Joi, 4 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Florin, cel inflorit

Florin, cel inflorit

Email Imprimare

Florin este un foarte frumos prenume romanesc. E popular la noi, dar exista ca prenume si in Albania si Franta. O personalitate bine-cunoscuta din tara noastra ce poarta acest prenume este actorul Florin Piersic, considerat un adevarat monstru sacru al cinematografiei autohtone. Florin Piersic s-a nascut in 27 ianuarie 1936, in Cluj, din parinti bucovineni. A trait intai in Corlata (satul tatalui), Pojorata si Cajvana, iar in anul 1941, in perioada Romaniei Mari, tatal sau a fost numit veterinar-sef al orasului Cernauti, astfel ca familia s-a mutat acolo. Florin Piersic a absolvit apoi Liceul de Baieti Nr. 3 din Cluj. A urmat Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, unde i-a avut colegi de generatie pe Leopoldina Balanuta, Ioana Bulca, Dumitru Furdui, Cosma Brasoveanu etc. In teatru, a debutat la Teatrul National din Bucuresti cu rolul Richard din Discipolul diavolului si cu rolul Alexei din Tragedia optimista. Au urmat Oameni si soareci, Orfeu in infern si alte piese, actorul avand o activitate indelungata pe scena Teatrului National din Bucuresti.

Debutul sau in cinematografie a fost in filmul Ciulinii Baraganului (1957). Au urmat O poveste ca-n basme (1959), Aproape de soare (1960), S-a furat o bomba (1961), Pasi spre luna (1963), Neamul Soimarestilor (1965). Filmul care l-a lansat in cinema a fost De-as fi Harap Alb (1965), regizat de marele Gopo. Chiar daca la inceput era considerat un fel de Fat-Frumos al filmelor romanesti, prin rolul lui Margelatu a reusit sa intruchipeze un personaj diferit, unul dintre cele mai iubite personaje de film de la noi, din toate timpurile. Dupa 1987, cand cinematografia romaneasca a intrat in declin, a jucat insa in foarte putine filme, precum Fix Alert (2005) sau Eminescu versus Eminem (2005). In schimb, la varsta de 70 de ani a debutat in telenovele, un gen nou la noi, jucand in cateva episoade din Lacrimi de iubire.
Florin Piersic este cunoscut si ca un mare cuceritor si iubitor al femeilor. Prima sa sotie a fost Tatiana Iekel, actrita la Teatrul Mic din Bucuresti, cu care l-a avut pe Florin Piersic Jr, cel care i-a urmat in cariera. A divortat si s-a recasatorit cu actrita Anna Szeles, din Oradea, cu care a avut un al doilea fiu, pe Daniel. In 1985, Anna Szeles a divortat si s-a mutat in Ungaria impreuna cu copilul. In 1993, Florin Piersic s-a recasatorit cu Anna Török din Cluj, dupa sapte ani de relatie.
Florin Piersic este cetatean de onoare a mai multor orase din Romania: Bucuresti, Oradea, Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia-Mare, Oradea sau Galati. In anul 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice. In 2002 a primit Ordinul National Steaua României în grad de Cavaler, pentru prestigioasa cariera artistica si pentru talentul deosebit prin care a dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc. In 2011, un cinematograf important din Cluj a primit numele sau, iar in 2012 a primit cetatenia Republicii Moldova.

