate
Iacob Negruzzi (1842-1932), Iacob Heraclide (Despot Voda sau Ioan al II-lea), domn al Moldovei (1511-1563), Aim茅e Iacobescu (n. 1946); Patriarhul Iacob, Iacob, fratele Domnului Hristos (data necunoscuta - posibil 62 d.H.), apostolul Iacob, fratele apostolului si evanghelistului Ioan (data necunoscuta - 44 d.H.), apostolul Iacob, fratele evanghelistului Matei, Regele Jacob VI al Scotiei (simultan Jacob I al Angliei si Irlandei) (1566-1625), Iacob al II-lea al Angliei (1633-1701), Jacob Grimm (1785-1863).
Iacob este si numele personajului principal al unui binecunoscut film al lui Mircea Daneliuc, realizat dupa scrierile lui Geo Bogza.

Predispozitii ale persoanelor cu numele de Iacob

Activ si foarte dinamic, Iacob este un tip hotarat, care are de transmis un mesaj. In acelasi timp, e greu de subordonat. Are un caracter dual: poate fi linistit si fericit, dar si coleric. Extrovertit, el participa activ la viata sociala, care ii asigura si ascensiunea. Iacob vrea sa se simta util in orice situatie, se amesteca peste tot, dand sfaturi celor din jur. Principalul sau defect este orgoliul, caci dorinta sa de a fi apreciat si aprobat mereu este dominanta. Iacob isi adapteaza credintele si valorile, de multe ori, in functie de imprejurari. Are o intuitie deosebita.
Este emotiv, banuitor, nefiind intotdeauna cel mai credincios prieten, caci este egoist. Cei din jurul sau au nevoie de multa rabdare si intelegere pentru el - in felul acesta, vor reusi sa diminueze temperamentul dual, in care vointa se ciocneste cu emotivitatea. Iacob se revolta atunci cand e tratat ca un om oarecare si sufera din aceasta cauza.
Actiunile lui Iacob vin din pasiune. Ii plac schimbarile 鈥 fuge mereu catre o lume mai buna, catre o viata diferita, de multe ori iluzorii.
Este sociabil, dar poate fi prea sociabil, devenind uneori un tiran. Dinamismul excesiv il poate duce la scandal, extravagante, chiar cu riscul de a displacea anturajului sau si de a-i enerva pe cei din jur.
Cu totul subiectiv, Iacov considera ca viata este doar asa cum o vede el, ca doar el are dreptate. Are o mare incredere in sine, iar timiditatea ii este complet straina.
E foarte inteligent, fiind sintetic si analitic in acelasi timp. Intelege rapid totul si trece usor de la particular la general si de la global la individual. Totusi, inteligenta sa deosebita il face uneori sa se invarta in cerc si chiar sa-si piarda spontaneitatea.
Iacob este foarte afectuos, insa si foarte posesiv. Ii place sa se planga mereu si chiar sa cerseasca mila. Se considera investit cu o misiune importanta, pentru care e pregatit sa sacrifice orice. De multe ori actioneaza din capricii afective, iar deciziile sale sunt legate prea mult de sentimente si gusturi personale, de imi place sau nu-mi place. (Foto: Wikipedia)


Cadouri Dacic Cool. Promotii dedicate celor cu numele Iacob

Cadouri Dacic Cool, de Sarbatoarea Sfantului Ierarh Iacob Marturisitorul (21 martie)

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 16-21 martie 2017. Toate persoanele cu numele Iacob sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 16-21 martie de catre sau pentru persoanele cu numele Iacob, pentru o singura comanda.
Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 16-21 martie 2016. Toate persoanele cu numele Iacob sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 16-21 martie de catre sau pentru persoanele cu numele Iacob, pentru o singura comanda.
Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 16-21 martie 2015. Toate persoanele cu numele Iacob sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 16-21 martie de catre sau pentru persoanele cu numele Iacob, pentru o singura comanda.
Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 11-21 martie 2014. Toate persoanele cu numele Iacob sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 11-21 martie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele Iacob, pentru o singura comanda.

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Iacob (23 octombrie)

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 20-23 octombrie 2015. Toate persoanele cu numele Iacob sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-23 octombrie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Iacob, pentru o singura comanda.
Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 20-23 octombrie 2014. Toate persoanele cu numele Iacob sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-23 octombrie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele Iacob, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.