Sambata, 27 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitie inedita la Teatrul Nottara

Expozitie inedita la Teatrul Nottara

Email Imprimare

Incepand de astazi, 16 decembrie 2022, poate fi vizitata expozitia multimedia Origini/Repere - o calatorie in istoria Teatrului Nottara, un proiect inedit in spatiul teatral romanesc, al carui scop este sa faca mai bine cunoscuta istoria cladirii de pe bulevardul Magheru si povestea Teatrului Nottara. Alexandru Mazgareanu, directorul interimar al Teatrului Nottara si initiatorul expozitiei, spune ca aceasta s-a nascut din dorinta de a personaliza si valorifica zonele de foaier, precum si de a face cunoscuta publicului istoria unuia dintre cele mai importante teatre din capitala, folosind elemente de arhiva.

Expozitia documenteaza perioada 1942-1983 si puncteaza etapele importante de dezvoltare si de evolutie ale acestei institutii. Este o calatorie in timp, prin care ne intoarcem la contextul socio-istoric al epocii in care s-a nascut ideea construirii acestei cladiri, planurile pentru care era destinata initial, cum s-a transformat de-a lungul unei epoci complicate si sub mai multe regimuri politice.
Punctand momente esentiale - de la anul emiterii autorizatiei de constructie a imobilului (1942), directoratul lui George Vraca (1960-1964), pana la directoratul lui Horia Lovinescu (1964-1983, perioada considerata de referinta) -, ne dorim sa facem mai vizibila bogata mostenire artistica a Teatrului Nottara si speram sa o facem sa rezoneze cu mai mare forta in memoria publicului si in constiinta noastra artistica. Am ales acest interval de timp, intrucat reprezinta perioada in care s-a cladit identitatea acestui teatru, dar care, in mod paradoxal, este mai putin cunoscuta publicului larg, a declarat Alexandru Mazgareanu.

In expozitie se regasesc materiale de arhiva care aduc in actualitate fragmente din perioada 1942-1983 - afise, caiete-program, fotografii cu actori legendari ai trupei acestui teatru, precum si materiale video inedite din arhiva Televiziunii Romane, interviuri cu actori si cu regizori reprezentativi care au montat la Nottara de-a lungul timpului.
Sunt readuse astfel in lumina reflectoarelor personalitati precum: George Vraca, Ion Sahighian, Dan Micu, Horia Lovinescu, George Constantin, Emil Hossu, Stefan Sileanu, Liliana Tomescu, Lucia Muresan, Stefan Iordache si multi altii care ne reamintesc importanta unor repere solide si ce inseamna profesionalism, bun-gust, daruire si har.
Expozitia poate fi vizitata inainte de spectacolele din programul teatrului, iar din ianuarie 2023 se vor organiza tururi ghidate saptamanale, la care participarea va fi posibila in baza unei programari prealabile. Ghidajele vor fi anuntate pe site-ul teatrului, www.nottara.ro, si pe paginile de socializare ale institutiei.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.