Un alt artist autohton foarte cunoscut este actorul, regizorul si profesorul de actorie Florin Zamfirescu. Acesta s-a nascut la Calimanesti, Valcea, in 1949, loc in care a urmat scoala generala si liceul. In 1967 a intrat pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală si Cinematografie din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1971 ca sef de promotie. Dupa doi ani la Teatrul din Targu Mures, unde a fost repartizat, a venit in Bucuresti, la Teatrul Giulesti (Teatrul Odeon de astazi). A fost si director adjunct artistic al acestuia, in anii ‘90. Din 1996 lucrează la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (UNATC) ca profesor universitar, intre anii 2000 si 2008 fiind rectorul acesteia. A debutat in anul 1966, cand, fiind elev de liceu, a participat la emisiunea-concurs Dialog la distanta, televizata, recitand o poezie. Ca student la Teatru, a interpretat la Studioul Cassandra diferite roluri si a facut parte din echipa de productie a piesei Divertisment 70, un simbol al generatiei sale. Din 1974 a activat ca actor de teatru si de film, apoi si ca regizor de teatru. Ca actor de teatru, a jucat in numeroase piese, pe diferite scene. Ca actor de film, a jucat in peste 30 de filme, regizate de nume mari, precum Dan Pita, Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Lucian Pintilie, Nicolae Corjos, Mircea Moldovan sau Mircea Daneliuc. Actorul si salbaticii, De ce trag clopotele, Mitica?, Iarba verde de acasa, Mere rosii, Senatorul melcilor, Filantropica. Moartea domnului Lazarescu fiind cateva dintre ele. A jucat si in serialul de televiziune Lumini si umbre, regizat de Andrei Blaier si Mihail Constantinescu in anii ‘80. A avut nenumarate roluri in teatrul radiofonic si de televiziune. A fost si este, de asemenea, regizor de teatru, punand in scena piese de Shakespeare, I.L. Caragiale sau Cehov. A fost distins cu numeroase premii pentru interpretare si distinctii, printre care Marele Premiu Leul de aur la Arezzo, Italia, pentru Năpasta, Ordinul Meritul cultural clasa a III-a, in 1984, Premiul Criticii pentru Cel mai bun actor al anului 1997, pentru rolurile Glagoliev si Fouquiller Tinville, Ordinul National Pentru Merit in grad de Cavaler, in 2002, Diploma de Excelenta in Cinematografia romaneasca, in 2003 etc.

O alta personalitate care poarta acest frumos prenume este Florica Bradu, renumita cantareata de muzica populara. S-a nascut in anul 1945, la Sicula, in judetul Arad, intr-o familie de tarani gospodari, destul de instarita. Ambii parinti cantau, insa tatal era chiar cunoscut in regiune pentru vocea sa. A facut scoala la ea in sat si a inceput sa cante la serbari. Ii placea muzica populara, pe care o asculta si in sat, dar si la radio. In clasa a V-a si-a facut si ea un post de radio, acasa, intr-un pom. Auditoriul era format din vecini si colegi de scoala, dar incet-incet au inceput sa vina si sateni de departe. A plecat apoi la liceu in Arad, unde a continuat sa cante la serbari, in cluburi si la concursuri artistice. La 17 ani a fost admisa in Ansamblul Folcloric Ciocarlia de catre o comisie venita de la Bucuresti. Fiind minora, avea nevoie de aprobarea parintilor, insa tatal sau nu a vrut ca ea sa mearga la Bucuresti, in primul rand pentru ca nu-si terminase scoala. Lansarea s-a intamplat la Ineu, tot in judetul Arad, unde, cu prilejul unui concurs artistic, a fost remarcata de folcloristul Ioan Bradu.
Acesta a insistat ca ea sa mearga pe litoral alaturi de Ansamblul Folcloric din Oradea. Mai tarziu, i-a devenit socru, caci Florica s-a casatorit cu fiul lui, Mircea, om din domeniul literaturii si artei. Artista a mers apoi la Facultatea de Filologie din Oradea, dar a continuat sa cante, in paralel. Cu ocazia concursului Dialog la distanţă, organizat de televiziunea nationala, a fost aleasa reprezentanta Crisanei in competitia cu Bucurestiul. Imediat dupa aceea a fost invitata sa mearga in Olanda cu ansamblul din Arges, astfel ca s-a lansat cu adevarat la nivel national si international. Au urmat numeroase emisiuni TV si turnee in multe tari ale lumii. A fost si profesoara, a predat, apoi a activat la Casa Pionierilor, organizand un cerc de folclor. Desi, de-a lungul anilor, si-a "lucrat" vocea, sustine ca nu a dorit sa studieze canto, pentru a pastra naturaletea muzicii populare pe care o interpreteaza.

