Turnedouri "Marele Voievod de Alba Iulia" (reteta creata de bucatarul regal Iosif Strassman)

Imprimare

Nu sunt deloc putine retetele pe care bucatarii Casei Regale a Romaniei le-au creat pornind de la evenimentele istorice sau in onoarea printilor si a regilor, fie ca e vorba despre neamtul Edner, care gatea la Curtea de la Bucuresti pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, fie ca-l amintim pe Iosif Strassman, cel din urma gastronom regal. Cu 80 de ani in urma, voind a-i face un dar Marelui Voievod de Alba Iulia, Alteta Sa Regala Principele Mihai - fost si viitor rege al Romaniei, in acel context istoric -. Strassman creeaza reteta: Turnedourile Marele Voievod de Alba Iulia.

Ai nevoie de muschi de vaca, gulii, bureti, carne de porc, crutoane prajite, tarhon, rosii, sare, piper si cimbru, ou, unt, ceapa, o felie de franzela si putin sos spaniol. Se fasoneaza guliile ca pentru umplut, carnea de porc se toaca si se amesteca foarte bine cu carnea tocata, cu franzela muiata si stoarsa, cu oul crud, cu sare si cu piper, dupa care se umplu aceste gulii si se pun intr-o tava care se da la cuptor cu putina supa de carne si cu unt. Turdenourile, sau medalioanele de muschi de vaca, se frig cu unt, la tigaie, si se asaza pe un platou peste crutoane. Se garnisesc cu guliile, cu buretii prajiti in unt. Rosiile se soteaza cu unt, cu sare, cu zahar si cu cimbru si se pune cate o lingurita deasupra fiecarui turnedou. Sosul se face in tigaia in care au fost fripte turnedourile, unde se mai adauga putin sos spaniol si se condimenteaza cu tarhon - specific pentru Ardeal -, servindu-se separat intr-o sosiera.
 
Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)