Malainic sau turta de malai

Imprimare

E astazi Joia Iepelor, cand alte interdictii din Saptamana Mare a Postului Pastilor trebuie respectate... Nu se folosesc obiecte ascutite, fiind pericol de intepaturi atat pentru animale, cat si pentru oameni. Acum se coc in cuptor turte si se ung cu unt, iar copiii sunt trimisi sa le lase in apropierea unui musuroi de furnici. Aceasta ofranda alimentara ar trebui ca sa le ajunga furnicilor un an intreg, ca sa nu se mai atinga de recoltele oamenilor. Cateodata, in loc de turta de faina de grau se facea malainic sau turta de malai, ca in aceasta reteta culeasa din satul giurgiuvean Hotarele.

Aveti trebuinta de: 1 kg faina de porumb, 800 ml lapte (sau apa, pentru cei care tin postul strict), sare.
Cum se procedeaza: Malaiul se cerne. Laptele (sau apa) se fierbe cu sare si se toarna peste malaiul cernut, amestecand iute cu o furculita sau un tel, ca sa nu se formeze cocoloase si sa se formeze un fel de pasta, care se intinde intr-o tava de placinte si se da la cuptor, la foc domolit. Dupa ce s-a rumenit, se scoate si se taie cat este cald.

Reteta culeasa din satul giurgiuvean Hotarele si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)