Biserica crestina celebreaza Intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim in ultima duminica de dinaintea Pastelui sub numele de Duminica Floriilor, Floriile sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Iisus a venit calare pe un magar, asa cum era profetit in Cartea lui Zaharia din Vechiul Testament, fiind intampinat de oameni cu ramuri de finic (o specie de palmier). Evenimentul este relatat de toate cele patru evanghelii. Duminca Floriilor marcheaza inceputul Saptamanii Patimilor.
Sarbatoarea Floriilor dateaza, se pare, din secolul al IV-lea. Atunci au fost scrise primele predici speciale de Florii, de catre Sfantul Epifanie, si tot atunci se face prima mentiune despre celebrarea ei in Ierusalim si despre sfintirea ramurilor de salcie in biserici, ca semn al bucuriei intampinarii Domnului. In Evul Mediu, in Duminica Floriilor se botezau cei inca nebotezati si se faceau gratieri. Imparatii rasariteni si bizantini celebrau aceasta sarbatoare cu mult fast, alaturi de intregul popor.
De Florii, seara, incep slujbele deniilor, care continua in toata Saptamana Patimilor. Aceste denii sunt slujbe de dimineata care se tin seara, aducand lumina diminetii in noapte si pregatindu-i pe crestini sa treaca de la "intuneric" la "lumina" credintei.
La romani, aceasta sarbatoare crestina se intalneste cu unele ritualuri traco-dacice, mai vechi. Salcia reprezinta innoirea naturii, iar mladitele cu matisori infipte in pamant sunt menite sa ocroteasca plantele. In unele regiuni din sud, femeile colinda de Florii.
Ramurile de salcie sfintite se pun la tocul usii sau al ferestrei, la poarta grajdului, la streasina, la icoane sau la morminte. In Bucovina, cu ele se sfintesc stupii de albine. In traditia populara, se considera ca ramurile de salcie sfintite aduc linistea si bunastarea.
Biserica Catolica il celebreaza pe Sfantul Florin. Florinus din Remus (Ramosch, in cantonul Graubunden din Elvetia), numit si Florin, Florian din Chur, Florinus din Matsch si Florinus din Vinschgau, a trait in secolul al IX-lea. Nu se stiu prea multe lucruri despre el, insa se pare ca facea minuni, transformand chiar si apa in vin, iar dupa moarte, la mormantul sau de la biserica din Remus, s-au intamplat, de asemenea, multe minuni. Moastele sale au ajuns in mai multe locuri, printre care biserica Florinskirche din Koblenz si o biserica din Regensburg. Catedrala din Vaduz Cathedral si biserica din Matsch (Mazia) poarta hramul lui.

Etimologie
Florin provine din limba latina, din substantivul flos, care inseamna floare, din adverbul florus = in floare, infloritor sau din verbul florere = a inflori, a straluci. Este unul dintre numeroasele nume si prenume care au derivat din aceasta radacina. La romani existau numele Florinus si Florian.

Nume derivate
Floare, Florian, Floriana, Florinus, Florence, Flore, Florescu, Florinescu, Florentina, Florentyna, Florice, Florenta, Fiorenza, Flo, Florencia (Argentina, Uruguay), Florencita, Florentia, Florrie, Floss, Flossie, Flora, Florella, Florentine, Florinda, Floris, Florine, Florrance, Florynce, Florentia, Fiorentina, Fiorenza, Florencita, Florinia.
De asemenea, florinul a fost o bine cunoscuta moneda europeana, din aur sau din argint, care a circulat si la noi in tara pana in secolul al XIX-lea.
Florenta (Firente) este si numele unui renumit oras italian din Toscana, ai carui locuitori sunt numiti florentini.

Personalitati cu numele de Florin sau derivate
Florin Piersic (n. 1936), Florina Cercel (n. 1943), Florica Bradu (n. 1945), Florin Zamfirescu (n. 1949), Mircea Florian (n. 1949), Sfantul Florin din Remus (sec. al IX-lea).

Predispozitii ale persoanelor cu numele de Florin
Florin are o personalitate puternica, care ii da un ascendent asupra celor din jur. Este activ, energic, curajos si pasional. Aparent maleabil, isi urmareste scopurile si ideile cu subtilitate si cu o anumita doza de machiavelism, uneori chiar cu mana de fier – o mana de fier intr-o manusa de catifea, cum se spune. Are multe idei, multe planuri, numai ca trebuie sa fie in stare sa le si puna in aplicare. Totusi, actiunea este supapa prin care isi rezolva crizele emotionale, atunci cand le are, fiind predispus la o mare nervozitate. Daca intensitatea momentului i se pare prea mare, poate trai cu o octava mai jos – isi va duce viata intr-un mod mai linistit, mai confortabil, mai putin trepidant. Totusi, ca regula generala, e stimulat de dificultati si greutati. Simtul justitiei este foarte ascutit si are reactii violente fata de orice nedreptate. Nimic din ceea ce este omenesc nu-i este strain; are un ideal de fraternitate care il face sa se intereseze de cei din jur sau sa faca parte din grupuri de oameni care au scopuri sociale sau politice.
Este un tip intuitiv, chiar daca ii place sa-si afiseze spiritul logic. Poate oscila intre o posesivitate absoluta si altruism. In copilarie, Florin este activ, muncitor, elev bun, ii ajuta pe ceilalti. Uneori prea perfectionist, chiar maniac intr-un anumit domeniu, este, in mod paradoxal, indisciplinat in alt domeniu. Ar trebui favorizate activitatile de grup, pentru a-i dezvolta simtul solidaritatii. De asemenea, s-ar putea sa prezinte o alternanta destul de ciudata intre hiperactivitate si lene.
Florin este foarte legat de familie si va face orice efort pentru a pastra armonia relatiei cu rudele sale. Este un adept al pacii, chiar daca uneori i se intampla sa declare razboi. Adeseori are un simt estetic dezvoltat, care il face sa se intereseze de arta. Va cauta intotdeauna confortul unui cuib caldut. In dragoste este, de multe ori, dificil, caci cauta perfectiunea. Din cauza faptului ca e intransigent, risca sa... treaca pe langa fericire fara sa o observe. Are tendinta de a conduce, are principii, e destul de dificil si risca sa renunte la relatii frumoase doar pentru e in cautarea... acelei perle rare. Insa... oare exista asa ceva?
Avand o paleta larga de variante, Florin isi poate alege orice doreste in viata: activitati de consiliere, activitati care au legatura, mai mult sau mai putin, cu vanzarile, turismul, marketingul, calatoriile, o directie artistica, o activitate legata de estetica, ceva legat de bucatarie, gastronomie sau o profesie care presupune precizie si minutiozitate. (Foto: cinemarx.ro, cinemarx.ro, tv-net.ro, crestinortodox.ro)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Floriilor. Promotie dedicata celor cu numele Florin

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 6-9 aprilie 2017, toate persoanele cu numele Floarea, Florin sau cu nume derivate, precum Florian, Floriana etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 6-9 aprilie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Floarea, Florin sau cu nume derivate, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 21-24 aprilie 2016, toate persoanele cu numele Floarea, Florin sau cu nume derivate, precum Florian, Floriana etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 21-24 aprilie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Floarea, Florin sau cu nume derivate, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 3-5 aprilie 2015, toate persoanele cu numele Floarea, Florin sau cu nume derivate, precum Florian, Floriana etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 3-5 aprilie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Floarea, Florin sau cu nume derivate, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 10-13 aprilie 2014, toate persoanele cu numele Floarea, Florin sau cu nume derivate, precum Florian, Floriana etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 10-13 aprilie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele Floarea, Florin sau cu nume derivate, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07021.225.05.07, 0723.156.0990723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.